Filmomanija

Mirnes Alispahić: Velika igra

25 godina nakon svog debija kao scenarista s filmom Malo dobrih ljudi, sudskom dramom kojom je nagovijestio početak briljantne karijere i njegovog debija kao redatelja Velike igre. Za to mu je trebalo samo 7 filmova, nekoliko prerada scenarija i par stotina epizoda serija poput Zapadnog krila, čiji je tvorac. Gotovo za svaki film je dobio nominaciju za najbolji scenarij na Zlatnim globusima, a osvojio je 2. Tu su i dvije nominacije za Oscara, od kojih je jednu odnio kući u vidu zlatnog kipića, kao i brojne druge nagrade za njegov rad na televiziji. Naravno, riječ je o Aaronu Sorkinu, čovjeku koji možda ne radi puno na velikom ekranu, ali kada vidite njegovo ime pored scenarija, znajte da vas očekuje dobra drama.

Molly i njeno pokeraško carstvo

Kradući znanje zanata od velikana kao što su Rob Reiner, Mike Nichols i David Fincher, Sorkin se odlučio stati iza kamere adaptacijom memoara Molly Bloom, djevojke koja je sa svojih 26 godina vodila veoma uspješne partije pokera na kojima su česti gosti bili glumci, muzičari, političari, milioneri. Nažalost, te partije su se odvijale u hotelskoj sobi i bile su ilegalne. Još kad na to dodate činjenicu da je 2013. osuđena i čak joj se pripisivala povezanost s ruskom i talijanskom mafijom, onda znate da imate dobar materijal za film, što je Sorkin prepoznao.

Neko drugi bi na osnovu ove priče napravio film prepun razvrata, upotrebe droge i kojekakvih šema, kojima su takve ilegalne partije zasigurno bile propraćene. Da se to zaključiti u nekoliko navrata u dijalozima likova, kao i činjenici da je Molly znala brojne tajne svojih klijenata, ali ih nikada nije odavala. Neki redatelj bi zasigurno potegao i za brojnim drugim mračnim stvarima, kakve su zasigurno bile dio Mollynog života i karijere, s ciljem da privuku publiku i šokiraju je, ali ne i Sorkin. On nije takav čovjek.

Jessica Chastain i Idris Elba

Sorkin u nekoliko navrata daje naslutiti da se iza svega toga nalazilo i mračnih tajni i zloupotrebe droge. Čak se i spomene u jednom trenutku, kada Molly priča s ocem, da se okrenula drogi i alkoholu, ali tek kada su stvari počinjale da joj izmiču kontroli. Jedini prikaz droge je onaj kada Molly baca svoje zalihe u WC šolju dok bježi FBI-u. Sjetimo se samo Vuka s Wall Streeta Martina Scorsesa, koji je iako zabavan i dobar, bio iskrojen od scena drogiranja, na ovaj ili onaj način.

Ne, Sorkin, kao vješt lisac i majstor svog zanata, to izbjegava i ne želi upasti u tu zamku jer bi u tom slučaju to ispala samo još jedna drama o nekom kvazi kriminalcu tj. kriminalki u ovom slučaju ispunjena seksom, drogom, alkoholom i još jedna bahanalija. Aaron od Molly pravi jednu uspješnu, samostalnu ženu koja uspjeva u svijetu muškaraca i čeličnom šakom drži sve pod kontrolom, čak i onda kada joj se mafija umiješa u posao. Ona je inspiracija za sve žene, jaka, ali i slaba ponekad. Jer niko nije jak uvijek, zar ne? Ima svoje snažno ja i principe iza kojih tvrdoglavo stoji. Smatrana za razmaženu princezu, dokazala je svima da je puno više od toga.

Cijela ta priča o uspjehu potekla je od neuspjeha u njenom životu. Dok su njena braća uspjevala u sportu, njena karijera je bila zapečaćena jednim nesretnim padom kada je zapela za vlastiti štap tokom spusta. To je bilo ono što ju je gonilo dalje, taj strah od daljeg neuspjeha i želja da se dokaže. To i misao da je otac ne voli kao braću, samo zbog tog neuspjeha.

Sorkin nam lijepo servira priču, lutajući između Mollyne mladosti i perspektivne sportske karijere, uspješnog posla koji je pokrenula i trenutnog sudskog procesa. Hronika uspona i pada mlade Molly Bloom, jer to je Mollyna velika igra. Digla se iz snijega u kojem je ležala bez svijesti, poražena i osramoćena, vinula se kao feniks iz pepela jer ona nikad ne odustaje i postala to što je postala, samo da bi opet pala na dno, ali i dalje ponosna. Nepognute glave.

Neprikosnovena u svom carstvu

Jessica je od samog početka bila dobra glumica, a ovo je samo još jedna uloga koja potvrđuje njen talenat. O Idrisu Elbi, čovjeku koji glumi njenog advokata, ne treba puno pričati. Iako nema sreće s ulogama, uprkos svom šarmu, pojavi i glumačkom talentu, ova mu je bila pun pogodak. Dovoljno je samo pogledati njegov srčani monolog kada brani Molly na nezvaničnom saslušanju. Jednak je onoj sceni iz suda iz Malo dobrih ljudi s Cruiseom i Nicholsonom.

Nakon ovakvog filma, za nadati se da će nas Sorkin počastiti još kojim sjedanjem iza kamere, jer je pokazao da zna. Kako to znate? Jednostavno. Pogledate film od 2 sata i 19 minuta u jednom gledanju iz komada ne trepnuvši, a nigdje ni seksa ni akcije ni krvoprolića. Samo dobar dijalog, snažne rečenice i odlična gluma. To je dokaz da čovjek zna. Svakako preporuka ljubiteljima dobre životne drame.

ŽANR: drama/biografija/krimi
REŽIJA: Aaron Sorkin
SCENARIO: Aaron Sorkin
ULOGE: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner, Chris O’Dowd, Michael Cera
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 140 minuta
OCJENA:

Mirnes Alispahić

Komentari

Neki baner