Život

Trač partija…

Trač partija – iliti udri po njoj kao po pranju, ionako neće saznati, jer joj pričamo iza leđa. U krajnjem slučaju i ako sazna, čuće nešto sasvim deseto od onoga što smo zbilja mislile reći.

U novoj godini, tračara je stigla na naš portal. Pa da vidimo…

Ove nedelje napravila sam mali interview sa svojim poznanicama, zapravo željela sam saznati kad mi to tračarimo, kad konstruktivno kritikujemo a kad žestoko ogovaramo. Vjerovatno je svako od navedenih krajnje neumjesno i ne uklapa se u profil ostvarene dame, majke, kraljice, ali nema šanse da postoji žena koja ne trača. Sa druge strane, neke studije pokazuju da muškarci tračaju mnogo više od žena. To je vjerovatno kletva modernog doba gdje uživamo ravnopravnost polova.

Na pitanje: Da li tračariš? One su ovako odgovorile:

Mila 25: „Ogovaram isključivo sa najboljim prijateljicama. Znamo satima sjedjeti u sobi na kompu i listati profile raznih žena. Ne postoji ni jedna jednina koju ne iskomentarišemo od glave do pete. Nekako se nakon takvih druženja osjećam oslobođeno.“

Sanja 20: „Na faksu često tračamo o profesoricama koje osim karijere nemaju ništa u životu. Ponekad me strah da i sama tako ne završim. Često budu ohole grube i stroge i zbog toga su nepresušna tema raznih priča. To me nekako relaksira od svakodnevnih obaveza oko učenja.“

Ema 27: „Normalno da tračarim. Normalno! Zamislite kad bi svako gledao svoja posla, na što bi ličio ovaj svijet? Obožavam pikanterije i tračeve iz ljubavnih života. Posebno ako se radi o instagram ljepoticama koje non-stop kače svoje savršene živote. Čak se naslađujem kad shvatim da im privatno nije sve tako bajno kao na društvenim mrežama.“

Irma 32: „Obzirom da sam poslednje dvije godine majka, ne pronalazim mnogo slobodnog vremena za tračeve. Međutim, obožavam poći kod svoje frizerke i čuti šta ima novo u gradu. Ona je uvijek tako potkovana svim informacijama i detaljima, da ne znam kako stiže sve ostalo. Priznajem, češće odem kod nje da čujem neke priče nego da uredim frizuru.“

Nevena 17: „U mojoj školi je najvažnije da si dobro potkovan informacijama o glavnim facama. Pored svakodnevnih obaveza i stresa tokom nastave jedva cekam odmore između časova da čujem šta se dešava po hodnicima. Mislim da kad postanem starija to neće biti zabavno kao sad.“

Kad zapravo prestajemo komentarisati i počnemo ogovarati?

Neke žene tvrde da nikad u životu nisu tračale, već isključivo bace neki komentar o određenoj osobi. Ako taj komentar predstavlja isključivo činjenicu, npr: “Maja se udala u nedelju”, tu nema nikakvog trača. Ali, žene se obično ne zaustavljaju na nedelju.

“Maja se udala u nedelju, vjenčanica je bila prosječna, a kuma očajna”-nije komentar već jedan subjektivni stav o nečemu. Ako je taj stav još zlonamjeran ili ironičan onda dobijamo definiciju trača.

Tračevi su po prirodi izmišljene verzije nečijeg uma o nečemu. Ako je kuma bila očajna tebi, ne mora obavezno da znači da je kuma prirodno očajna.

Za što tračevi služe?

Neke žene tvrde da je tračarenje mali odušak od svakodnevnice i da ako ostaje u krugu najbližih ljudi, a pritom ne sadrže teške uvrede i gnusne laži, onda mogu služiti kao stres-terapija.

Postoje sa druge strane, one žene koje čitav svoj život podrede prepričavanju i tračanju. Garant svi u okruženju imate po jednu takvu, koja zna ama baš sve o svakome. One se zovu profesionalnim imenom “tračare” i one se za to ni ne bune. Jednostavno žive kako žive, opšte su poznate po svom zanatu i iz dana u dan ga unapređuju.

I na kraju, postoje komentatorke koje tvrde da uopšte ne slušaju tračeve, ali nekako uvijek imaju svoje mišljenje o svakom dešavanju.

Žene generalno pričaju mnogo više od muškaraca. Teško je zamisliti da od tolike priče, imaju stalno da kažu samo nešto pametno i da se čak i onima najopreznijima ne potkrade nekakav trač.

Do duše, postoje i izuzeci pa ovaj tekst ne smijemo gledati kao opšte pravilo koje važi za sve žene.

Da li tračarite? Šta o tome mislite i šta vama to predstavlja? – ostavite u komentarima.

Lijep pozdrav,

Jo.

Komentari

Neki baner