Tridesete

Marija Klasiček: Intervju s prostitutkom

Pitala sam se da li ispričati ovu priču uopće? Ali nakon što sam s njom toliko puta razgovarala, shvatila sam da ovo ne smije ostati tajna. Jer ona je žena, samo jedna žena koju život nije mazio i koja u ovaj “posao” nije krenula svojom voljom.

Zbog zaštite njene privatnosti, koristit ću izmišljeno ime koje je sama odabrala. U ovom tekstu, moja se sugovornica zove Lela.

Pitat ću te iskreno, prije svega, zašto?

Možda će zvučat’ bezobrazno i onako, znaš lažno, ali nisam imala izbora. Jednostavno smo ostali bez mame dok sam još bila teenagerica. Tata nas je ostavio. A prvi seks sam imala s rođakom koji me prisilio i na kraju uveo u ovo. Rekao mi je kad sam ga molila da braći i meni kupi kruh i mlijeko, da sama mogu za to zaraditi. Imala sam 16 godina i pitala sam ga kako? Braća i ja smo tad živjeli kod tetke koja o nama ionako nikad brinula nije. Sjećam se kad mi je rekao da sam lijepa i da bi za moje društvo njegovi prijatelji puno platili. Rekla sam mu da se sramim i da ja nisam takva i da sam djevica. U tom trenutku me gurnuo na krevet i rekao: “Sad ćemo to riješit”. Sjećam se da me boljelo ali sam bila toliko prestrašena da se nisam uopće mogla pomaknuti. Već idući dan našao mi je prvog klijenta, koji je moja mušterija i danas. Prošlo je deset godina. I dalje se bavim istim poslom. Drugo ne znam. Školu nisam nikad završila. Braću nisam vidjela godinama.

Što misliš o svom poslu? Bi li željela izaći iz toga van?

Ne možeš izaći. Što bi značilo izaći? Nije to kao dati otkaz. Mislim… (pauza da povuče dim cigarete i promisli) ja sam ovo što vidiš. Bila sam jeftinjača dok se nisam izvukla iz rođakovih šaka, ali sad fino živim.  Nosim dizajnersku odjeću, živim u centru grada, imam dionice, živim više nego dobro i ne spavam s bilo kim. Danas biram. Ali mi nije put do toga bio lak. Konkurencija je velika, ali određeni muškarci traže određeni tip usluge, nije to samo seks to je druženje, razgovor, intima. S mnogima od njih pričam o poslu, pomažem im da riješe probleme sa svojom obitelji, mnogima sam pomogla da spase brak. Neki više ne dolaze zbog seksa, plaćaju mi da me gledaju kako se oblačim i da razgovaram s njima.

Ti izgledaš jako dobro i još si uvijek jako mlada, ne želiš li nešto drugačije za sebe? Obitelj, dom?

Razmišljala sam o tom, ali… koji bi frajer pristao živjeti sa ženom koja je spavala sa stotinama muškaraca? Ne bih mogla imati dijete jer ne bih htjela da ga prati stigma mame kurve , jer to sam ja. Ispod šminke i dizajnerske robe ja sam kurva. I možda mogu živjeti luksuz i pružiti luksuzan seks, ali drugo u meni nije luksuzno. Za tijelo brinem, vježbam, pazim što jedem, ali ne gladujem i nisam nikada bila na dijeti. Idem jednom tjedno na fitness i ponekad u saunu. Ponekad na plivanje. Volim vrući burek i ne bih ga se odrekla za ništa. Većina mojih klijenata ne želi da budem daska, a neki su mi čak ponudili da mi plate plastičnu operaciju sisa. Nisam htjela, ali ako počnu visjeti iskoristit ću to, jer moje je tijelo moj alat. Mnoge moje prijateljice koje imaju obline ili su punije čak su ponekad bolje plaćene. Muškarci imaju čudne fetiše.

U kom smislu čudne?

Pa evo naprimjer jedan od najstarijih klijenata voli me gledati kako se kupam u mlijeku i voli mi sisati nožni palac. Kupuje mi cipele s visokim petama i onda me gleda kako gola samo u njima šetam po sobi. Neki drugi vole masaže i da budem njihova domina. Ma ima tu svašta! (vikne kroz smijeh). Ali znaš šta, dobro je šta su svi fini. Mislim sad su svi gospoda i dolaze strogo po preporuci. Moraju na pregled k liječniku, znaš ja neću spavati s nikim ako mi ne pokaže da je zdrav. Znaju granice. Nema nasilja. Nema ništa šta mi se ne sviđa. Svaku seansu dogovorimo i ja se potrudim da im to bude vrhunski doživljaj. Mnogo čitam, učila sam neke trikove od ruskinja, neke od kineskinja. To je umjetnost iako se radi o seksu.

Misliš li da prostituciju treba legalizirati?

Da. definitivno. Ima puno cura i dečki koji ovo rade a ne paze na sebe i ne paze tako ni na zdravlje klijenta. Mislim da to treba riješiti. A porez kojeg se svi tako plaše platiš i kad kupuješ kruh i mlijeko.

Je li te ikad bilo strah? Bojiš li se za sebe?

Bilo me strah, dok mi je makro bio rođak, al’ štaš, pretrpjela sam sve. Bilo je i batina i droge i prisiljavanja, ali od kad je u zatvoru mirna sam. Imam zaštitu a budućnost mi je osigurana i vjerojatno ću s 45 u mirovinu ahahahah (grleni smijeh).

Smeta li ti osuda društva?

Više ne. Ima nekih ljudi koji znaju čime se bavim, ili bar sumnjaju ali me ne dira. Oni nemaju često za kruh a ja eto živim kao kraljica. I da ti iskreno kažem, mnogo žena koje su glasne i moraliziraju do posla su došle pičkom. Mnoge spavaju za povišicu, mnoge su pičkom platile diplomu. Ma ima svega, zato me baš briga šta misle. Na ovaj razgovor sam pristala jer znam da ćeš napisat onako kako je. Već sam rekla da sam kurva. Ne glumim ništa, al’ ja sam iz tog izvukla najbolje šta sam mogla za sebe.

Da možeš sutra sve ovo izbrisati i krenuti živjeti drugačije, bi li pristala?

Drugačije? Misliš bez da kršim zakon i ševim se za lovu? Ma ne znam. Vjerojatno ne. Ovo je jedino šta znam. I dobra sam u tome. Koliko god tebi zvuči smiješno ja sam sretna. Znam ‘ko sam, šta sam, šta mogu i ne mogu. Ovo sam što vidiš. Ali sam i puno više od toga. Upisala sam večernju školu. Mislim da ću si platiti i studij. Razmišljam i da pokrenem svoj privatni posao. Mislim zašto ne? Svašta treba probat. Život je prekratak hahah (grleni smijeh). Imam ja pitanje za tebe.

Reci?

Jesi ti sretna u svom životu?

Ha ha pa trudim se biti, iako živimo u drugačijim svjetovima. Zadovoljna odgovorom?

A ma ne znam, filozof si ti, al’ se vidi da si fina cura! Potpiši me s Lela obavezno.

Hoću.

Na to je kimnula glavom, ugasila treću cigaretu u pepeljari na stolu, ustala, popravila suknju i laganim hodom prošetala preko trga. Nakon nekih desetak metara okrenula se prema meni i namignula. A ja sam ostala s mnogo pitanja iznad glave.

Osuđujem li je? Ne. Je li ispravno to što radi? Vjerojatno nije. Je li imala izbora za nešto drugo? Ne znam. Je li sretna? Mislim da je iskrena kad kaže da je.

Bih li se mijenjala s njom? Ne.

Na kraju cijele ove priče, shvaćam da je previše kurvi oko nas, a ona bar ima toliko petlje da prizna da živi od prodaje svog tijela. Ostali svi su samo prodane duše.

Znam što ćete reći. I to je isto okej.

Do tipkanja, 

Mary

Komentari

Neki baner