Život

Cmoljuša

Ovako, jednom pa za svagda, nemoj se vala ni pozdravljati sa mnom ako ćeš mi k’o puž golać kliznuti kroz dlan jedva me dohvativši vršcima prstiju za jagodice. Nemoj, jer to me u tolikoj mjeri nervira da bi te lako te iste jagodice mogle doseći.

Ja sam isto žena kao i ti. Ženskog sam roda, u rodnom listu  u odjeljku spola piše Ž/F, ne visi mi ništa među nogama znači žena sam. Iako sam mnogo mnogo puta poželjela da je drugačije, nije. Dakle pišem ti ovo kao žena ženi. Prestani biti cmoljava! Prestani biti gnjila! Pozdravi se normalno k’o sav normalan svijet, stisni ruku i otvori te jebene krastavce sama.  Ili se nemoj pitati što te tretiraju tako kako te tretiraju.

Kako sam samo alergična na ove naše tzv. Gospođe – dame koje kad ideš da se pozdraviš ili upoznaš sa njima uhvate te za vrške prstiju i malo onako pomaže k’o da su od šećera pa se boje da će se smrviti ili otopiti ako se pozdrave kako treba. Tačno u toj situaciji ostanem onako gledati u naše jedva spojene ruke sa izrazom lica kao da sam upravo umočila ruku u kravlju balegu. Gotovo, takva žena ili čovjek za mene odmah u startu nisu pravi ljudi. To il’ je gnjilo, il’ se prenemaže al’ ne može biti kako treba nikako. Ide onda dalje, to priča sebi u njedra glumeći neku nježnost, u fazonu ako sam tiha to znači da sam krhka kao porculanska lutka a to je super krasno za mene, jer ja sam žena.  Ama ženska glavo, porculanska lutka je baš to, lutka, prazan komad nekog materijala šupalj iznutra, a to baš i ne želiš biti zar ne? Naručuje se negdje neko piće i kad dođe red na nju ona ćuti i samo se smiješka čekajući da njena „muškarčina“ naruči umjesto nje. Imaš usta, grom te ne spalio, pa ispljuni to što hoćeš.

Nisi više dama ako dozvoljavaš da drugi odlučuju umjesto tebe i govore u tvoje ime, to više govori kako si nesposobna sama donijeti neku takvu banalnu odluku. Kad jede, pojede dva-tri zalogaja i to je to, ono ostalo ostaje jer sramota za damu da pojede sve sa tanjira. Ona učtivo i sa oprezom obriše usne kako ne bi razmazala karmin, prekrsti ruke na krilu i čeka da njen muškarac završi sa jelom  a iz očiju joj viri čežnja za preostalim sadržajem tanjira. Pa pobogu došla si jesti, pojedi to što si naručila i budi srećna i sita. Čemu uopšte ta foliranja kad svi znamo da ćeš se razvaliti čim ti stavi prsten na ruku?

Dušo, prestani biti snob. Prestani sjediti skrštenih ruku i buljiti u plafon, idi nađi posao i nešto radi, prestani čekati da ti on ćušne koju paru da bi sebi kupila gaće. Prestani se praviti luda i glupa jer tako misliš da držiš neki nivo u društvu.

Prestani ćutati i puštati druge da govore neka se i tvoj glas čuje! Stvarno nam je ovaj svijet otišao u đavola. Znači nema sredine samo krajnost. Ili je žena koja samo rinta i sve radi sama ili je cmoljuša koja sjedi namanikirana i čeka da joj sve padne sa neba.

Neće ti ništa pasti sa  neba i ne treba da ti padne sa neba. Bog te stvorio sposobnu, sebi dovoljnu da živiš život da u svemu budeš ravnopravna i jednaka sa svojim muškarcem. Za poslušnost Bog je stvorio kućne ljubimce, da te prate u stopu, sjednu kad im kažeš „sjedi“ i jedu onda kad im ti uspeš. Shvataš li? Ne pravi drame tamo gdje ih nema, ne padaj u nesvijest zbog gluposti i ne cmizdri kao kakva balavica zbog gluposti. Shvati da si u životu ti sama sebi dovoljna, da si dovoljno dobra i dovoljno sposobna da sama funkcionišeš i više nego dobro, da tebi niko nije neophodan, da ti nikoga ne trebaš. Tek kad to shvatiš onda možeš da funkcionišeš dobro u zajednici. Shvati da sa muškarcem ne treba da budeš jer ti ne možeš biti sama, jer ti je on kao vazduh potreban, već treba da budeš sa njim zato što vam je lijepo zajedno, zato što zajedno dobro funkcionišete, zašto što ste tim.

Lakše je živjeti u dvoje, ljepše je u dvoje. Znači život u dvoje a ne život u njegovom. Izvadi glavu iz dupeta, zasuči rukave i uzmi svoj život u svoje ruke i stvori od njega onakav oblik kakav ti, ti i samo ti želiš. Shvati da je  život je prekratak da bi ga živjela ikako drugačije.

Aleksandra Bursać

 

Komentari

Neki baner