Život

Balkanski ljubavnik…

Kao i svaka žena, jedne se rečenice grozim, a to je ona kojom se muškarci razbacuju kao čarapama: Ja sam muško i ja to neću, samo da u startu znaš kako stoje stvari.

Bilo da se radi o spuštanju daske wc-a ili odlaska u kino i gledanja romantične komedije, on to neće jer on je muško i sve čime bi olakšao i uljepšao život svojoj partnerici je njemu ispod časti. Divota! Čula sam tu rečenicu nebrojeno puta, što od bivših frajera, što od muževa svojih frendica, što od njihovih slučajnih ljubavnika koje su one spucale – namjerno. Svi do jednog bili su veliki alfa mužjaci i nisu htjeli raditi apsolutno ništa što bi u njihovim umovima, umanjilo njihovu muškost. To što su obično bili papci, a eto nikom ništa.

Općenito Balkanski macho frajer ima taj jebeni stav da on neće ništa što je imalo van njegove osobne zone komfora, ali zato se ne libi ženu gurati u svoje jednako zaostale stereotipe. Ti budi savršena, isklesana i mirisna, dobro kuhaj i po mogućnosti šuti. Imaš tamo kuhaču, djecu i pelene i drži se toga. Ako hoćeš ići u kino, idi sama ili sa sestrom, s frendicama već ne može jer bi te mogle navesti na neko sranje putem. Ne vjerujem ja da ti imaš mozak, ta žensko si!

Nemaš dosta love za režije pa si radila prekovremeno? Možeš mislit, prevarila si me s onim Jožom iz kabineta do. Uostalom kakvu bi ti to karijeru ganjala? Bolje da ostaneš doma i sadiš cvijeće i uđeš u kuću kad prolazi poštar, šta imaš ti od njega preuzimat račune? To ću ja, k’o veliko muško, subotom prije odlaska na nogomet i pivu. Imaš ti muža, nek poštar zna!

I tomu slično.

Izgleda nestvarno ali je itekako scenarij kojeg žive mnoge žene koje znam. Ako im pak muževi i toleriraju da su zaposlene i uspješne, onda im prigovaraju zbog odjeće, kasnih dolazaka kući ili im jednostavno svakom skuhanom ručku – nađu manu! “Čuj… jelu nešto fali.” – općenita je opaska kad mu loše sjedne tvoj jučerašnji duži sastanak. Ili je neslano ili je bljutavo ili juha nije dovoljno vodenasta… kako god. Pratite me nadam se?

Košulju mu naravno nisi dobro opeglala, iako je na isti način peglaš godinama. Onaj stolnjak koji si postavila ti baš ne paše uz nove zastore, a on je odjednom stručnjak za interior design.

Našao je manu čak i vašoj mački, tvojoj haljini i djetetovoj domaćoj zadaći. Ne sviđa mu se izbor tvojih naušnica a i uspio je primijetiti da si se udebljala, iako si zapravo već dva mjeseca na dijeti i skinula si deset kila. No u njegovim je očima sve s tobom i na tebi nekako krivo, a on je bezgrešan, skoro k’o Djevica Marija.

I onda u nekom trenutku ti kao tipična Balkanska žena poludiš, skupiš stvari i odeš k mami i ostaviš ga da si juhu kuha sam, i sam pegla košulje. Ako si mudra ostaviš ga tako zauvijek, pa on s vremenom nekoj drugoj postane bolji no što je tebi ikada bio, a ti nađeš frajera kojem u startu jasno postaviš pravila igre:

Kuham kad hoću i kako hoću, ako ti ne paše – ostani gladan.

To što su mi bokovi zaobljeni je samo činjenica da ima više moje ljepote za voljeti, ako to još nisi primijetio – promijeni dioptriju.

Moja je obleka samo moja stvar i ja ću nositi što ja hoću, izaći kad ja hoću i vratiti se ili ne vratiti isto kad ja hoću. Možeš se s tim pomiriti ili možeš prošetati, vrata su ti tamo.

Očekujem da izlazimo skupa i da trpiš romantične komedije, jednako kao što ja trpim tvoje podrigivanje, smrdljive čarape i glupe utakmice. I oko toga rasprave nema.

Kad se posvađamo na kauču spavaš ti. Ako ti ne paše kauč, možeš kod frenda na podu.

Dasku od wc-a si našao spuštenu pa ju imaš i vratiti u početni položaj, ako treba nacrtat ću ti upute i zalijepiti ih na kotlić.

Moja je karijera moja stvar i neću je se odreći ni radi Pape a kamoli radi tebe.

Moje su prijateljice bile tu prije nego ti i vjerojatno će ostati mnogo duže, ili se privikni ili se vrati na točku 3.

Zadržavam pravo imati PMS 365 dana u godini ako mi se čefne i nadopuniti ovu listu svojih zahtjeva sukladno svom horoskopu, lošoj frizuri ili nepovoljnoj  biometeorološkoj prognozi.

Žena sam i ako se ne možeš s tim nositi – nađi si dečka!

Do tipkanja,

Mary

TheAuthor

Komentari

Neki baner