Filmomanija

Mirnes Alispahić: Ratovi zvijezda – Posljednji Jedi

ŽANR: akcija/naučna fantastika
REŽIJA: Rian Johnson
SCENARIO: Rian Johnson
ULOGE: Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Andy Serkis, Lupita Nyong’o, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Gwendoline Christie, Kelly Marie Tran, Laura Dern, Benicio del Toro
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 152 minute
OCJENA:

Već 40 godina svijet ludi za Ratovima zvijezda. Vjerujem da ne postoji osoba koja nije čula za taj serijal i u principu, ljubitelje naučne fantastike možete podijeliti na one koji vole Ratove zvijezda i one koji vole Zvjezdane staze. Podsjećanja radi, kada je objavljeno da će George Lucas izbaciti Ratove zvijezda: Epizodu I Fantomsku prijetnju (1999.) svijet je gorio. Kilometarski redovi su se formirali ispred kino blagajni kako bi se kupila karta. Ljudi su noći ispred kina, čekajući danima, a onda smo dobili trilogiju prije trilogije, priču o nastanku Dartha Vadera i postanku loze Skywalkerovih.

Daisy Ridley kao Rey
© 2017 – Industrial Light & Magic

Rezultat? Većina se slaže da su filmovi uglavnom loši, prepuni besmislenih dijaloga, blesavih scena i kojekakvih nebuloza i da se ne može porediti s originalnom trilogijom. Svejedno, filmovi su zaradili ogromnu sumu novca, a Lucas je onako hinjski bacio kost da ima materijala za još jednu trilogiju. O svemu tome se šutjelo sve dok Disney nije otkupio Lucasfilms i Lucasovu voljenu franšizu. Da ironija bude veća, 79-ih su odbili Lucasa i njegovu ideju o Ratovima zvijezda.

Naravno, s takvom zlatnom kokom u rukama, koja je iznjedrila masu knjiga, igračaka, video igara, stripova i ostalog, bilo je suludo očekivati da će glavonje iz Disneyja sjediti skrštenih ruku. Gotovo odmah su naredili oživljavanje cjelokupne franšize i snimanje nove trilogije. Ne samo to, već su naredili i snimanje filmova smještenih u isti univerzum, ali u druge vremenske linije i s drugim likovima. Posao je pao na JJ Abramsa, čovjeka koji je upropas… hoću reći, oživio Zvjezdane ratove. Neki će reći da je ovo bilo bogohuljenje. Nešto kao potez čelnika WB-a da na čelo Lige pravednika dovede Jossa Whedona, koji je već radio s Marvelom na Osvetnicima.

I tako je započela nova avantura, nova trilogija s novim/starim likovima. Dobra je to mješavina, koja igra na nostalgiju obožavatelja starih dijelova postepeno izbacujući stare likove i mijenjajući ih novim. Tako je Epizoda VII: Buđenje Sile bilo prozvano običnom kopijom Epizode IV: Nove nade i dosta kritičara i gledatelja nije bilo zadovoljno. Svejedno, pare su zarađene.

Adam Driver kao Kylo Ren
© 2017 – Industrial Light & Magic

Sada, dvije godine nakon Epizode VII, scenario se ponavlja kao i sa drugom trilogijom kod Epizode VIII: Posljednji Jedi. Ovaj put su kritičari podmazani od strane Disneya pa možete pročitati sjajne kritike, kako je ovo najbolji nastavak Ratova zvijezda, kako je Rian Johnson napravio dirljiv film, sjajan, odličan, bajkovit. Sve najbolje. Nešto kao u slučaju Nolanovog Dunkirka. Gledatelji opet uglavnom pljuju po filmu i prozivaju ga na sav glas. Naravno, po Internetu svašta možete pročitati. Od toga da se ocjene po filmskim stranicama sabotiraju do raznoraznih teorija.

Nezadovoljsvo obožavatelja je očito. Iznevjereni su. Njihove teorije su pale u vodu. Očekivali su neku misteriju s porijeklom Rey, novog Jedija, objašnjenje toga ko je Snoke, veću ulogu Lukea Skywalkera. Očekivali su oni svašta nešta, ali su ih Disney i Johnson nasamarili i donijeli im Epizodu VIII, koja nije ništa ni bolja ni gora od prethodnih nastavaka. Marketing čini čuda, a Disney je napravio strašnu marketinšku kampanju.

Originalnu trilogiju sam gledao kao klinac i istom sam bio oduševljen, kao i svako dijete koje ju je pogledalo. Nešto poslije sam je pogledao opet i dobio upalu očnih mišića od silnog kotrljanja očima na agonizirajuće dijaloge, stupidne odluke likova i generalnu gomilu nebuloza. Ni ona trilogija prije nje, niti ove nove epizode nisu ništa mijenjale. I dalje su tu iritirajući likovi i njihove glupe odluke, kao i rečenica od kojih vam mozak krvari i želite da umrete, ali to su Ratovi zvijezda. To je ono što ih čini. Pogledajte malo originalnu trilogiju, pa ćete vidjeti o čemu pričam. Naići ćete na iste stvari, kao i u svim drugim novijim filmovima serijala, po kojima mnogi pljuju i tvrde da su uvreda originalnoj trilogiji.

Mark Hamill kao Luke Skywalker
© 2017 – Industrial Light & Magic

Kada bih počeo nabrajati nebuloze Epizode VIII, spisak bi bio predug i ispao bih hejter, ali stvarno nisam samo je cijeli serijal precijenjen. Zabavan, da. Precijenjen, itekako. Johnson ovdje nastavlja priču koju je Abrams započeo u prethodnoj epizodi. Rey pokušava natjerati Skywalkera da se vrati i povrati nadu Pobunjenicima i galaksiji u borbi protiv Prvog reda, generalica Leia pokušava pobjeći Prvom redu i sve je trka s vremenom. Već ranije to rekoh, nema tu neke velike mistike, grandiozne priče niti inovacija. Ovo je zlatna koka koju će Disney cijediti do posljednje kapi, a Lucasa boli ćoše. On je dobio lovu za to.

Hoćete li kolutati očima dok gledate film i silno glumatanje u njemu? Hoćete. Hoće li vam mozak krvariti od glupog dijaloga i još glupljih odluka likova i situacija u kojima se nalaze? Apsolutno. Hoćete li šiziti zbog svega toga? Naravno da hoćete, ali to su Ratovi zvijezda. Oni takvi i trebaju da budu. Pogledajte samo originalnu, toliko hvaljenu i cijenjenu trilogiju pa ćete vidjeti o čemu pričam.

Komentari

Neki baner