atomska plavuša, atomic blonde, charlize theron, aportal, amazonke. mirnes alispahić, filmomanija
Filmomanija

Mirnes Alispahić: Atomska plavuša

ŽANR: triler/akcija
REŽIJA: David Leitch
SCENARIO: Kurt Johnstad, prema grafičkoj noveli The Coldest City Anthonyja Johnstona i Sama Harta
ULOGE: Charlize Theron, James McAvoy, Sofia Boutella, John Goodman, Eddie Marsan, Toby Jones, Roland Møller, Bill Skarsgård
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 115 minuta
OCJENA:

Berlin. 1989. Vjerovatno jedan od najzanimljivijih i najuzbudljivijih gradova za živjeti u toj godini. I generalno, za vrijeme Hladnog rata. Barem špijunima. U to vrijeme, grad je bio krcat špijunima sa svih strana svijeta. Tu su se Istok i Zapad dijelili i bio je kao bure puno baruta, kojem je trebala samo jedna iskrica da plane i odnese svijet u Treći svjetski rat. Srećom, to se nikada nije desilo, ali se te godine desio pad Berlinskog zida, a onda je Hladni rat okončao. Navodno.

Upravo je u to vrijeme, nekoliko dana prije pada Berlinskog zida, smještena radnja novog filma Charlize Theron, špijunskog akcionog trilera po imenu Atomska plavuša. Kako to obično i biva u ovakvim filmovima, sve se vrti oko spiska tajnih agenata do kojeg pokušavaju doći sve strane, agenata koji rade na dvije ili tri strane kao i agentima koji su se donekle oteli kontroli. Može se reći da je priča prilično izlizana i ne donosi ništa novo. Počinje ubistvom britanskog agenta od strane agenta KGB-a i onda se priča polako raspliće kada Lorraine Broughton, koju glumi Theronica, počne pričati svoju stranu događaja koji su uslijedili nakon što je otišla istražiti njegovu smrt. Da li je njena strana priče istinita? Ili je istina posve nešto drugo?

Sam film je adaptacija grafičke novele Najhladniji grad, poznatog autora Anthonyja Johnstona i još kao neobjavljen materijal je privukao pažnju Theronice 2010. ali se čekalo pravo vrijeme za realizaciju. Nakon što je David Leitch, kao jedan od ko-reditelja Johna Wicka, uspio napraviti sjajan akcioni film, Charlize ga je angažovala za reditelja Atomske plavuše i nije pogriješila. Leitch je čovjek koji itekako zna baratati kamerom kada su akcioni filmovi u pitanju. Njegov rad iza kamere i odabir muzike za muzičku podlogu (da, on je birao silne hitove ’80-ih koje možete slušati tokom filma) je ono što daje filmu određenu prednost nad drugim filmovima. Akcione scene su pregledne i dobro koreografisane, ali to ne čudi. Leitch je ipak bio kaskader.

Još jedna pozitivna stvar je prikaz sivog, hladnogratovskog Berlina. Fotografija je zaista sjajna i stvara nevjerovatnu atmosferu. Rekao bih da je Leitch zaista puno pažnje uložio u svaki audio-vizuelni dio ovog filma kako bi stvorio tu sjajnu atmosferu. Počev od slova na uvodnoj špici, odjeće, automobila pa svega ostalog.

Što se tiče same Charlize, ova uloga je naprosto stvorena za nju. Ljepotica koja zrači hladnoćom nikada nije izgledala bolje. Čak i kada je prekrivena krvlju i modricama, ona sija. U svijetu u kojem suvereno vladaju muški špijuni poput Jamesa Bonda, Jasona Bournea ili zapovjednika Hamiltona, Lorraine Broughton je pokazala kako se rade stvari i spustila ih sve na zemlju. Ona je odradila sjajan posao, pokazujući na tren i emotivnu stranu hladnokrvnog špijuna kada gleda u sliku ubijenog agenta, s kojim je imala prošlost, te kada naiđe na ubijenu francusku operativku s kojom je imala romantični odnos.

Ostatak glumačke ekipe je također na nivou. James McAvoy kao ekscentrični šef britanske špijunske stanice u Berlinu i Sofia Boutella kao naivna francuska operativka koja se ne snalazi baš najbolje u svijetu špijuna. Ostali su manje-više u pozadini ovih likova, ali je svaki dao sve od sebe.

Pošto nisam čitao grafičku novelu, ne mogu pričati koliko je priča jaka u stripu, ali ako ćemo scenaristički, Kurt Johnstad, scenarista filma, nije čovjek poznat po nekim pretjeranim zapletima u filmovima koje je napisao. On piše jednostavne akcije i to je to. Za kraj, Atomska plavuša je zaista zabavan film, stilistički odličan akcioni triler, koji slabu priču nadoknađuje ostalim stvarima i uspjeva zadovoljiti publiku i obaviti svoj zadatak za 115 minuta svog trajanja.

Komentari

Neki baner