Život

Horoskop…

Znaš li ti da je on u horoskopu riba? Ja ti sa ribom kafu ne bih popila a ne što drugo. Rekao mi je astrolog da od njih bježim kao đavo od krsta, imaju ti te nekakve spržene čvorove po sred desete kuće. Čuš fin i zgodan, čuješ li da je riba?

Čujem, čujem i ne vjerujem mislim se. Kad malo bolje razmislim, imala sam i ja jednog bivšeg u znaku ribe, mada više je ličio na soma ili morsku algu. Spržilo ga je bilo sunce jedno ljeto ali ne u kuću nego na bazen ispred kuće. Ima li ti to kakve veze sa teorijom zavjere protiv napaćenih ribica? Mogu li ja kafe pit’ sa ribama ako đe koja iskoči?

Sagovornica mi prevrnu očima kao da me zaposjeo demon i za dlaku se pomoli za moju izgubljenu mladost.

Dobro ajde sad, nije da ne volim da bacim pogled na horoskop i da vidim kako mi blještavilo zvijezda objašnjava što sam švoc pred kraj svakog mjeseca ali stani malo? Hoćeš da kažeš da mi je saturn kriv što sam se prezadužila na rasprodaji pa sam za malo prodala bubreg za par salonki? ‘bem li ga, znala sam da nije do mene! Dakle taksista nije kriv što me vozio kroz čitav rođeni grad kao da sam turista pa mi naplatio sedam umjesto dva eura vožnju? A on je rak mukica, romantičar u duši pa je pod uličnim svetiljkama pokušavao da mi dočara noćne mostove? Tako znači. Onda mi je komšija sa sprata definitivno bik ili jarac. Neka životinja što ima rogove. Bivo. A ne, to je u kineski. Rogonja je u svakom slučaju.

Listam tako početnu stranu svog profila svakodnevno. Znate ono, uđem-izađem a nit’ znam što sam tražila niti što sam našla.

Uglavnom svaki put kad mi palac ode ka vrhu ekrana pojavi se neki novi astro mag koji će Vam samo ove nedelje proreći sudbinu za nevjerovatnih sto eura. Ako to propustim-apokalipsa!!!

Nikad saznati neću što me čeka, nikad više neću imati priliku da vidim za što sam rođena, hoće li mi nepoznata žena uskočiti kod momka u krevet i hoću li konačno poći u Indiju kao Džulija Roberts da jedem molim i volim!

Alo bre, čekaj malo, sto eura mi sad zvuči kao besplatno ako mi riješiš sve ovozemaljske probleme. Ako kupim šporet prije nego li sunce izađe iz djevice doživjeću neprijatnost u ljubavi.

Kakvi crni jehovini svedoci, oni su med i mlijeko. Gospoda sa kravatama. Od ovih astro frikova tačno imam osjećaj da će do apokalipse najzad i doći. Nema tu hoćes ili nećeš, nego hoćeš brajko moj kako ti se neće. Ko ne bi volio da zna unaprijed ako mu se crno piše? Pa još dobiješ i upustvo kako da izbjegneš sudar zvijezda i da pobjednički kao Tarzan zalupaš po grudima. Da je Isus Hrist imao ličnog astrologa ne da ga ne bi razapeli, nego bi garant ubijedio Boga da se preseli na Zemlju. Ovako trt.

Nema više kad se upoznate sa nekim da vas pita ona normalna pitanja. Recimo odakle su tvoji, iz kojeg ti se sela majka udala, čime ti je đed hranio koze i to. A ne, ne. Sad te odmah spopadu sa pitanjima: Što si u horoskopu? A podznak? A đe ti je mars napravio zaokret pa si takva malerčina? Mora da si se rodila taman kad je sunce prelazilo u pakao pa ti se Bog posprdao. A ti nemaš sreće u ljubavi zato što ti je prababa pobjegla iz kuće na magarca za zabranjenog. Karma te je stigla. Nemaš bogomi ni para zato što ti je polje novca zamračeno od kad ti je čukunđed pare od imanja popio i prokockao na debelu krčmaricu.

Pušti đavola, dobro sam ja u pamet ostala pored toliko jada.

Vjerujem ja u karmu odmah da se razumijemo. I luda sam za njom. Ali ti imam drugačiju definiciju karme od ovih božijih izaslanika i ratnika zvezdanih staza. Dobiješ ono što zaslužuješ i baj baj. Nego što znam ja, pored ovoliko kvalifikovanog kadra oko mene?

Ima jedan što sam ga pitala davno, kako se gleda u natalnu kartu. Rekoh da bačim pogled i ja. Od tad mi okupira inbox kao Hitlerovi protivnici bunker. Čini mi se da nemam đe, sem metak u čelo. Nego čekam retrogradni hod neke planete da se vratim u prošlost pa da ne pošaljem tu poruku. Tako mi i treba kad je radoznalost ubila mačku. Sve bih ja da znam. E ne može. Plati pa se klati kaže narod.

Aj ti, majčin sine potpiši ugovor ili uživaj u nekom hobiju ako ti je tranzitna planeta u škorpiji. Kako? Ne može nikako. Moraš da budeš depresivan i ljut kao fafaronka. Čuš nisi zla, pakosna, ojađena i mračna. Moraš takva da budeš, čuješ li?

Tako mi je rekao jedan znalac kad me pitao što sam u horoskopu. Ti si sigurno strijelac stalno si nasmijana, reče. Onda si definitivno lav jer si tako drčna i svojeglava. No, no. Vaga! Sto posto si vaga, sve su vage lijepe!

-Dupli špurak što bi rekla moja baba za škorpiju. Ovo izgovorih kao Bonaparta kad je s*ebao Ruse.

A, što ćemo sad? Čujem svoj iskrivljeni pobjednički glas kako mijenja ton ka gore. Ja sam ti izgleda hodajći pakao jadna ti majka, bolje bježi dok te ne progutam kao zmaj. Dok ne bljunem vatru kao zmaj-hoću da kažem, ispravih se na brzinu.

Sigurno sam neđe već ispričala da sam sa sedam godina pitala sam majku jesam li u horoskopu rospija? Reče mi tad, da može i tako da se uzme.

Za rospije vjerovatno nijedna zvijezda nije sunula prah, pa mi je sudbina možda totalna nepoznanica ovima što se u to razumiju. Zato se često ogradim kad vidim da srljaju kao propali žetoni na pogrešnu boju.

Ti vjeruješ samo u ono što tebi odgovara, prekori me prije par dana drugarica.

A ne nego ću u ono što odgovara lovcu na tetrijebe.

U sve ja vjerujem. U zvijezde padalice, u tragove aviona po nebu, u palice od sladoleda, u voli te-ne voli. Nema u što ne vjerujem. Vjerujem i u horoskop ako ćemo pravo. Ali samo u one djelove koji mi se sviđaju. (kao recimo da ću nakon tridesete postati milionerka. Čekam…) Ne vjerujem jedino u podređivanje životnih ciljeva nekakvim magovima. Ne vjerujem u slijepa vjerovanja. Kako pristanete da vjerujete da  nemate sreće? Jeste li padali na glavu dok ste rasli ili što? Da sam čekala da mi saturn izađe iz škorpije sedam godina, mogla sam skončat. Da sam mislila da ljubav nije za mene jer mi je venera u strijelcu (a ona treba da bude vazda slobodna) ne bih bila ovako luda od ljubavi. Da sam vjerovala da poslovi koje volim nisu za mene jer mi mars ne dozvoljava, vjerovatno bih sad bila nekakav daktilograf sa dioptrijom kao Oliva u onoj epizodi kad je Popaj šef.

Do duše, vjerovala sam u ostvarenje želja koje se žele svim srcem. Pa sam ih tako zabadala u kafu svako malo. Vjerovala sam da nikome ne trebaš da želiš ništa manje nego što želiš sebi. Vjerovala sam da je svačiji uspijeh oko mene moj blagoslov i potvrda da je moguće. Vjerujem i dalje u sve i svašta. Najviše u to, da sama najbolje znam što me čeka. Ono što mi je namijenjeno i što sam zaslužila.

Vjerujem da će ljubav spasiti svijet. Ovoj veneri u strijelcu je suđeno da voli.

“Izmisli svoj horoskop i neka sve na svijetu bude rođeno u tvom znaku” -M. Antić

Vaša Jo ❤️

 

Komentari

Neki baner