Život

Kako biti dama

Šta to znači “Biti dama” i koliko se ovaj pojam shvaća na pravi način pitam vas sada?

Dama…

Jednostavna i božanstvena u jednom. Dama nikad’ ne govori o tome koliko je ona zapravo dama. O tome govore njeni pokreti, njeno držanje, njeno izražavanje..

I ne, ne moraš živjeti u gradu da bi se damski osjećala.. Jer, da samo znaš koliko sam seljanki vidjela u tim velikim gradovima.. Uff. Znaš kako kažu – “Nije seljak onaj ko živi na selu, već onaj ko ima seljankast mozak”. Eto, to ti je.

Dama nije…

Pričanje punih usta u sred restorana. Dama nikad’ neće praviti balone od žvakaće gume, koji se kasnije onako seljački razlijepe po ustima. Bljak. Ako misliš da si dama time što hodaš k’o kakva jeftina kurva gradom varaš se..

Jer..

Dama pazi na dužinu svoje haljine ili suknje. Ona ne hoda razgolićena, i tu leže njena vrijednost i njena veličina.

Znaš..

Da bi bila ženstvena, možeš biti i zakopčana do grla a da ponovo zračiš onom damskom posebnošću.
Znači da napravimo konačnu selekciju: Dama i Kurva nisu isto, to su dva toliko oprečna pojma da bih iste mogla porediti sa “Nebo i Zemlja”.

Ovo naglašavam zato što se mnoge prave pametne, pa svijetu sole pamet nekakvim stilom “Ž” kategorije, ne znaju sastaviti dvije rečenice, žele sve dobiti golim dupetom i praznom glavom, i onda kao šlag na torti pojavi se boom naslov u novinama – “Dama koja plijeni ženstvenošću!”

 

I to je zapravo ono što me ljuti, što me nervira, i što mi diže kosu na glavi! Zna se gdje je mjesto ovima iz “Ž” kategorije a gdje je mjesto ovim pravim damama. I zapravo, s tim damskim duhom se jednostavno rodiš, jer u suprotnom džaba ti sve..

Dama će uvijek trajati i trajati..

Ovakav tip žene ne moraš podučavati kulturi, odgoju i ponašanju. Dušo moja, ona ti te vrijednosti ima u ‘malom prstu’. Zapravo, ona je rođena s tim. Takve ti ne ‘skaču’ od kluba do kluba da bi stekle publicitet, već se nadograđuju dobrom i poučnom knjigom.

Znaš, damu nije briga hoćeš li je voljeti ili prezirati, jer- Ona je svoja!

Takvu ćeš prepoznati ako bar malo utišaš nekulturu i ego, u suprotnom propustit’ ćeš jedan okean u beskonačnostima. Mnogi se zavaravaju i misle pogrešno, mnogi damu shvaćaju na potpuno drugačiji, negativan način..

Ali..

Takva shvaćanja damu neće mnogo brinuti, jer u vozu u koji se ukrcaju svakakve i svakakvi neće se morati znati ime ni prezime, ni porijeklo, ma ništa. Dovoljan će biti pogled, držanje torbe i jedno sasvim normalno ponašanje!

Za “Biti dama” ne treba mnogo. Varaš se ako misliš da trebaš kupiti jedan cijeli supermarket ili butik.

Ne!

Ljude nikad’ nećeš moći očarati farmericama ili džemperom koliko i ponašanjem! Potrebno ti je jako malo, a to malo pronađi u sopstvenom mozgu.

Jer, zapravo..

Ti govoriš o sebi, samim sobom. I time od sebe stvaraš ili savršenstvo ili zadnje smeće pored puta!

Do tebe je!

Lejla Salčin

Komentari

Neki baner