Život

Ccc…

Znate željela sam danas da vam pišem o skroz drugoj temi ali sam se toliko iznervirala da sam naprosto izgubila i volju i inspiraciju za istom. Naime čitam neku objavu jedne grupe i sad pitaju admini članice koliko im muževi pomažu u kući i oko djece. I tako jedna kaže ovo, druga kaže ono no javlja se jedna „pametnica“ očiti primjer zatucanosti našeg svijeta koja izjavljuje nešto u fazonu „Bože sačuvaj da on nešto uradi, treba da se zna šta ko radi, zar da on pere sudove i posprema po kući“.

Naravno da sam napisala svoj komentar no smirenih strasti jer ne želim nikoga da povrijedim no ona očito nema problema sa tim te me je oštro napala kako ja nisam dovoljno dobra žena ako ne mislim tako i kako se zna šta su ženski a šta muški poslovi. Sigurna sam da jadna ne zna kakav je moj karakter, sigurna sam da nema pojma koliko me takva izjava nervira i da me te riječi prate cijelog života, te da sam obećala sebi da ću učiniti sve što mogu da probudim svijest bar u glavama žena da ne postoji podjela na muške i ženske poslove.

Ne postoji, nigdje niko nije zapisao da je „ženski“ posao kuća, da je ženski posao podizanje djeteta, hranjenje, spremanje i pospremanje, pripremanje, niko nikada nije zabranio jadnim muškarcima da izvade i okače veš, da bace svoj prljavi veš u korpu, da pospreme za sobom. Nije zar ne? Znači donekle shvatim kad neko muško da takvu izjavu, naravno da će tako izjaviti jer želi pošto-poto da se njegovo lijeno dupe izvuče iz poslova koje mrzi i koji su mu očito preteški da ih uradi. Ali žena? Jedna žena da tako nešto izjavi? Toj samo može da fali nešto u glavi.

Pobogu luda ženska glavo, ne znam čime te hrane i šta ti rade ali šta je sa tobom? Kažeš „On radi“ a šta je sa tvojim radom? Šta je sa poslom čije radno vrijeme počinje puno prije i završava puno poslije njegovog? Šta je sa efektivnošću tvog učinka? Šta je sa širokim spektrom tvojih umijeća koje redovno primjenjuješ? Šta je sa tvojom pauzom koje nemaš? Šta je sa godišnjim odmorom koji niko ne spominje, jer ti i kad je taj tzv. „odmor“ ti si i dalje dežurna. Šta je sa platom, plaćenim toplim obrokom i regresom? Ne budalo, nećeš dobiti ništa od toga. Nećeš dobiti čak ni hvala. Dobićeš pun sudoper suđa, dobićeš hrpu prljavog veša, dobićeš nered u kući i i dalje ti niko neće reći ni hvala. Čak šta više, ako dopustiš da ti takvo shvatanje zavlada u kući doživjećeš da te i djeca jednog dana jednako tretiraju i što je najgore ako budeš imala kćerku i njoj ćeš da uništiš život koji još nije ni započela.

Ne, neće njemu ruke otpasti ako pospremi sto nakon što jede. Neće mu se eko zakopati dva metra pod zemlju ako ponekad uključi mašinu prije nego krene na posao. Šta mislite da hoće? Kako se to onda ne desi svim tim ženama koje to rade svakodnevno prije odlaska na posao? Ništa mu neće biti ako nekad pripremi nešto za jelo. Vjeruj mi neće mu ništa biti ali ti ćeš biti preporođena.

Ne dozvoli da te tretiraju kao nešto što nisi. Sve radiš svaki dan puno više košta i vrijedi od plate koju on donese na kraju mjeseca. Ja ne kažem da njegova plata ne vrijedi i da je njegov rad ništa, ja samo kažem da i sve što ti radiš ima cijenu i da bi njegova plata bića uzaludna da ti ne objezbjediš njezinu racionalnu primjenu i raspodjelu. Kakav bi stan platio ako ga ti ne bi održavala? Kakvo bi meso kupio ako ga ti ne bi spremala? Ne znam stvarno šta je sa ovim svijetom. Ne razumijem zašto majke vaspitavaju svoje sinove da se ponašaju prema ženskim osobama kao da su obična nula, ne razumijem zašto vaspitavaju kćerke da to prihvataju ćuteći. Šta se dešava? Zašto je kod nas sve što je „normalno“ zapravo sve osim normalnog? Zar smo toliko glupi i kao mazge tvrdoglavi da ne želimo sebi samima da uljepšamo život, već hrlimo da ga uništimo i još se takmičimo u tome kome će više uspjeti?

Žene, ne dozvolite sebi da budete ono što niste. Ne dozvolite da vas djeca gledaju i doživljavaju kao običnu sluškinju jer vi to niste i vi dragi muškarci, pobogu shvatite da ako ste navikli da neko ide za vama i posprema vas nered to ne znači da je to ispravno. Niko nije Bogom dan i niko nema prava drugoga da obezvrjednjuje s toga ni vi nemate prava da od žene pravite roba. Zašto vam umjesto toga nije palo na pamet da se zapitate kako je ta osoba pored vas? Da li je ona možda umorna? Da li joj je nešto potrebno? Možda barem neka sitnica kako biste joj pokazali kako cijenite sve što uradi za vas i vašu porodicu? Možda barem „Hvala“?

Svaka žena je kraljica. Svaka žena zaslužuje poštovanje i da se njezin muž prema njoj ophodi kao da je malo vode na dlanu. I niko, ama baš niko ne bira posao domaćice ako ne mora jer to je najnezahvalniji, najteži i najnaporniji posao na svijetu. Dobro to upamtite prije nego vam još jednom padne na pamet reći „TI ništa ne radiš“. Jer ona radi, i te kako radi samo što njezin posao se ni sa čim ne plaća. Ni vi ne volite raditi za džaba, zar ne?

Aleksandra Bursać

Komentari

Neki baner