Filmomanija

Mirnes Alispahić: Pirati s Kariba – Salazarova osveta

ŽANR: akcija/avantura/fantastika
REŽIJA: Joachim Rønning, Espen Sandberg
SCENARIO: Jeff Nathanson
ULOGE: Johnny Depp, Javier Bardem, Geoffrey Rush, Kaya Scodelario, Brenton Thwaites, Kevin McNally
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 129 minuta

Filmske franšize znaju biti mač s dvije oštrice. Mogu donijeti gomilu love producentima i filmskim studijima koji stoje iza njih, ali isto tako mogu potonuti kao kamen na dno mora i onda se valja vratiti na vrh. Neke, uprkos lošim ocjenama zarađuju gomilu love, npr. grozomorni serijal Resident Evil. Pirati s Kariba su nekako osvojili svijet na prepad prije 14 godina svojim prvim nastavkom. Sjećam se da sam ga gledao bez daha u kinu. Ko ga ne bi gledao? Karibi u 17. stoljeću, pirati, morske borbe, ukleti brodovi, duhovi piratskih kapetana, mačevi, blago. Johnny Depp kao šašavi kapetan Jack Sparrow. Treba li vam više?

Nakon što je u prethodnom dijelu, Pirati s Kariba: Nepoznate plime (Pirate of the Caribbean: On Stranger Tides, 2011.), Jack Sparrow imao samostalnu avanturu, koja nije baš najbolje prošla kod kritike, a i koštala je više negoli prethodne tri, u petom dijelu se serijal vraća počecima i isprobanim likovima (donekle). Kad kažem počecima, mislim na uvodnu scenu koja me podsjeti na uvodnu scenu prvog dijela i probudi nostalgiju, kao i na samu formulu, Sparrow nosi film, duo mladić i djevojka mu pomažu, između njih je hemija i moguća romansa na pomolu i sve troje su na zadatku.

Will Turner je uklet i služi na Letećem Holandezu, poznatom ukletom brodu. Na scenu stupa njegov sin Henry koji godinama traži Posejdonov trozubac, mitski artifakt koji uklanja sve kletve na moru. Igrom slučaja, brod na kojem služi zaglavi u Đavoljem trouglu, ukletom mjestu kojim vlada kapetan Salazar i njegovi ukleti mornari koji napadnu njegov brod, pobiju cijelu posadu, a njega ostave u životu s jednom namjerom, da prenese poruku Jacku Sparrowu da Salazar dolazi po njega. Naime, Salazar ima neraščišćene račune sa Sparrowom još od prije.

Sparrow ne bi bio Sparrow da ne ulijeće u probleme. Iako važi za jednog od najvećih i najlegendarnijih piratskih kapetana, čovjek je hodajući peh pa tako biva napušten od svih, a onda oslobađa Salazara i njegovu ukletu posadu koja počne svoj lov na pirate.

Kako piratska avantura ne bi bila avantura u pravom smislu riječi, a i producenti su se vratili počecima kada su pored Sparrowa bili Will i Elizabeth, kao sjajan par koji se nadopunjavao, Sparrow i Henry udružuju snage sa Carinom Smyth, koja je optužena za vještičarenje, a zapravo je briljantan naučnik koja također traži Posejdonov trozubac.

Moram priznati, malo sam pristrasan kada su Pirati s Kariba u pitanju čisto jer su ovo avanturistički filmovi poput onih na kojima sam odrastao. Doza avanture, doza romanse, doza akcije i doza fantazije i još sve to smješteno u prelijepi pejzaž Kariba.

Film je zabavan, to bez sumnje. Imate humora, imate ženskog lika koji podsjeća na Elizabeth, svojeglava, pamenta, oštra na jeziku, ljepuškata. Imate Johnnyja Deppa u svom standardnom izdanju blesavog Sparrowa. Imate standardno dobrog Geoffreyja Rusha koji naprosto uživa u svojoj ulozi Barbosse, koliko i Depp u ulozi Sparrowa. Imate sjajnog Javiera Bardema, kao manijakalnog Salazara, ukletog lovca na pirate, najstrašnijeg negativca serijala.

Nova pojačanja, Kaya Scodelario i Brenton Thwaites, koja bi očigledno trebala zamijeniti Keiru Knightley i Orlanda Blooma u eventualnom sljedećim nastavcima su… Kaya je puno bolji izbor od Brentona, koji mi je ravna ploha. Jednostavno ničim ne odskače dok Kaya ima ono nešto.

Za scenario se pobrinuo Jeff Nathanson koji je obavio sjajan posao s pričom i za divno čudo, za razliku od ostalih dijelova, bio je jedini scenarista na filmu. A rad iza kamere su preuzeli Norvežani Joachim Rønningv i Espen Sandberg koji su odradili veoma dobar posao i vratili serijal na pravi put, onaj koji je postavio Verbinski prvim dijelom.

Zabavan je ovo film, na kraju krajeva. Ponekad možda i pretjera sa humorom, predstavljajući većinu pirata kao glupane koji ne znaju ni pertle svezati, ali je zabavan. Za razliku od drugih franšiza koje su prerasle u silovanje mozga na suho, poput Transformera.

Mirnes Alispahić

 

Komentari

Neki baner