Filmomanija

Mirnes Alispahić: Snjegović

ŽANR: krimi/triler
REŽIJA: Tomas Alfredson
SCENARIO: Hossein Amini, Peter StraughanSøren Sveistrup prema romanu Snjegović Joa Nesbøa
ULOGE: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, J.K. Simmons, Val Kilmer
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 119 minut
OCJENA:

Kako pogriješiti i napraviti loš film, iako na prvi pogled imate magičnu formulu za uspjeh u rukama? Za podlogu imate veoma uspješan krimi triler iz ruku jednog od najpoznatijih pisaca tog žanra današnjice, Snjegović od strane Joa Nesbøa. Imate čak trojicu scenarista, sasvim solidnih. Iza kamere sjedi Tomas Alfredson, cijenjeni švedski redatelj kojem taj mračni, skandinavski triler mentalitet nikako nije stran, a dokazao je da zna sa Neka uđe onaj pravi i Dečko, Dama, Kralj, Špijun. Ispred kamere imate cijeli ansambl velikih imena, ljudi koji znaju glumiti, a predvodi ih Michael Fassbender, još jedna Skandinavka, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg i J.K. Simmons, a Martin Scorsese vam je jedan od izvršnih producenata. Kako pogriješiti i napraviti loš film?

Michael Fassbender kao Harry Hole

Izgleda nemoguće, zar ne? Ali ipak, ekipi koja je učestvovala u Snjegoviću, to je pošlo za rukom. Napravili su bljedunjav, slabašan, generički triler koji spada u rang onih trilera kojima su nas bombardovali ’90-ih godina prošlog stoljeća na VHS-ovima. Jedna jadna tvorevina koju samo čudo drži na okupu tih 119 minuta njegovog trajanja.

Snjegović je, kao što već rekoh, adaptacija istoimenog romana pomenutog Nesbøa, kojeg nisam čitao pa ne mogu povući paralele i porediti, ali kao u slučaju adaptacije Kule tmine Stephena Kinga, nakon ovog filma nemam želju pročitati je. Naravno, pročitat ću je kad mi padne šaka, samo zato što znam koliko su njegovi romani zabavni, ali ako bih sudio na osnovu filma, lagano bih je zaobišao u što širem krugu pitajući se zašto bi neko ulagao novac u ekranizaciju ovog čuda. Jedna od glavnih kritika filma jeste ta da je previše otišao od radnje knjige prilično je izmijenivši, što mi nije jasno. Ako je nešto funkcionisalo, zašto to mijenjaš?

Rebecca Ferguson

Harry Hole je genijalac. Problematičan, ali genijalac koji se služi neuobičajenim metodama rješavanja slučajeva. Barem bi takav trebao da bude ako je sudeći po liku iz romana čiji karakter mnogi porede sa onim Sherlocka Holmesa ili Herculea Poirota. U filmu, Harry Hole je pijanac. Tačka. Nema dalje. Njegov genij se nazire kroz rečenice kao što je ona nove policajke u stanici: “Proučavali smo tvoje slučajeve na akademiji.” Ta genijalnost povremeno još nekad sjevne i to je to.

Kao takav, počne istragu na slučaju nestalih žena, koji se ubrzo pretvara u slučaj serijskog ubice koji ubija dok pada prvi snijeg i ostavlja Snješka Bijelića na mjestu zločina. Taj slučaj bi trebao biti povezan sa neriješenim ubistvima od prije nekoliko godina. Kada bih počeo tražiti mane scenariju i priči, bila bi to poduga lista, ali ukratko rečeno, “niđe veze, oči moje lijepe”. Predvidivo, dosadno, nezanimljivo.

S obzirom da je Snjegović sedmi roman u serijalu o Harryju Holeu, malo je čudno izabrati ga za početak potencijalne franšize, ali ako si ga već izabrao, približi lik gledateljima koji nisu čitali knjige. Poradi na likovima, razvij ih. Daj im osobine, mane. Nabaci mesa na njihove kosti. Ovdje je film samo niz nabacanih scena, nedovoljno uvezanih da se često pitate: “OK, šta sad gledam?” Kao da između svake scene, nedostaju dvije druge. I između tih scena imate izboličenog Vala Kilmera, kojeg ne možete prepoznati, a glas mu je neobjašnjivo nasnimljen ponovo. Da li to znači da su glasine o njegovoj bolesti tačne, postavlja se pitanje.

J.K. Simmons i Rebecca Ferguson

Generalan dojam je da su se svi dosađivali na snimanju filma. Kao da su digli ruke od njega prije nego se počeo i snimati pa su svi to rutinski odradili, počev od scenarista do reditelja pa glumaca. Svi su tu samo da odrade svoj posao, uzmu lovu i odu dalje. Loš i nezanimljiv film ma koliko ja u njemu tražio nešto dobro. Jednostavno ga nema. Neuvjerljivi likovi, šupalj i loš scenario, neinteresantna režija, traljava montaža. Trebam li dalje nabrajati? Alfredson krivi požurenu produkciju i nekih 15 % nesnimljenog scenarija za krajnji neuspjeh. S obzirom na to da dosta scena iz trailera nije završilo u završnom filmu, slažem se s njim o izjavi za produkciju. U moru filmova, ovaj sigurno možete zaobići i uštedjeti sebi dva sata vremena.

 

Komentari

Neki baner