Iz njegovog kuta

Skini se, neću ti ništa

Posljednjih mjesec dana Hollywood potresaju šokantne optužbe za seksualno uznemiravanje, a sve je započelo s padom Harveyja Weinsteina, jednog od najmoćnijih producenata, a samim tim i ljudi, Hollywooda. A onda su jedan po jedan, za njim počeli padati i drugi, Kevin Spacey, Brett Ratner, C.K. Louis i mnogi drugi. Što se tiče samog Weinsteina i njegovog ponašanja prema ženama, to je odavno javna tajna u Hollywoodu i odavno je prozivan što po serijama, što po raznoraznim emisijama.

Ta pojava, da se muškarci na položaju pokušavaju na silu utrpati ženi među noge je nešto što postoji od pamtivjeka. Nije to ništa novo. Seks skandali su oduvijek drmali javne ustanove, fakultete, škole, svijet glamura. Lično sam poznavao nekoliko uglednih profesora na sarajevskim fakultetima za koje se znalo da spavaju sa studenticama za ocjene. Neki od njih su osuđeni za takve stvari, ali su nastavili predavati kao da se ništa nije desilo. Za jednog od tih profesora može posvjedočiti i puna sala studenata, kada je pred nama svima rekao da bi jedna kolegica, čije ime nije bitno, položila ispit samo da nije imala herpes. Trebam li naglasiti da joj je pomagao prilikom izrade ispita pokazivanjem na odgovore? Prilično je jasno šta se tu desilo.

Zapad to rješava na veoma jednostavan način. Svi oni koji su optuženi za seksualno uznemiravanje su postali izopčeni. Sva saradnja s njima je prestala gotovo momentalno. Njihove karijere su vjerovatno potonule. Sudbina je kurva. Koliko je samo puta Weinstein zaprijetio nekoj mladoj glumici da će ostati bez posla ako ga ne bude slušala i ne pusti ga da dahće nad njom par minuta? Čika Weinsteine, ničija do zore ne gori. A šta je s ovim našima? Ovi naši hladno i dalje obavljaju svoje funkcije, i političari i profesori i biznismeni. Niko ih ne dira. To je žalosno i bijedno, ali valjda živimo u svijetu šovinističkih muškaraca malih kita i velikih egoa (jesam li pogodio množinu? Znate na šta mislim).

Ono što me zabrinjava, nije to što se Hollywood trese zbog tih vijesti. Ne, zabrinjava me to što je ta pojava tako pustila korijenje posvuda. Čujem to od prijateljica, žena koje poznajem. I uvijek je situacija ista. U pitanju je neki glavonja, krimos, pun novca koji misli da dobrim automobilom i debelim novčanikom može imati sve što poželi. Odakle samo uzimaju toliko pravo? Da li je to možda nadomještanje nekih kompleksa koji ih muče? Impotencija? Mala kita? Nesigurnost u sebe? Neke traume koje vuku iz djetinjstva, kada su bili ružni pa ih niko nije htio? Prilično sam siguran da je nešto od toga. Širok dijapazon za izabrati.

I nije problem u jadnim ženama koje su to prošle i šutjele iz straha da ne ostanu bez posla, časti, porodice. Ne, nećemo svi reagovati isto u datoj situaciji. Da se nađete oči u oči s predatorom s kojim ste trebali biti na poslovnom sastanku, a on vas dočeka u kućnom ogrtaču i stolom sa spremnom večerom i još kaže da je spavaća soba spremna. A on je čovjek koji vedri i oblači u vašem poslu. Mnogi će se zalediti i pustiti da se desi ono što će se desiti. Neki će ustati i otići. Neki će pristati na to jer nemaju skrupula. Upravo zbog tih koji tako hladno pristaju, uživajući u onome čime ih obasipaju takve glavonje sve dok ne naiđe neka sljedeća žrtva, oni misle da imaju moć. Misle to i zbog onog straha koji osjete u vama, zbog njihovog mišljenja da su nakon toga gospodari vaših života. Dobiju tu moć predatora. Misle da će svaka biti impresionirana njegovom moći, imenom, statusom i novcem, a ako ne tim, onda će joj svakako uliti strah u kosti jer će je u suprotnom uništiti.

Iz perspektive muškarca mogu reći da se svima desi da ponekad imamo previše agresivan nastup, ali ako si normalan izvinut ćeš se jer dešava se. Nije pohvalno, ali se dešava. Ali treba naglasiti da je velika razlika između agresivnog nastupa i seksa iznuđenog prijetnjama i ucjenama. Možda je ovo agresivan previše jaka riječ. Možda bi napadački ljepše zvučala ako se uopće nešto tako reći u kontekstu svega ovoga, ali znate na šta mislim.

Žalosno je i to što se u današnjem svijetu ova pretjerana sloboda u određenim segmentima i zloupotrijebiti pa će tako neko ostati bez svega samo na osnovu lažne optužbe i par minuta slave i svjetlosti reflektora. Imali smo takvih slučajeva i imat ćemo, ali to je već drugi slučaj i ne pričamo o tome. Moćnici misle da njihova tiranija i zloupotreba vlasti može trajati vječno, ali zaboravljaju da je dovoljan samo jedan glas da pokrene lavinu, koja će ih zatrpati. Samo jedna hrabra žena koja će reći istinu, a za njom će doći druge.

Ne znam, ponekad mi se gadi što sam muškarac i što dijelim isti zrak s tipovima poput Weinsteina i tih predatora. Mislim, nisam ni ja savršen, ali barem nisam ucjenama i strahom pokušao doći ženskog tijela. To je previše jadno i bijedno, ali je žalosna istina da je takvih svuda oko nas. Koliko samo žena to trpi? Koliko ih je samo prošlo kroz takve situacije? Koliko ih samo nosi ožiljke takvih susreta i ispašta zbog toga? Drhti svaki put kada vidi lice svog zlostavljača, a radi s njim svaki dan? Previše.

#metoo

 

Komentari

Neki baner