Razlika između „frajera za seks” i „muškarca za život”
Iz njegovog kuta

Prijatelji s povlasticama

Prošli put sam trabunjao o posebnom krugu muškog pakla zvanog FREND ZONA ili od milja „drug moj dobri“. Suprotno od frend zone, tog ogoljelog mjesta gdje ledeni vjetrovi pušu, a otpale muškosti se kotrljaju po zemlji kao kotrljajuća trava u vestern filmovima, postoji i nešto što je većini muškarčina današnjeg doba želja, neostvaren san, a to je… Pogađajte. Imate tri puta. Šta? Ne čujem.

Da na jedan dan dobiju cice korpica numero 4 i muf? Hm, zvuči zanimljivo, ali svi znamo da bi to završilo igranjem sa dotičnim setom 24 sata od čega bi dobili samo smežurane prste koji bi ličili prstima Spužva Boba. Hm, dobar pokušaj, ali nije. Sljedeći? Šta reče?

„Seks bez obaveza.“

„Ko je to rekao? Ko?“

Ti mala, iz posljednje klupe, imaš plus zato što si slušala na časovima. Znači, suprotno paklu frend zone, gdje se muški visuljak samo suši jer nije u čestoj upotrebi, postoji i raj tzv. prijatelji bez obaveza ili frendovi sa beneficijama. Zvuči, kao program socijalne pomoći, zar ne? Otprilike i funkcioniše na tom principu. U raji se popularno to zove šema.

Kako to funkcioniše? Vrlo jednostavno. Za cijeli recept je potreban jedan prijatelj ili prijateljica s kojima imate vrlo jasan dogovor. Ko prvi pozove, ono drugo se javi na dužnost. Da, da. Onu dužnost. Kasnonoćnu. Tzv. booty call. Zov puti. Raspoloženi ste za malo điđi miđi? Ne izlazi vam se s nekim po kafama? Ne vodi vam se taj neko na večeru? Vrlo jednostavno. Imate svog beneficionera ili beneficionerku koji rješavaju problem jednim pozivom. Ili porukom. Toliko je jednostavno.

Ne morate čak ni upoznavati jedno drugo s prijateljima. Eventualno sa cimerima koji se mogu pojaviti kao prepreka vašem razularenom seksu. I komšijama. Da ne ispadne da vodite neki razvratan život. I da selo ne priča.

I tako, imate prijatelja ili prijateljicu, znate se godinama. Puna vam je kapa tamo nekih veza, oboje ste puni emotivnih ožiljaka kao da ste prošli iskrcavanje na Normandiju tri puta. Ona mrzi sve muškarce jer su kreteni, njemu su sve žene kurve i ta seljačka priča. I onda jednu veče sjedite, gledate film, pijuckate vino i odjednom to pitanje: „Šta ti misliš da se mi… znaš. Odradimo.“ I tako to krene. Ipak, svi imamo potrebe, zar ne?

I super vam je. Znate se godinama, u dušu. Znate historijat veza jedno drugog, znate gotovo sve što se može znati o onom drugom. Čak i za onaj mladež na onom skrivenom mjestu u obliku banane. Šta fali začiniti to malo neobaveznim seksom? Ništa.

E sad, neko će reći da je to prijelaz iz frend zone u ovu beneficionarsku i pogriješit će. Bit će da je tu bila neka dugo skrivana hemija, duboko potisnuta, koja je pronašla put napolje.

Verzija broj dva, ona žalosnija, jeste da ste dobili preporuku. Od prijatelja ili prijateljice.

„Znaš, ima ona ili onaj. Samo pošalji poruku i reci da sam ti ja dao ili dala broj.“

I to je to. Bez nekog pretjeranog kontakta. Samo hladno bubanje, jer tu nema strasti. Samo zadovoljavanje potreba.

I verzija broj tri, jednostavno ste sami sebi našli nekoga. U nekom izlasku. Varnice su sjevnule, plamen se rasplamsao i podivljali ste. Ali sva kompatibilnost završava u krevetu. Van kreveta ste smrtni neprijatelji. Zašto narušavati taj lijepi odnos? Nema smisla, zar ne?

Zvuči jednostavno, kad se ovako baci na papir. Zabavno. Imaš seks, nemaš obaveza, a ne moraš plaćati. Međutim, iako to u teoriji sve lijepo šljaka. Koliko zvuči bajno, kao i frend zona, ima svojih… mana u najmanju ruku.

Problem nastaje kad se u sve to upetljaju emocije, a upetljat će se. To je samo pitanje vremena. Doduše, problem je kad samo jedno razvije emocije, a drugo ostane hladno kao špricer. I šta onda? Dođe on ili ona jedno večer, večera je spremna, svježe ste se izdepilirali, sredili, namirisali. Čak ste malo parfema štrcnuli dolje. I onda rečenica: „Hej, našao/našla sam nekoga. Ali, možemo se nastaviti viđati.“

I tako, s tom jednom rečenicom, lagano prelazite iz frendova sa beneficijama u frend zonu, ali onu najgore kategorije. Gore nema.

A možete jednostavno naletjeti i na budalu (blago rečeno) koja će vam doći pred stan, prijetiti samoubistvom jer njegov/njen život više nema smisla bez vas. Može vam zapaliti auto. Psa. Vas. Fatalna privlačnost? Neko gledao? Znate o čemu pričam.

Elem, iako FSB (nije ruska tajna služba) mogu biti sjajna stvar iz koje se mogu razviti duge i čvrste veze i ljubav bez granica i u potpunosti opravdati taj svoj epitet raja za muški, ali ponekad bogami i ženski rod (Kome još treba stalno zapišan poklopac WC školjke? Lagano poslije odrađenog zadatka kući, dečko), taj isti FSB može vrlo lako preći u pakao najgore vrste. Izbor je na vama.

Mirnes Alispahić

Komentari

Neki baner