Filmomanija

Alien: Savez (2017)

Davno je to bilo, prije 38 godina kada je Ridley Scott sa ostatkom ekipe snimio film koji će steći kultni status i postati jedan od najboljih naučno-fantastičnih i horor filmova svih vremena. Naravno, riječe je o Osmom putniku (Alien, 1979.) s kojim je Scott pokazao da je reditelj u kojeg će biti uprte oči u nadolazećim godinama. Sada, 38 godina poslije, Scott se po treći put vraća u franšizu koju je pomogao stvoriti i da proba saprati onaj gorki ukus u ustima koji ostavi nakon Prometeja (Prometheus, 2012.), koji nas je trebao raspametiti. Da li je uspio u tome?

Problem u samom startu, kod odluke o nastavku ove franšize jeste taj što je Scott odlučio da to pretvori u neko kvazi religiozno filozofsko trabunjanje o nastanku čovjeka upakovano u šarenu ambalažu naučno-fantastičnog horora sa velikim natpisom ALIEN preko svega toga. Na kraju ispade kao kesica čipsa. Šareno i napuhano, a kad otvoriš dobiješ samo trećinu očekivanog.

Ono što je započeo u Prometeju, Scott nastavlja u novom nastavku serijala pod imenom Osmi putnik: Savez (Alien: Covenant, 2017.), u kojem sada vraća ono Osmi putnik/Alien u naslov za razliku od prethodnika, valjda da još više naglasi gotovo nepostojeću vezu sa prethodnicima. Savez je film koji je u mnogočemu hommage prvom dijelu, onom iz 1979. Počev od uvodne špice, muzike, frizure glavne junakinje, sve do određenih fraza koje glumci izgovaraju. Čak je i situacija slična. Posada broda dobija poziv u pomoć sa obližnje planete, a oni se odazivaju iako im to nije primarna uloga jer su u biti kolonizatorski brod.

Gledali ste Prometeja? Onda se sjećate posljednje scene kada Elizabeth i David odlaze ka planeti odakle su došli Inženjeri, vanzemaljci koji su posijali život širom svemira. To je ta planeta. I tu počinje haos.

Volio bih reći da je Savez vratio stvari na pravi put nakon što je Prometej onako veličanstveno omanuo, ali nije. Jeste, imamo tu male aliene sa kiselinom umjesto krvi i ladicom u ustima. Imamo i akcije i horora. Imamo svega. Imamo i nevjerovatno glup scenario prepun još glupljih situacija i likova koji nisu vrijedni spomena i služe samo da bi zadovoljili kvotu ubijenih likova na ekranu. Vjerovatno radi sindikata, šta li već.

Vizuelno on impresivno izgleda, to bez daljnjeg. Fassbender je sjajan u svom poslu, Scott je ovaj put napravio nešto živahniji film, ali jednostavno to nije to. Umjesto, Osmi putnik: Savez, film se trebao zvati David: Savez jer se ovo svodi na film o androidu koji dobije kompleks boga i tu je negdje Scott izgubio niti priče. Jednostavno, film ne ide u ovaj serijal. Kada bi ga gledali kao zaseban žanrovski film, rekao bih da smo dobili prolazan naučno fantastični horor. Prolazan. Ne sjajan, odličan ili dobar. Samo prolazan.

Kao dio serijala, film je jedva prolazan. Samo zato što mi budi onu nostalgiju dok ga gledam i što je nakrcan referencama na prvi dio. Ali preko glupog scenarija mu ne mogu preći. Ni preko glupih nebitnih likova. Pokušao je Scott ispraviti situaciju, vidi se to, ali ako misli snimati i treći dio, onda se definitivno mora desiti neko čudo, mada čisto sumnjam s ovim pravcem koji gone. Ostat će samo žaljenje za petim dijelom koji je trebao da radi Neil Blomkamp, koji bi bio pravi nastavak i nasljednik serijala.

Ako ste ljubitelj serijala, oduševit će vas pojava malih aliena, ali nisu ni oni ono što su bili. Ultra pametne mašine za ubijanje. Ovdje su svedeni na bezumne životinje koje jure, kao u četvrtom dijelu. Tako da… Vjerovatno nećete biti oduševljeni filmom.

Kritičari su jednoglasni. Scott i Fassbender su odradili lavovski posao. Publika je jednoglasna. Promašaj. Ja sam negdje između, ali naginjem na promašaj. Jer Scott ovo nije trebao niti je smio dopustiti i čemu ova promjena u priči, nije mi jasno. Mislim da je to bila neka priča, koju bi bilo teško prodati pa su je upakovali u ruho Osmog putnika.

ŽANR: horor/naučna fantastika
REŽIJA: Ridley Scott
SCENARIO: John LoganDante Harper
ULOGE: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Demián Bichir
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 122 minute
OCJENA:

Mirnes Alispahić

Komentari

Neki baner