filmomanija, valerian, mirnes alispahić, aportal, amazonke. grad tisuću planeta, peti element, luc besson
Filmomanija

Mirnes Alispahić: Valerian i grad tisuću planeta

ŽANR: naučna fantastika/akcija
REŽIJA: Luc Besson
SCENARIO: Luc Besson, prema strip serijalu Valérian and Laureline Pierrea Christina i
Jean-Claudea Mézièresa
ULOGE: Dane DeHaanCara Delevingne, Clive Owen, Rihanna, Ethan Hawke
ZEMLJA: Francuska
TRAJANJE: 137 minuta
OCJENA:

Postoje redatelji vizionari koji posjeduju nevjerovatan dar za pričanje priče. Luc Besson je nekada bio jedan od njih. Imao je viziju i dar, ali izgleda da ih je oboje potrošio davne ’97 kada je snimio Peti element, koji je i dan-danas jedan od kultnih klasika. Ruku na srce, svaki njegov film iz faze prije Petog elementa, skupa s njim, je klasik. A onda se nešto desilo i čovjek je presušio. Nije to više bio stari Besson.

Peti element (1997)
Milla Jovovich i Bruce Willis CR: Columbia Pictures

Šansu za iskupljenje i povratak na velika vrata je odlučio potražiti u adaptaciji francuskog stripa Valerijan i Laurelina, čiji je ljubitelj od malih nogu, a to je jasno vidljivo kada gledate Peti element, koji su sebi ima dosta utjecaja ovog stripa i u neku ruku je ljubavno pismo Valerijanu i Laurelini. I tako, Luc uloži svoj novac, dobi nešto sa strane i skupi 180 miliona eura, što predstavlja najskuplji evropski film.Da li je uspio u svojoj namjeri?

Teško da to možemo reći. Jeste, potrudio se on, daleko od toga. Efekti su na nivou, sve to vizuelno lijepo izgleda. Sve frca od boja i raznolikosti svemirskih vrsta. Kad gledate najavu, imate osjećaj da gledate dijete rođeno iz burne noći i pijane trojke između Petog elementa, Zvjezdanih staza i Zvjezdanih ratova te da će uživati u gledanju. Ali od svega toga dobijete samo taj vizuelni događaj.

Sama radnja je otegnuta, priča je mogla biti puno bolja, s obzirom da strip iza sebe ima preko 30 godina izlaženja (od 1967. do 2010.), a glavni glumci su defitivno promašeni. Jednostavno nemaju harizmu potrebnu za glavnu ulogu u ovakvom filmu. Trude se oni, nije da ne trude, ali niti Dane DeHaan niti Cara Delevingne nemaju ono nešto da bi iznijeli film na svojim plećima. Neću ni spominjati to što fizički nisu ni blizu svojim stripovskim originalima.

DeHaan i Delevingne kao Valerian i Laureline

Sam film je snimljen tako kao da već znate sve o Valerijanu i Laurelini ili da gledate drugi ili treći nastavak serijala i to je još jedan od razloga što film nije zadovoljio ukuse publike, a ni kritike. Alpha je nekada bila svemirska stanica u orbiti Zemlje, sada je u dubokom svemiru zbog svoje težine i služi kao grad za hiljadu vrsta (zato i ime), a ujedno je i mjesto dešavanja 80% radnje. Valerijan i Laurelina su umiješani u haotičnu i nejasnu potragu za posljednjim bićem svoje vrste, zapovjednikom vojske i tajnom koja se skriva od mnogih. Priča je definitivno najslabiji dio ovog filma, pa onda podjela uloga.

Impresivan vizuelni izgled filma

Film je debelo podbacio na blagajnama širom svijeta, a Besson za to nema kriviti nikoga drugog osim sebe samog. Zanimljivo je to da je Besson samog sebe kopirao ovdje, preuzimajući određene scene iz Petog elementa, njegovog velikog hita, vjerovatno u nadi da će poboljšati kvalitet filma. Sam Peti element je bio inspirisan stripom Valerijan i Laurelina, što se itekako vidi, da bi onda film Valerijan bio pođonjen Petim elementom. Besson je prekucao samog sebe.

Nažalost, svi se slažu, osim lijepog vizuelnog događaja ovaj film ne nudi ništa više. Možete ga pogledati jednom i to bi bilo to. Vjerovatno ćete se više nego jednom uhvatiti kako lutate mislima od filma i nešto vam drugo privlači pažnju.

Komentari

Neki baner