Čitajmo zajedno

Tragom Parfema by Cristina Caboni…

Rekla bih da mi se odviše dugo nije dogodila ovakva knjiga. Topla, snažna, drugačija priča, koju sam osjetila kao svoju od prve stranice. Iako mnogo čitam i imam privilegiju birati koje će štivo doći pod moju ruku, s ovom sam pričom osjetila instinktivnu povezanost čim sam bacila pogled na njene korice. Možda je to zbog toga što oduvijek želim posjetiti Pariz? Možda zbog toga što je nešto djevojačko u meni osjetilo bliskost s Elenom, glavnom junakinjom, možda zato što smo svi mi samo putnici na tragu nečega, što je zapravo naša sreća?

Iako najavljivana kao ljubavni roman, “Tragom parfema” je roman koji je toliko više od još jednog ljubića. Bit ću hrabra pa reći da je ljubav glavne junakinje prema muškarcu sasvim sporedna priča koja se vrti u pozadini druge ljubavi – one od koje Elena bježi cijeli život. Od svoje obiteljske tradicije i njenog tereta. Izrade najboljih parfema koji su još od srednjeg vijeka zaluđivali plemstvo, te je njena pretkinja, Beatrice Rossini, čak bila nagrađena pravim bogatstvom, nakon što je napravila najljepši parfem na svijetu za jednu princezu, ali… nije otkrila njegovu formulu prije smrti. Ostavila je samo svoj dnevnik prepun čudnovatih simbola, koji pokoljenjima nakon nje, nijedna žena iz obitelji Rossini nije mogla odgonetnuti, te su gubile razum u potrazi za čarobnom formulom.

Elena nije željela biti jedna od njih. Pobjegla je od svoje tradicije, silno tražeći ljubav. Pobjegla je od bake koja ju je odgojila, jer joj je majka bila slaba žena, odviše pod kontrolom svog supruga koji nije mogao podnijeti Eleninu prisutnost, jer Elena je bila kći drugog čovjeka. I tako odbačena od majke, nikada prihvaćena od očuha, odrasla je okružena parfemom i vječnom potragom za savršenstvom. Nakon razočaranja u ljubav, kad otkrije svog zaručnika u klinču sa zajedničkom prijateljicom, ostavlja sve i kreće na nagovor najbolje prijateljice u Pariz. Tamo istinski započinje ova priča.

Tamo pronalazi sebe. Prolazeći kroz sito i rešeto. Otkriva tko je, koji je njen smisao, pronalazi ljubav prema parfemima i snagu u sebi samoj. Pronalazi i ljubav. Pravu ljubav. Postaje majka.

No ovdje s Eleninom pričom ne prestaje moja fascinacija samim romanom, jer u njemu nas autorica Cristina Caboni vodi kroz ljepote Pariza, kroz tajne zanata i postupke kreiranja parfema. Opisuje uzgoj cvijeća, opisuje kako nastaje melange, kakav miris daje koja biljka i kako se on razlikuje od doba dana. Vodi nas kroz umjetnost stvaralaštva za koju nije dovoljno biti samo školovan, potrebno je imati “Nos”, biti “Nos”, znati da je miris zapravo duh onoga tko ga nosi i da treba moći prepoznati osobu, njenu strast, njenu srž i karakter da bi joj se složio njen, unikatan parfem. A to je ono što Elena može. Ono što Elena jest. Ona osjeća ljude, njihove karaktere, boli i strasti i sukladno tome kreira za njih jedinstvene parfeme.

Upoznavši Caila, mladića koji uzgaja ruže i koji iza sebe nosi vlastiti teret prošlosti, Elena se mijenja. Dolazi do spajanja dvaju svjetova, toliko bliskih, toliko moćnih i skladnih da se čarolija jednostavno mora dogoditi. Zajedno otkrivaju tajne Beatricinog dnevnika. Zajedno kreću na jedno osobito putovanje. Zajedno stvaraju ono što nije mogla nijedna žena iz obitelji Rossini, niti je mogla Elenina slaba majka i ogorčeni, jadni očuh.

No jesu li na kraju otkrili formulu savršenog parfema? Parfema koji je mogao ljudima mijenjati raspoloženje? Jesu li pronašli odgovore na sva pitanja koja su ih morila? Je li mala parfumerija u Parizu zaživjela? Jesu li ostali zajedno? I jesu li sretni?

To ćete ipak morati otkriti sami, kad krenete Tragom parfema. 🙂

Marija Klasiček


I ovog puta se naravno igramo! Na našem Facebooku možete osvojiti “Tragom parfema”. Pohitajte tamo i možda baš vi zaronite u Fokusovu uspješnicu.

Komentari

Neki baner