Seks i grad na balkanski način

Ovih dana gledam reprize Seksa i grada, po ko zna koji put. Jeste, gledam Seks i grad. Gledao sam ga i kad je tek izašao. Imam ga u kolekciji. Čak i oba filma. Šta ćemo sad? Ćuna mi još uvijek nije otpala i ne osjećam se ništa manje muško zbog toga. Simpatična je to serija zbog koje žene širom svijeta žele da budu Carrie, Miranda, Charlotte i potajno, Samantha. Zašto potajno? Pa ipak se na ovim prostorima ne može javno reći: „Želim da živim život po svojim pravilima i trošim muškarce kako mi padne na pamet.“ U tom slučaju ste kurva, logično. Barem u mozgovima sela, a šta selo zna.

Lijepo to izgleda na TV ekranima, dok ih gledate. Gotovo uvijek nasmijane, vesele, sređene, žive svoje živote nesputano i traže onog g. Savršenog. Baš kao i ove naše današnje žene. Je li se osjetio tračak sarkazma u mom glasu? Nije? Bio sam sarkastičan, samo da se zna.

Budimo realni, svaka žena je pomalo jedna od svake cure iz serije. Ili barem želi da bude kao ona. Svaka želi da ima odjeću i obuću kao Carrie, da je uspješna i sređena kao Miranda, slobodna i nesputana kao Samantha, te sanja o braku i djeci, kao Charlotte. OK, recimo da je skoro svaka žena takva. Neke ne žele brak i djecu, ali to je već drugi par cipela.

Pogledajte samo tu potragu za g. Savršenim. Cure iz serije se ne libe pokušavati. One izlaze. Zajebu se. Izađu ponovo. Upoznaju tipa. Pričaju s njima. Zajebu se i sve opet ispočetka. Na kraju i svaka od njih pronađe g. Savršenog, barem njima savršenog. Ali se nisu igrale igrica. Osim Carrie i Zvjerke, koji je obični debil, a ona? Ona ima jebeni problem u glavi, eto šta ima. Toplo-hladno. Odi mi, dođi mi. Ljudi sa 30+ godina se ne bi smjeli tako ponašati.

A šta je s ovim našim curama, koje se furaju na njih? One imaju svoj gard. Svoj stav. Svoje ja. Sve su jake. Sve su nadrkane. Sve su same sebi dovoljne. I hladno odbijaju jednog po jednog muškarca, dok kukaju kako nema pravih muškaraca. OK, slažem se i tu. Previše je kretena napolju, ali ima i normalnih tipova. Traže normalne žene, ali nikako da se nađu.

Šta je s našim Carriejima? One su u nekim lažnim šemama. Žive u iluzijama s tipovima, koje kriju kao zmija noge. Viđaju se kad je njemu ćejf. Nisu to veze, iako one vremenom steknu taj dojam pa misle da će se nešto promijeniti u njihovom odnosu i tako se zadovoljavaju ponekim lajkom na društvenim mrežama u nedostatku prave pažnje. Vidjet ćete ponekad sliku iz nekog kafića, s dvije šoljice kafe, lijepo aranžirane na stolu. Da se vidi kako stoje stvari, samo što osim prijateljica niko živ ne zna za njega.

Mirande našeg društva? Ima ih. Nije da ih nema. Itekako ih ima. Jedini je problem što ima dosta onih koje se smatraju za Mirandu, a zapravo su Carrie, male nesigurne djevojčice. Miranda je ostvarena žena. Zna šta hoće. Zajebe ponekad, kao i svi mi, ali se ne da. Naše Mirande smatraju da ne postoji tip koji ih može oboriti s nogu. Ili postoji, ali su one od njega digle ruke jer je previše smotan da to uradi na pravi način. One su jake žene, ali zbog loših iskustava s muškarcima, teško će dopustiti nekome da im priđe i uvijek žele više i bolje.

Charlotte obično žive u nekim dugim vezama, u iščekivanju ONOG pitanja. A ako su u brakovima, prepoznat ćete ih po slikama na društvenim mrežama na kojima glume savršene majke, po izjavama ljubavi upućenima svom partneru, slavljenju svih mogućih godišnjica i jubileja njihove veze. Sve to naravno javno. Da se vidi koliko se vole. A iza kulisa, on štema sekretaricu, ona vikendom izlazi u kafane, pleše po stolovima i vraća se kući u četiri ujutro kao sav normalan svijet. Četveronoške. Sve do razvoda, a onda? Onda postaju Samanthe. Barem u svojim glavama.

A Samanthe? Ove domaće starlete i sponzoruše su vjerovatno pod utiskom da su Samanthe. Zajebane i opasne po muški rod. Imam loše vijesti za njih. Nisu. Trebao bi im neko to javiti. Za Samanthu bi neki psiholog vjerovatno rekao da svojim ponašanjem pokušava izliječiti traume iz djetinjstva i neke neriješene probleme. Ja idem s objašnjenjem da žena ima zdrav libido, kao i svaka normalna osoba, i da sebe voli i previše. Hedonista, koji uživa u životu jer ne zna šta će se desiti sutra.

Njoj ne trebaju pare raznoraznih sponzora, jer ih ona ima. Zaradila ih je svojom pameću i talentom, a ne širenjem nogu. Tu spada i dosta razvedenih, napaćenih žena, koje su bile svetice u braku pa se sada svete muškom rodu, kako bi pokazale da su one zajebane. Često ih možete pronaći skupa s ovim Charlotteama u rane jutarnje sate na stolovima kafana. Ili u toaletu nekog restorana s nekim gostom. A gola i ružna istina je da su imale brak, koji nije trebao ni biti sklopljen.

I eto, ono što vidimo na malim ekranima i ono što se dešava u stvarnom životu, na našem brdovitom Balkanu su dvije potpuno različite stvari. Daleko smo mi od Seksa i grada. Ja idem nastaviti gledati seriju i pobjeći od stvarnosti. Budite pozdravljeni do sljedećeg nabadanja po tastaturi.

Komentari

Neki baner