Filmomanija

The Mummy…

ŽANR: akcija/avantura/fantazija
REŽIJA: Alex Kurtzman
SCENARIO: David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman
ULOGE: Tom Cruise, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Jake Johnson, Courtney B. Vance, Russell Crowe
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 110 minuta

Određeni filmovi u Hollywoodu doživljaju svako malo svoje reinkarnacije. Mumija je serijal koji nas prati još od davne 1932. kada je bio tadašnje franšize Universal Monsters. Nakon što je posljednjom trilogijom, koja je trajala od 1999. do 2008. ponovo oživljena, donekle uspješno, došao je red da Universal ponovo proba uspostaviti svoju franšizu Universal Monsters, ali ovaj put kao Dark Universe.  I eto, nesretnoj Mumiji dopade ta uloga da bude vodič u novoj franšizi, a ako će ostatak franšize biti kao Mumija, onda se bojim da Universal ima problema.

Ova drevna mumija, ponovo oživjela zahvaljujući pohlepi dvojice američkih vojnika u Iraku, koji više traže blago nego što obavljaju svoju dužnost, nije drevni svećenik koji pati za ljubavlju, ali jeste drevna dvorska spletkarošica i kćerka faraona, Ahmanet. Naravno, mumija se budi iz svog drevnog sna, željna da se ponovo ujedini sa Setom, a izabranik čije će tijelo Set zauzeti jeste Nick Morton, jedan od one dvojice vojnika koji su upetljani u njeno buđenje.

Tu je i ženski lik arheologistkinje (neka me neko ispravi ako sam pogriješio ovdje 🙂 ), koja je ujedno i član tajne organizacije koja lovi čudovišta širom svijeta. Naravno, Nick i ona su nekad bili šema za jednu noć, pa sad frcaju iskre između njih. Inače, vođa te organizacije je dr. Jekyll. Da, da. Onaj dr. Jekyll i g. Hyde.

Tu su i krstaši, ustali iz mrtvih i siju haos po cijelom Londonu. Tu su i raznorazne nepogode. Svašta je tu. I Tom Cruise je tu. I Russell Crowe. I Sofia Boutella. I sve to lijepo zvuči. Ovako bačeno na papir. U praksi i na filmskom platnu? Ne izgleda ni upola tako primamljivo i zanimljivo.

Kada je Stephen Sommers radio Mumiju, on je napravio sjajnu mješavinu avanture, humora i fantazije. Da li je to do podjele uloga ili nečeg sasvim drugog, tek njegova prva dva dijela nove Mumije su bila itekako zabavna za gledati. Ovaj novi reboot? Gledljiv. I to je to. Najbolji dio cijelog filma je Sofia Boutella i efekti, sve ostalo je… Teško svarljivo.

Odakle krenuti? Od Toma Cruisea? Još otkako sam čuo prvi put da je će on tumačiti glavnu ulogu u novoj Mumiji, rekao sam: WTF? I zaista. WTF? Totalni promašaj. Njegov dječački šarm je ovdje posve nepotreban i njegov lik je čas komičan, čas je dječački šarmer, čar inkarnacija Seta, drevnog egipatskog božanstva. Neujednačen i neuvjerljiv. Pomalo i iritantan.

Crowe i cijela ta organizacija? Potpuno nepotrebna ideja, ali pretpostavljam da će im to biti krovna organizacija za ostatak franšize. Moglo je to i bolje. Pretpostavljam da dosta toga lošeg ide na teret Alexa Kurtzmana, čovjeka koji je napisao dosta blockbustera, od koji su većina flopovi kao filmovi. Ili su filmovi za pogledati jednom i nikada više. Mumija je jedan od takvih.

Neujednačena, posve. Loš humor, koji jednostavno odskače od ostatka filma, cijela ta priča sa tajnom organizacijom. Vizuelno impresivno izgleda, što jest jest, ali nije to dovoljno da izvuče ovaj film. Kurtzman je čovjek zadužen za cijeli projekat Dark Universa, a sudeći po Mumiji, ne bih rekao da imaju pravog čovjeka za posao. Producenti su zajebali stvari unajmivši Cruisea, koji je imao preveliku kontrolu nad filmom, počev od odluka po pitanju scenarija do režije, što je dovelo do ovoga do čega je dovelo.

Ovo dolazi od čovjeka koji voli ovakvu vrstu filmova. I kao takav, opet nisam našao ništa pretjerano zanimljivo u ovom izdanju Mumije. Jednostavno je… previše. Trudi se biti nešto, a ne ispadne ništa. Šteta.

Mirnes Alispahić

 

Komentari

Neki baner