Život

Zamisli da moraš živjeti kao sponzoruša

Nedjelja je dan za odmor, dan za porodicu ako je imate, ali dan i za glasna razmišljanja i tiha negodovanja.

Ovo je tekst o onim neRASKIDIVIM vezama.

Pa da počnem. Djevojke, zamislite sljedeću situaciju:
U vezi ste, momak vam je mnogo bogat, vozi dobro auto za koje si čula prvi put kada si ga i vidjela, morala si guglati kako se izgovara ime tog auta da bi mogla da se pohvališ drugaricama, mami.. On ima stan od stotinu i kusur kvadrata, troduplo veća kvadratura kuće na moru. Njegov sat košta više nego tvoja kuća/stan sa ostalim članovima porodice.

Što bi ona poslovica koju niko nije čuo, a svi je znamo rekla: ”mnogo košta”. Vjerujem da se mnoge zaljube u njega i bez da ga vide, dovoljno je čuti šta posjeduje.

A, šta ti posjeduješ?

On posjeduje tebe, a ti imaš nove plastične kandže koje mijenjaš svake sedmice. Ti imaš balone umjesto grudi. Ti imaš umetke u kosi, nisu više oni kineski koji spadnu na malo veći vjetar, to su sada umetci od prave kose, ali on može da te čupa sada za kosu a da mu ništa ne ostane u rukama.

Imaš istetovirane obrve. Napokon oblik kakav želiš, ne moraš se više mučiti sa crtanjem i kišom koja iste obriše i razmaže.

Napokon, ali napokon imaš usne u obliku slova O i to ‘prave’ – svaka čast. Ti si na moru svaki mjesec, a kada nisi onda si u solarijumu, crno i spaljeno je IN. U rukama ti novi broj ‘Cosmopolitana’, a nekada je bio najjeftiniji tabloid.
U skupoj ne(fejk) torbi sada je telefon sa zakrivljenim ekranom, ali vodootporan. Djevojko, prava si srećnica, a i majka je ponosna na tebe. Jer od ovoga gore pomenutog, njegovog imetka i bogastva, ti imaš ovih dole pomenutih par ‘stvarčica’.

Vilu na moru nećeš nikada imati, stan od stotinu i više kvadrata također. Auto koje budeš vozila izgovaraće se se onako kako nazad na njemu i piše. I to ako budeš imala.

Ostarićeš, dobićeš koju boru više, iživjeće se na tebi i šutnuti kao loptu negdje na livadu iz koje si i potekla. Nokti će se slomiti, silikoni u grudima i usnama pri pritisku njegovog šuta popucati. Telefon jeste otporan na vodu, ali na udarac nije.

Umetci će se zakačiti na obližnju žicu. Sakupljaćeš okolo od drugarica stare brojeve onih jeftinih tabloida, jer za nove nećeš imati para. Majka će ti umrijeti od muke.

Djevojke, zamislite sljedeću situaciju:
Imaš momka, voliš ga, voli te.
On nema ništa osim tebe.
Ti nemaš ništa osim njega.

Znate kako je živjeti bez ičega, ali kada dođe ‘nešto’ ne razbacujete se nego čuvate za buduće dane.

Imaš tanku i kraću kosu, ali punu cvijeća koje on u nju stavi. Nemaš duge nokte, ali zato možeš da mu umijesiš kolače koje voli. Usne su ti u obliku slova M i ponosno možeš da izneseš svaku boju ruža, a najljepše crvenu. U ruci ti je ‘Andrić’ ili ‘Selimović’ i svaki put iznova su sve zanimljiviji. Telefon jedva da ti je android ali je pun vaših zajedničkih slika, koje ne pokazuju more u daljini nego dva osmijeha i dva srca koje kuca kao jedno.

Ti imaš prirodne grudi, ali srce puno.
Ti voliš i voljena si.
On šuta samo loptu, a ti padaš samo na njegove poljupce.
Vi imate jedno drugo, a to je čitav svijet..

ZAMISLI!

Marijana Paravac

Komentari

Neki baner