Filmomanija

Mirnes Alispahić: Američki plaćenik

ŽANR: akcija/triler
REŽIJA: Michael Cuesta
SCENARIO: Stephen Schiff, Michael Finch,Edward Zwick,Marshall Herskovitz, prema romanu Američki plaćenik Vincea Flynna
ULOGE: Dylan O’BrienMichael Keaton, Sanaa Lathan, David Suchet,Taylor Kitsch, Scott Adkins
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 111 minuta
OCJENA:

U potrazi za novom zlatnom kokom ili kravom muzarom, Hollywood se sve češće okreće književnim serijalima ne bi stvorio novu franšizu, na kojoj će uz minimalna ulaganja zaraditi velike pare. Nekada im to uspije, nekada i ne, a ako pogledamo o čemu se radi, obično je tu riječ o prilično pitkom štivu, koje čitaju mase, pa tom logikom, mase će ga i gledati. To bi trebalo da bude lagan materijal za ubijanje vremena.

Novi pokušaj takve vrste dolazi u pokretanju serijala o tajnom agentu koji ne preza ni od čega dolazi u vidu Američkog plaćenika, koji je adaptacija serije romana Vincea Flynna o Mitchu Rappu. To su lagani romani poput onih o Jacku Reacheru Leeja Childa. Lako probaljivi. Kakav je Američki plaćenik? Upravo takav. Lako probabljiv i može se konzumirati na prazan stomak.

Dylan O’Brien
Photo by Christian Black – © 2016 – CBS Films

Rapp je čovjek koji provodi odmor u Ibizi sa svojom djevojkom, a onda se odjednom pojavljuju arapski teroristi u stilu Andersa Breivika i počnu sijati smrt. Njegova djevojka gine, a 18 mjeseci poslije on je čovjek koji izgara osvetom i cijeli život je podredio samo jednom cilju, pronalasku i ubistvu ubice njegove djevojke. Naravno, on uspjeva u onome u čemu svemoćna CIA ne može i dolazi do teroriste i razgovora licem u lice, ali prije nego ga uspije ubiti ulijeću Amerikanci, koji su ga sve vrijeme pratili.

I tako mladi Mitch postaje novi operativac CIA, naravno u crnim operacijama najgore vrste. Tu kreće drugi dio priče, koji je krcat klišejima. Odbjegli operativci CIA-e koji su ljuti na vladu što ih je izdala vjerovatno zbog lošeg nadimka, ukradeni uranij, Bliski Istok, politički odnosi u modernom svijetu, utrpano je sve što se utrpati može.

Dylan O’Brien i Sanaa Lathan Photo by Christian Black – © 2016 – CBS Films

Generalno, film teče. I to mu je jedna od velikih prednosti. Sav je u petoj brzini pa skoro da nemate vremena razmišljati o tome koliko je zapravo šupalj i generičan, kao i sam mu materijal, ali služi svojoj svrsi ubijanja vremena. Ako bi počeli pričati o lošim stranama ovog filma, bilo bi ih previše za nabrojati počev od čudnog izbora za glavnog lika, koji mi se nikako ne uklapa u profil hladnokrvnog, svojeglavog agenta CIA-e. OK, to je vjerovatno samo moje mišljenje jer ipak se radi o običnom tipu iz naroda koji je preko noći postao mašina za ubijanje, ali svejedno. Dylan O’Brien mi je loš izbor. Nema ono nešto potrebno za ovakve filmove.

Sam scenario je loš i prepun klišeja, ali vjerujem da je takav i materijal po kojem je rađen. Inače, ovo je priča o početku Mitcha Rappa, koja se tek naknadno pojavljuje u romanima, ali je bilo logično započeti serijal s njom. Iako su prije konačne postave, velika imena bila vezana za film poput Antoina Fuque i Edwarda Zwicka za redateljskom stolicom, a u ulozi Rappa su se spominjali Gerard Batler i Colin Farrell, ali eto od svega toga ostade samo Zwickovo ime kao jedan od scenarista mada je pitanje koliko je njegovog scenarija korišteno.

Osim O’Briena, tu su i Michael Keaton, Sanaa Lathan, Taylor Kitsch i jedno neočekivano ime, David Suchet, kojeg poznajete kao Herculea Poirota iz TV serije. S obzirom na loš kvalitet scenarija, glumci se trude i barem oni nisu zakazali.

Michael Keaton
Photo by Christian Black – © 2016 – CBS Films

Michael Cuesta je čovjek koji je uglavnom radio na serijama i to je vidljivo iz njegovog rada, jer imate dojam da gledate pilot epizodu neke prosječne akcione serije. Nema tu nekog stila kao recimo u Atomskoj plavuši pa da ostanemo impresionirani. Prava školska televizijska režija, koja tek povremeno pokaže znake života, ali je barem akcija pregledna i nije haotična. Ako ste gledali mini seriju po imenu Vrijeme straha, koja je zapravo trebala biti pilot epizoda serije temeljene na seriji romana Covert Ops, čiji je idejni tvorac bio pokojni Robert Ludlum, onda znate o čemu pričam.

Sve u svemu, prosječan film koji vam neće ostati u pamćenju nakon gledanja. Nije James Bond ili Jason Bourne, nije čak ni Jack Reacher, ali se da pogledati. Ako ništa, onda zbog tog osjećaja gledanja skupljeg TV filma koji je nekim čudom zaglavio u kinima. Da li ćemo gledati cijelu franšizu o Mitchu Rappu, teško je reći. Iskreno se nadam da će poraditi na njoj, ako se odluče snimiti nastavak jer je ovaj dio jedan veliki klišej.

 

Komentari

Neki baner