Rupi Kaur, Mlijeko i med, Zbirka poezije, Stilus Knjiga, osvrt, recenzija, darivanje, Čitajmo Zajedno, Marija Klasiček, APortal
Čitajmo zajedno

Rupi Kaur – Mlijeko i med

Mlijeko i Med, zvuči tako bajkovito zar ne? Ali život ne piše bajke. Piše ono što jesmo.

Kad čitaš knjigu poput ove, odjednom shvatiš da pred sobom nemaš samo riječi, već ispovijest nečije duše. Sažeto kroz poeziju i kratku prozu autorica govori o svom odrastanju i promjeni iz djevojčice u ženu, poimanju svijeta, prvoj ljubavi, rastanku, slomu, nedostatku ljubavi prema sebi, onom slomu kad shvatiš da za ljubav nije dovoljno da samo ti daješ. I konačno o pronalasku sebe – u sebi. Jer svi odgovori koje tražimo, postoje u našoj nutrini. Izvanjski svijet je samo posljedica onoga što smo u sebe zasadili i pustili da nikne.

Rupi Kaur kroz Mlijeko i med, koji su kao naziv svojevrsna metafora života, koji po ničemu nije tako jednostavan, progovara emotivnu ispovijest svake žene.

Mlijeko i med, podijeljena je u četiri moćna dijela; Bol, Ljubav, Slom i Lijek. Kroz svaki dio, putujemo jednom fazom njena života i prepoznajemo sebe. U Boli govori o tome kako nas uče da prihvaćamo nasilje i grubost kao da su nešto normalno. Da nam udarci, vriskovi, prisilan seks i poniženja budu nešto što prihvaćamo za doručak, ručak i večeru. Da ispijamo bol kao crnu kavu i da se ne usudimo tražiti ništa više, iako svaka žena zaslužuje poštovanje i ljudsko dostojanstvo.

Kroz Ljubav, upoznajemo onaj slatki dio bajke o životu, koji bismo uvijek trebali imati. S onim nekim osobitim. Zato njeni opisi i stihovi, govore o dodirima, poljupcima i življenju ljubavi s muškarcem kao da su prvi put. Kao da su jedno. Sve do Sloma. Do dijela u kojem dolazi neslaganje i voljenje njega više od sebe, zbog čega konačno odlazi i kroz stihove ga osuđuje zbog njegovih propusta. Govori mu kako će je uvijek tražiti u drugim ženama, u tuđim poljupcima i dodirima, ali je više nikada neće pronaći.

Lijek zaokružuje priču o samospoznaji. U zadnjem dijelu knjige autorica govori u kratkim, izravnim stihovima kako smo sami odgovorni za sebe, za svoju sreću, svoj put, svoje izbore i svoj život. Kako nema odgovora u drugim ljudima, u njihovom odobravanju i kako sami trebamo pronaći svoje mjesto pod suncem.

Slobodna sam reći da je Mlijeko i Med više od poezije. Stihovi su to koji slikovito dočaravaju život sa svim njegovim nijansama, bojama, tugama i ponovnim rođenjima. Rupi Kaur progovara o milijun malih smrti i ponovnom rođenju. Govori ženi – divna si, samo se prihvati, zavoli, poštuj. Govori čovječanstvu – zar zaista tako želiš odgojiti svoje kćeri, mučeći ih, ponižavajući, zar nisu sve te djevojčice, ono tvoje najljepše – baština i budućnost, ruže u tvom cvjetnjaku, zar ne zaslužuju da ih beskrajno voliš i da se s tom ljubavlju prema njima ophodiš? Govori muškarcima da žena nije objekt, da njeno tijelo nije igralište, niti se može posjedovati. Žena je nježnost ljubavi i bedem snage i svaki muškarac koji to ne vidi, nije dostojan njene ljubavi i njenog tijela.

Nazvah je Ženskom Biblijom, kad sam tek zavirila među njene korice. Sad je ona kao zbirka molitvi koja sniva na mom noćnom ormariću. Najbolja zbirka poezije koju sam ikada pročitala, jer te stihove je ispisao život i stvarna žena.

Marija Klasiček

Naslov: Mlijeko i med
Autorica: Rupi Kaur
Izdavač: Stilus knjiga


APortal vas zajedno s izdavačkom kućom Stilus daruje s primjerkom knjige. Sve obavijesti vezane uz darivanje pogledajte na FB stranici APortala.

Komentari

Neki baner