Advertisement

Usputna misao

Čuvaj svoje malo carstvo

Predrasude nemam! Ne razumijem te ljude oko sebe sa stalnim predrasudama, nema im kraja. Pa šta ako si drugačiji/a od ostalih, pa šta ako imaš nešto što oni nemaju, i što možda nikad’ neće imati? Zar je sramotno i ‘staromodno’ biti kvalitetna osoba. Vjeruj, sve one, ili oni, koji misle tako, obično imaju jako kratak rok. I ono što je najžalosnije od svega, NISU ONI SVOJI, NE ŽIVE ONI U SOPSTVENOJ KOŽI I TUĐI SU ONI!

Nauči već jednom biti svoj, nauči već jednom izgraditi taj vlastiti stav, mišljenje, nešto samo tvoje, nešto što putujući karavani neće moći oteti, nešto što ti ‘vukovi’ koji vrebaju neće moći pokolebati. Pokušaj istrajati, vjerovati, voljeti, nauči biti osoba koja neće težiti nečem ‘njihovom’, koja neće pribjegavati masi, skriti se u neki jedva vidljivi ćošak i viriti hoće li te neko od ‘njih’ primijetiti. NE! Imaj svoju riječ i kada ti nije dozvoljeno, samo se izjasni, ne boj se, jer ko će ustvari izboriti tvoje SOPSTVENO PRAVO, AKO NE TI! NIKO!

Slijedi svoje srce, koristi razum, okiti se kvalitetnim osobinama, zacrtaj ciljeve, teži ka njima, i doseći ćeš iste! Uspjet ćeš. To što si drugačiji i bolji od ostalih, čini te posebnim.  To što znaš za Boga, to što poštuješ i praktikuješ svoju vjeru, nije sramota! To je tvoj i samo tvoj iman, to je tvoj put. To te čini uspješnijim! Ništa više. I sve je suvišno. Ono što je najvažnije, biraj uvijek ono što je dobro za tebe, ono što tvoje srce osjeća, a ne ono što ‘oni’ kažu, jer izgubit’ ćeš se, zalutat ćeš i nećeš znati koji od puteva je tvoj!

Budi sopstvena kritika i aplauz! Pobijedi ti. Ostvari željeno. Budi to što uistinu jesi. Jedna individua koja vjeruje u sebe i sopstveni uspjeh bez ijednog jedinog osvrta na taj prljavi svijet koji jedva čeka podmetnuti nogu i smijati se tvom padu. Ne daj se. I ponovit’ ću. Slijedi svoje srce!

Lejla Salčin

 

Komentari