Razmišljanja

Kako prepoznati prevaru…

“Nikad ne bih oprostila prevaru” bio je glavni zaključak svake moje rasprave koja je vodila u tome pravcu. Uz primjer svojih roditelja, koji su preko trideset ljeta proveli skupa, odrasla sam u uvjerenju da je ljubav zapravo najljepša emocija koju čovjek može osjetiti. Naravno, uz bolje i lošije dane, ali vječno mlada i vjerna. Vječno nasmijana i pravedna.

O ljubavi su napisane knjige, snimljeni filmovi i nadahnute mnoge duše. No, nitko nam ne može reći koliku bol i razočarenje možemo doživjeti ako u utakmici realnosti s ljubavi igra i prevara. Ne mogu svu pogrešku svog rasuđivanja prepisati nekom trećem, jer ipak sam ja ona koja je odlučila za sebe. Vi ste ti koji odlučujete za sebe. Uz silne dobre i kvalitetne primjere oko Vas, činjenica da baš Vas zakači jedan malo manje kvalitetan primjer nije nemoguća. Dapače. Loša kopija i čovjeka i ljubavi.

Navesti ću sebe kao primjer, jer mislim da sam zaradila doktorat na analiziranje tema poput “Zašto me vara?  Što imaju druge, a nemam ja? Što moram napraviti da se promijeni?” i još masu njih o kojima sam danonoćno razmišljala nalazeći dobro opravdan razlog. Neću uzimati druge primjere oko sebe, jer mi je moj sasvim dovoljan da Vam pokušam dočarati posljedice jedne nezdrave ljubavi.

Da Vam kroz nekolicinu rečenica i otipkanih slova pokušam prikazati svu bol koja se prožimlje kroz cijelo biće. Da među Vama možda ima onih koji nauče na tuđim pogreškama.

Provela sam šest godina života čekajući da mi netko, za mene tad poseban pokaže kako sam zapravo jedina osoba koja ga uistinu voli. Čak i takvog, prljavog i neiskrenog. Ostala sam jedina žena koja je unatoč svim istinama koje su joj bile vidljive hodala svjesno zatvorenih očiju. I više od toga. Bila sam zmajčina i lavčina kakvu možeš dobiti samo jednom u životu. I kažem to bez imalo lažne skromnosti. Neću Vas lagati. Lagala sam samo sebe uvjerenjima da će sve biti u redu.

Kako prepoznati prevaru ? Vrlo lako. Budite prvenstveno iskreni prema sebi. Mada ste slijepi od ljubavi, ponosni kako se Vama sranja ne mogu dogoditi, puknite si šamar i shvatite da Vaša očekivanja i razmišljanja nisu ista kod svih.

Ono što Vi ne bi napravili nekome, ne znači da taj netko ne bi napravio Vama. Najčešće iza osnovanih sumnji leži prljava istina. Kažu da nikakva policijska organizacija ni istraga nisu ravne ženi koja sumnja u svog muškarca i zaista mislim da je tako. Prevara nije najteži problem i srž ove teme, koliko samo shvaćanje i prihvaćanje toga da niste jedini, savršeni i rođeni samo za njega. Ili nju. Više od same prevare boli izdaja. Seks kao surova činjenica iziskuje manje ljutnje od spoznaje da ste prodani kao čovjek. I da ste upravo prodani i izdani od strane onoga kome ste najviše vjerovali. Onoga za kog ste bili uvjereni da mu možete doći u zagrljaj kad Vas osudi i napusti ostatak svijeta. Svijeta Vama bitnog. Spoznaja da Vam se zatvaraju oči pred čistom istinom izaziva bijes. Bijes kao negativna emocija izaziva negiranje. A onda se posvađate sami sa sobom kako ste loši, nepotpuni, prazni, ružni, debeli, mršavi i navedete ostalih milijun razloga kojima ćete pokopati sebe, a osobu koja Vas je prevarila nećete osuditi. Negirate što Vam se pred očima skrivaju telefonski pozivi, poruke. Negirate čak i porno filmiće, snimljene u Vašem krevetu. Ali ne s Vama. Ako pak smognete snage reći dio istine koji Vas proždire, bit ćete oslovljeni kao luđakinja s previše slobodnog vremena. Barem je u mom primjeru bilo tako. No, moj primjer ni u ludilu ne treba slijediti.

Prepoznat ćete prevaru samo ako shvatite da je vrlo moguća. Dostupna. Da živimo u vremenu gdje su principi po kojima smo odrasli prošlost. Da rijetko možete susresti čovjeka koji iskreno priča o ljubavi. Koji ima istinske namjere da Vas čini sretnim.

Svi oni koji je prepoznate, koji se probudite iz sna u kom duboko spavate želim Vam snagu. Želim Vam da ozdravite i oprostite sebi. Ne zato što ste bili površni, da ne kažem glupi i zanemarili činjenicu svoje vrijednosti, već da istinski oprostite sebi, svom biću. U potpunosti. Da saznanjem o prevari ne preispitujete sebe, već onoga tko Vam je to uradio. Da ne krivite sebe, već shvatite da pored Vas nije koračala prava osoba, već karikatura lažnih principa. Prava osoba s karakterom i vrijednostima nikad Vas ne bi gledala u oči i lagala kuneći se u svoje najmilije. Nikad Vas ne bi dovela do osjećaja raspadanja i umiranja iznutra. Netko tko Vas zaista cijeni i voli, neće Vas dovesti do ruba živčanog sloma jer ne nosi to u sebi. Stoga, ne želim da čitanjem ovog teksta generalizirate i smjestite sve u isti koš. Osoba sam koja i poslije svega još uvijek vjeruje u pravu ljubav i iskrene odnose. Koja vjeruje u kvalitetu braka i veza, punih povjerenja i zajedničkog rasta. Jer ih poznajem. Jer ih imam u svom okruženju. Jer sam se uvjerila da poslije totalnog kraha, ipak dođe nagrada.

Prevara nije daleko. Nije nemoguća. Nije namjerna, a nije ni slučajna.

Otvorite srca, oči su u ovom slučaju manje bitna činjenica. Depresiju, samoranjavanje i ostale poroke uništavanja ostavite karmi, ona je ionako kučka koja svakoga vrati na mjesto. Budite lijepi, hrabri i ponosni jer ste naučili dobru lekciju života. Zaslužili ste. Budite nijemi za ostatak ispričavanja. Ne vraćajte se mjestu zločina. I da, budite strogi i bezobrazni točno onoliko koliko Vas je boljela vlastita duša. Budite najbolji prema sebi što možete biti. Nastavite živjeti svoj život, te se ponekad okrenite da vidite kako ipak nitko nije veći od sile Boga.

Nisko padaju oni koji su mislili da visoko lete.

Monika Pavlović

Komentari

Neki baner