Razmišljanja

Neobična povezanost blizanaca

Blizanci su sami po sebi uvek privlačili pažnju, kako naučnika tako i ljudi koji ih okružuju. Naučnici se bave istraživanjem njihovih gena ali i razumevanjem pojave blizanačke telepatije koja je sve više predmet savremene psihologije. Postoji verovanje da blizanci imaju sposobnost da razviju karakteristični jezik za komunikaciju, koji samo oni razumeju tako što uvode nove reči ili kroz neverbalnu komunikaciju razmenjuju misli. Po najnovijim istraživanjima, primećeno je da se još u majčinom stomaku igraju, zabavljaju, dodiruju i da već u prenatalnom periodu stvaraju svoju neraskidivu vezu koja je mnogo više od čiste bratske ili sestrinske ljubavi.

Ovde je, pre svega, reč o jednojajčanim blizancima koji dele skoro 100% identičnog genetskog materijala. Jednojajčani blizanci uvek su istopolni i mogu biti ili dečaci ili devojčice. Jedna od zanimljivih informacija je i činjenica da na svetu postoji više muških jednojajčanih blizanaca. S obzirom da su uglavnom nerazdvojni od samog rođenja, međusobno usvajaju isto opažanje kao i impluse iz okruženja i na taj način formiraju jedinstvenost mišljenja kroz dva tela. Iako se može desiti da imaju različita interesovanja kroz sopstveni razvoj, lako mogu usvojiti ili savladati veštine njihovog blizanca u rekordnom roku i to je nešto što nauka ne može da objasni. Takođe, međusobna neverbalna komunikacija im je na znatno višem stepenu od bilo koje dve druge jedinke jer postoje obrasci po kojima blizanci međusobno razmenjuju mišljenja, stavove i signale.

Naučnici su takođe istraživali i pojavu telepatije između blizanaca jer imaju sposobnost da i na velikoj razdaljini osećaju jedan drugog i da osećaju bol, patnju, sreću kao i njihov dvojnik.

Istraživačima na ovom polju je teško da objasne to, jedino mišljenje sa kojim su saglasni je da je postoji mogućnost da im mozak radi na istoj talasnoj dužini i da se to projektuje na njihovog dvojnika. Postoje mnogi eksperimenti u kojima su blizanci učestvovali i pokazali povezanost svojih osećanja i misli, a jedan od njih je da su braća bila odvojena u dve različite prostorije. Jedan je bio za poligrafom, dok je drugi bio u zvučno izolovanoj prostoriji. Brat u zvučno izolovanoj prostoriji bio je uplašen zmijom iz kutije i svaki put kada bi se to desilo, strah se projektovao na brata koji je bio na poligrafu u vidu povišenog pulsa. Do dana danas nije pronađeno logično objašnjenje za taj fenomen. 

Da li je telepatija između njih prouzrokovana skoro identičnim genetskim materijalom ili je možda čak proistekla iz obične igre u stomaku, jednog dana će i biti otkriveno. Svako ko ima brata ili sestru blizanca znaće o čemu je ovde reč jer taj osećaj koji oni imaju jeste jedinstven i izvan svakog ljudskog čula i percepcije.

Imati osobu sa kojom deliš bol, deliš čak i iste snove jeste neprikosnoveno i to je veza koja je neraskidiva kada su blizanci u pitanju. Gde god da se nalaze, oni su dva tela jednog bića iako potpuno mogu biti različiti. Oni su jedno drugom vođa i sledbenik, oni su konkurencija, oni su najbolji prijatelji i mnogo više od toga.

Rastanci im teško padaju i često se odlučuju da se fizički ne razdvajaju previše. Mnogi su pričali da u slučaju razdvajanja, osećaju ogromnu prazninu koja vremenom postaje sve veća i teža i da su spremni da učine sve kako bi se ponovo susreli sa svojim blizancem. Koliko god to  izgledalo nemoguće, njihova povezanost traje tokom čitavog života i to je pravi  primer bratske i sestrinske ljubavi koja prevazilazi sve životne prepreke.

Koliko blizanaca poznajete i koliko zaista znate o njima i njihovim životima?! Da li ste primetili tu jaku i neraskidivu povezanost između njih i jeste li im zavideli na tome?! Sve dok ih ima i dok postoje, a biće ih sve više, nizaće sve više pitanja i misterija koja se tiču njihovog odnosa i te neobjašnjive povezanosti.

Dragoš Ristić

Komentari

Neki baner