Filmomanija

The Dark Tower (2017)

8 knjiga pisanih u periodu od 20+ godina. Preko 4000 napisanih riječi od strane majstora poznatog većini, čovjeka čije ime izaziva strahopoštovanje, Stephen King. Deset godina produkcije i nakon svega toga bi svi očekivali remek djelo filmske umjetnosti. Film koji će nas zakucati za stolice i kapke nam poduprijeti čačkalicama da ne bi slučajno trepnuli tokom gledanja filma. Sve su to bila očekivanja, realna kad se sve uzme u obzir, a onda dobijete film od tričavih 95 minuta trajanja, čak i manje ako odbijete uvodne i završene scene, mutan kao Miljacka za vrijeme jesenjih kiša, i gotovo jednakog smrada, a onda vam se s usana otme: “Je li ovo najbolje što ste mogli?”

Naravno, riječ je o dugo očekivanoj adaptaciji Kingovog poznatog serijala, njegovog magnum opusa kako on sam kaže za serijal Kula tmine (The Dark Tower). Sam književni serijal prati usamljenog revolveraša Rolanda Deschaina u njegovom putovanju kroz Srednji svijet i potjeri za Walterom Padickom ili Čovjekom u crnom, koji ima jedan jedini cilj, uništiti Kulu tmine, legendarnu zgradu za koju se govori da je centar univerzuma. Šta smo na kraju dobili? Hm, veliko razočarenje.

Prije svega, film je nastavak knjiga tj. početak cijelog serijala ispočetka jer je Rolandova potjera jedan ciklus koji nema kraja pa je tako trebao da bude zanimljiv i onima koji su čitali knjige i onima koji su tek zaplovili čudesnim svijetom Srednjeg svijeta. Naglasak je na ovome “trebao” jer je završni proizvod više nego razočaravajuć jer sa svojih jadnih sat i pol trajanja film za sobom ostavlja više pitanja i zbunjenosti nego želje za nastavkom i čitanjem serijala. Ja spadam u one koji nisu čitali knjige i nakon ovog filma definitivno mi se mogla javiti odbojnost prema njima jer me apsolutno ne bi zaintrigirala radnja da sam se uzdao u film.

Oni koji su čitali knjige se pitaju šta su dođavola gledali i što je ovo ikome trebalo jer to nije ono što su oni čitali i što vole. Mi koji nismo čitali knjige se pitamo šta smo dođavola gledali i što je ovo ikome trebalo jer je film od 15. minute čisti bućkuriš u kojem ništa nije jasno.

Imate nekog čarobnjaka u crnom, koji se pojavljuje gdje hoće i kad hoće, sav je zajeban sve vrijeme, ubija ljude riječju, ali na ozbiljne zadatke šalje glupe podanike koji uvijek omaše i onda se ljuti na njih. Taj isti čarobnjak iz nekog, samo njemu poznatog razloga, želi da uništi Kulu tmine. Imate tu i dosadnog dječaka, koji je kao poseban pa je bitna figura u planovima Čovjeka u crnom. Imate i Rolanda, lutajućeg revolveraša koji želi da ubije Čovjeka u crnom, jer je on kriv za smrt njegovog oca.

Sve što vrijedi u filmu jeste Idris Elba, koji je izvukao maksimum iz onoga što mu je dato, ali je ovim pokazao da čovjek jednostavno nema sreće sa filmovima iako je glumačka veličina. Dajte nam konačno James Bonda kojeg glumi Idris Elba. OK, tu je i Katheryn Winnick. Nju je uvijek lijepo vidjeti. Makar i na onih 5 minuta njenog pojavljivanja. A i slab sam na nju, što da se lažemo.

Likovi su previše jednolični, nemaju ništa i jednostavno vas nije briga hoće li preživjeti do kraja filma. Iako svi hvale scenario Akive Goldsmana, čak i sam Stephen King, pitanje je koliko je njegovog scenarija u završnom djelu jer se spominju još tri scenarista pored njega i ko je zapravo napisao ono što je došlo na naše ekrane.

Kula tmine je prilično osrednji uradak, kad se sve sabere i oduzme. Usudio bih se čak i reći, poprilično loš, što opet ne ide u korist Kinga jer polovina adaptacija njegovih djela spada u osrednja do loša ostvarenja.

OCJENA:

Komentari

Neki baner