Filmomanija

Mirnes Alispahić: Čudesna žena

ŽANR: akcija/avantura/fantastika
REŽIJA: Patty Jenkins
SCENARIO: Allan Heinberg
ULOGE: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, Danny Huston, David Thewlis, Connie Nielsen
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 141 minute

Dugo vremena Marvelovi superjunaci haraju malim ekranima i ubiru milijarde dolara na kino blagajnama, a DC je sve vrijeme samo nemoćno stajao i gledao kako se ovi drugi bogate. Nije da nisu pokušavali, jesu. Ali im nije polazilo za rukom. Jednostavno nisu pogodili formulu, sve dok nisu došle dvije dame, Patty Jenkins i Gal Gadot i oživjele Wonder Woman, skupa sa scenaristom Allanom Heinbergom.

Iako je Wonder Woman imala svoju adaptaciju još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ovdje je zasjala u punom sjaju i poharala kino blagajne širom svijeta i konačno nam dostavljajući jednu heroinu koja parira ostalim macho superjunacima. I baš kao njeno stripovsko otjelovljenje, izaziva brojne polemike, debate i kontraverze, više nego mnoge druge heroine. Realno, u današnjem svijetu svašta može izazvati debatu, polemiku i kontraverzu, pa nećemo o tome. Nećemo o simbolici Čudesne žene, koja je postala ženstveni superjunak u doba kada je svijet pripadao muškarcima i kada su žene imala puno manje prava nego sada. Nećemo o tome kako je možemo poistovjetiti sa nekom mesijanskom figurom, jer je ona polubog i širi ljubav i uvjerena je da postoji nada za spas čovječanstva. Nećemo, jer ona je sve to i puno više od toga, a i onda nećemo dobiti osvrt na film 🙂

S pravom možemo reći da je ovo film od žena za žene. Čudesna žena ili Diana od Themyscire ili Diana Prince je heroina bez premca. Jaka, lijepa, zgodna, pametna, vrckasta, hrabra. Lomi ruke rukama, lomi noge nogama. Ona je polubog. Ona je naivna, želi promijeniti svijet ljubavlju, vjeruje u čovječanstvo. Ima velike snove. Naravno, sad se tu može polemisati kako je ona i dalje samo figura u muškom svijetu, obučena u kratku suknjicu, savršene kose, savršene kože i savršene figure. I još se tuče u štiklama, ali treba se ponekad opustiti i posmatrati film kao zabavu. Simbolikom se možemo baviti i drugi put.

Radnja filma je smještena pred kraj Prvog svjetskog rata, kada Diana spašava život neznancu koji se sruši u okean blizu njenog mističnog otoka. Neznanac je Steve Trevor, američki špijun koji bježi od Njemaca. Pošto Amazonke žive odsječene od svijeta, one pojma nemaju da je svijet zahvatio vrtlog rata. Uprkos protivljenju, Diana napušta otok sa Steveom, dobijajući blagoslov svoje majke, kraljice Amazonki, kako bi se borila sa Aresom, bogom rata koji je kriv za to krvoproliće.

Ovo je jedan od boljih filmova o nastanku nekog superjunaka. Prije svega, Patty Jenkins je odradila fenomenalan posao kao reditelj pokazavši kako se to radi i nekim izvikanijim muškim kolegama. Tu je sjajna hemija između Gal Gadot i Chrisa Pinea i scene sa njih dvoje su legendarne, posebno ona u brodu. Scenario je napisao Allan Heinberg, koji je inače scenarista sa ogromnim iskustvom i čak je radio jedno vrijeme na Wonder Woman stripu, ali mu zamjeram par stvarčica koje su mi onako zaparale uši. Mada, opraštam mu zbog ostatka filma.

Gal Gadot je… Bez riječi sam. Možete je gledati satima. Sve i da sjedi i čita recept za vanila kiflice i smješka se. Nevjerovatna energija i šarm, vrckavost i ljepota. Gal je Čudesna žena isto koliko je Hugh Jackman Wolverine ili Robert Downey ml. Iron Man.

Nije film bez mana, ima nekoliko scena koje su mogle biti bolje urađene i onako, bodu u oči odmah, ali je film zanimljiv i podsjeća me na prvog Kapetana Ameriku: Prvog osvetnika (Captain America: The First Avenger, 2011). Danny Houston mi je totalno neiskorišten kao negativac, a može on puno više i puno bolje.

Kad se sve sabere i oduzme, dobije se veoma zabavan film sa glavnom junakinjom o kojoj se mogu voditi beskrajne polemike. O njenoj simbolici u društvu, nekada i sada. Postavlja se pitanje, da li je zaista bila potrebna jedna Čudesna žena u današnjem svijetu? Jedna ovakva Amazonka? Mišljenja sam da jeste.

Mirnes Alispahić

 

Komentari

Neki baner