Čitajmo zajedno

Branko Matijašević: Knjige za pod bor

Ako ste muškarac i pišete preporuke knjige za stranicu koja se zove „Amazonke“, mogli biste se zapitati što se događa. Naravno, preduvjet je da se uopće izlažete introspekciji, a srećom, to kod mene nije slučaj. Tijekom ove godine, mnoge su mi knjige prošle kroz ruke, pa tako i one koje su možda više prilagođene ženskoj duši. U nastavku teksta možete pronaći naslove koje bih ja, kao muškarac, bez razmišljanja poklonio svakoj ženi.

Ivica Todorić – Ratko Bošković

Kad pomislim na ljepši spol, odmah mi na pamet pada ova knjiga. Žene vole uspješne momke, a ovaj je jedan od glavnih. Jest, doživio je pad, ali spektakularan, što njegov šarm čini apsolutno neodoljivim. Pratite li vijesti na internetu, mogli se vidjeti kako brzo trči, a razvijena motorika i živahno tijelo također su plus. Možda tema i nije na prvu toliko intrigantna, ali pogled na naslovnicu govori više od riječi. Tu imamo crvenu boju, žene je vole, tako mi kažu. Također, uz boju nam dolazi lijepo lice, čak možemo reći veličanstveno, pa vjerujem da će svaka žena ovaj poklon oduševljeno odmotavati nađe li ga ispod bora. (Profil, 79,00 kn)

Sluškinjina priča – Margaret Atwood

Malo sam se našalio, ali vrijeme je za ozbiljne preporuke. Dakle, ova knjiga je genijalna. Inače ne volim previše „angažiranu“ literaturu, više umjetnost radi umjetnosti. Ipak, nakon što sam, razrogačenih očiju, pogledao seriju, shvatio sam koliko je važno da ovu knjigu pročita što veći broj ljudi. Svima je preporučujem, baš svima. Žene će iz nje izvući puno više, ali prikladna je za oba spola. Što se događa kada se suosjećanje zamijeni apstraktnom idejom? Atwood to opisuje ne štedeći čitatelja, i poruku u nas utiskuje zauvijek. A tako i treba biti jer totalitarizam počinje sa smiješkom na licu. (Lumen, 149,00 kn)

Žene koje trče s vukovima – Clarissa Pinkola Estes

Mnogi možda neće ovo znati, ali ženski arhetip proučavala je cijela škola psihologa okupljena oko Carla Gustava Junga. Jungovu psihologiju priglilo je puno iznimnih žena nevjerojatnih karaktera i nesvakidašnje dubine uma. Njegove teorije „struka“ danas smatra nepraktičnima što je dobar indikator da se njima treba posvetiti bez zadrške. Zaobilazeći zamke koje postavlja um, on je ponirao duboko, jako duboko, ulazeći u područja mraka i mistike bez straha. Clarissu je inspiriralo Jungovo istraživanje te je napisala posebnu knjigu koja je već postala nezaobilazan klasik. Bez greške. (Algoritam, 149,00 kn)

#Šefica – Sophia Amoruso

Još uvijek se nisam odlučio nervira li me Sophia, ili joj se divim. A to je vjerojatno reakcija koju želi postići. Autorica knjige marširala je samouvjereno kroz modni biznis, a kad joj je to dosadilo, odlučila je osnovati pokret za osnaživanje ženskoga glas nazvavši ga #GIRLBOSS. Ono što ćete pronaći u ovoj knjizi vjerojatno će vas ugodno iznenaditi. Njezine priče su bez dlake na jeziku, a savjeti koje daje vrlo su trezveni i korisni. Osim toga, u knjizi se spominje „magija kaosa“ što ukazuje na to da iza svega stoji um koji nije samo pojavnost, već i dubina. (Stilus, 129,00 kn)

Ono što vidiš tek kad usporiš – Haemin Sunim

Veliki bestseler iz područja budizma svuda u svijetu. Naravno, to što se čita posvuda nije toliko bitno, ali ukazuje na to da se nešto zanimljivo događa. Ljepota budističkog nauka je u tome što od vas ne zahtijeva vjeru, baš nikakvu, već se radi o praktičnosti i vlastitom iskustvu. Autor govori o mnogim situacijama u kojima se moderan čovjek nađe svakodnevno. Kratak esej, a nakon njega stihovi koji se lako upijaju i pamte. Ovo je jedan od naslova koje možete čitati bez prestanka. Već na samo listanje za oko vam zapne neka mudra misao i kimate glavom s odobravanjem. (Planetopija, 119,00 kn)

Branko Matijašević

Komentari

Neki baner