liječenje, tretman, belgija, film, triler, amazonke, portal, mo hayder, mo hejder
Filmomanija

Mirnes Alispahić: Liječenje

ŽANR: triler/misterija
REŽIJA: Hans Herbots
SCENARIO: Carl Joos, prema istoimenom romanu Mo Hayder
ULOGE: Geert van Rampelberg, Ina Geerts, Johan Van Assche, Laura Verlinden, Roel Swanenberg, Ingrid De Vos
ZEMLJA: Belgija
TRAJANJE: 131 minuta
OCJENA:

Mračni trileri o slobodnim psihopatama koji lutaju ulicama grada su sami od sebe teški za gledanje, još ako uključuju pedofiliju onda dobijate baš tmuran materijal za gledanje. Upravo je pedofilični manijak glavni negativac u filmu Liječenje (De behandeling AKA The Treatment, 2014.) belgijskog redatelja Hansa Herbotsa, koji se skupa sa scenaristom Carlom Joosom ne libi koristiti scene, koje će vam podići želudac u grlo, ali ipak neće otići u previše detalja.

Sam film je ekranizacija istoimenog romana Mo Hayder, britanske spisateljice, iz 2001. koji je drugi u nizu romana o njenom inspektoru Jacku Caffreyju. Ukoliko niste čitali, preporučujem njena djela. Pogotovo ako ste ljubitelj mračnih skandinavskih trilera kao što je Djevojka s tetovažom zmaja, Snješko i drugi. Film je prilično vjerna adaptacija i uspjeva prenijeti onu turobnu atmosferu romana, koja vas uhvati za grlo i ne pušta.

Nick Cafmeyer je detektiv kojeg muče duhovi prošlosti. On živi u staroj kući i na oku drži Ivana Plettinckxa, čovjeka koji je bio osumnjičen za nestanak njegovog devetogodišnjeg brata, koji nikada nije pronađen i smatra se mrtvim. Da stvar bude gora, Ivan mu stalno obilazi oko kuće i ostavlja kontradiktorne poruke u kojima mu piše šta mu je uradio s bratom.

Nakon što policija pronađe porodicu, oca i majku, vezane u kući tri dana, dovedene do ruba smrti od dehidracije, Nickova prošlost pojačava svoj stisak. Dječak od devet godina je nestao i kreće potraga za njim. Uporedo s potragom za dječakom, i poslije njegovim ubicom, Nick vodi istragu o nestanku svog brata nakon što dobija nove dokaze o postojanju pedofilske mreže u kojoj je njegov brat, po svoj prilici nestao.

Paralelno s njegovim istragama, film prati drugu porodicu koja prolazi kroz istu torturu kao i ta prva, a ono što Cafmeyer otkriva u svojoj potrazi jeste da su se ti slučajevi dešavali i prije. Da je trol, kako ga djeca nazivaju, silazio s drveća i napadao. I dok se dokazi nižu, a istina polako otkriva, Nick shvata da ima posla s psihopatom, kakav se rijetko sreće.

Napeta priča, koja ima sporu radnju i koju Herbots majstorski vodi, baca nas u dileme i sumnje. Posebno nakon što Nickova potraga i dokazi počinju da bivaju kontradiktorni. Sumnjate u sve i svakoga. Ali sve to Herbots vodi samopouzdano do strašne istine, koja ledi krv u žilama i ostavlja petlju u želucu, ali on ne štedi gledatelje.

Geert Van Rampelberg je glumac na čijoj izvedbi počiva cijeli film i on svoj zadatak obavlja maestralno. Patnja i bol se očitavaju na njegovom licu, skupa s gnjevom i nemoći da zaustavi psihopatu koji uništava porodice. Njegove unutarnje borbe se vide u njegovom pogledu i izrazima lica.

Ukoliko ste ljubitelji teških i mračnih trilera, obavezno pogledati, ali budite spremni na nelagodu koja će samo rasti iz minute u minutu, kako budete gledali film jer rijetko koji triler ovo izaziva.

 

Komentari

Neki baner