Život

Crkvene relikvije i čudotvorna ukazanja…

Nedavno je u Hrvatskoj boravilo tijelo svetog Leopolda Mandića. Čovjek poznatiji kao ‘kralj ispovjedaonice’, čovjek koji je ispovijedao od jutra do mraka proglašen je svecem od strane pape Ivana Pavla II. šesnaestog listopada 1983. Iako je Leopold umro davne 1942. godine, njegovo tijelo je u neraspadnutom stanju. Znanost nema odgovora na ovaj fenomen. Postoji oko dvije stotine ovakvih ljudi čije tijelo poslije smrti ostaje ‘živo’ odnosno ne podliježe procesu odumiranja. Većina njih proglašena je blaženim ili svetim.

Svjedoci smo da njihova tijelo često putuju svijetom i borave u vjerskim objektima. Njihova tijela su relikvije. Relikvije su posmrtni ostaci ili predmeti čovjeka koji je proglašen svetim po procesu kanonizacije (postupak proglašavanja svetosti) koji traje određen broj godina i zahtjeva ‘standarde’ koji prolaze zakone, u ovom slučaju Katoličke Crkve. Štovanje relikvija potiče iz davnih vremena koja počinju Isusovom smrću. Primjerice, u rimskim katakombama postoje tisuće mučenika koji su svoj život položili za Krista u progonu rimskog carstva. U tim istim katakombama osuđen je i razapet Sveti Petar, prvi rimski biskup i papa. Zbog političkih urota odlučio je pobjeći iz Rima, kada mu se ukazao Isus. Poslije tog susreta, Petar se vraća u Rim gdje ga razapinju, ali naopako, smatrao je kako nije dostojan smrti poput Isusa.

Štovanje samih relikvija službeni temelj dobiva na Tridentskom saboru u 16. stoljeću, koji se sazvan zbog protestantske reformacije. Brojne relikvije su tijekom povijesti zapaljene i ukradene, a jedna od najpoznatijih je Isusov križ. Križ je navodno pronađen u 4. stoljeću u Svetoj Zemlji zahvaljujući majci cara Konstantina (osloboditelj kršćanstva) Jeleni koju se naziva i Križaricom. Križ je razdijeljen na dijelove, i postoje brojne crkve koje posjeduju dio križa, od kojih je jedna i dubrovačka katedrala. Prilikom pronalaska križa, pronađena su još dva, što odgovara događajima s Kalvarije. Po priči, Jelena i njezine sluge nisu znali koji je Isusov, stoga je dovedena bolesna starica koja je ozdravila prilikom doticaja s jednim od križeva. Dio križa prenesen je i u Rim, gdje Konstantin radi bazilika Svetog Križa. Poznate su i relikvije zagrebačkog biskupa Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali, te svetog Nikole biskupa koje se nalaze u talijanskom Bariju.

Osim relikvija za koje se smatra da su svete i čudotvorne, imamo i susrete s ‘nadnaravnim’. To su ukazanja s određenim svetačkim likovima povijesti. Već ranije smo spomenuli susret Petra i Isusa, a ona najpoznatija vežu se uz Mariju, Isusovu Majku. Gospa se ukazala u nekoliko europskih mjesta kroz dvadeseto stoljeće. Tri najpoznatija su Fatima, Lourdes i Međugorje.

U veljači 1858. u francuskom Lourdesu malenoj BernadetteSoubirous ukazuje se Gospa. Ukupno je bilo 18 viđenja, a na devetom Gospa odvodi djevojčicu na izvor vode. Taj izvor dan-danas vjernici koriste za piće i uranjaju u nju poput Ivana Krstitelja. Tek pred kralj ukazanja, Gospa se obraća Bernadette kao Bezgrješno Začeće.

Godine 1917. godine, u toku Prvog Svjetskog rata, koji nije zaobišao ni portugalski narod, Gospa se ukazala trojici malenih pastira. Predstavila im se kao Kraljica Krunice, i ukazala se šest puta tijekom šest mjeseci. Ukazivala je na kraj rata i dolazak još goreg, na širenje komunizma u tad carskoj i kršćanskog Rusiji, i na veliki Božji znak. Dvadesetak godina poslije, točnije u noć između 26. i 27. siječnja, nebo iznad Europe obasjala je polarna svjetlost. To je uistinu rijedak događaj, zbog činjenica da veći dio Europe nije u dometu polarne svjetlosti koja je česta na zemljinim magnetskim polovima. Stvorilo se vjerovanje da je to ‘Božji znak’ kojeg je Gospa navijestila u Fatimi.

U vrućem ljetu 1986. u hercegovačkom mjestu Međugorju, Gospa se ukazuje grupi od šestero djece. Predstavlja se kao Kraljica Mira i donose poruke o miru, sreći i ljubavi. Poslije događaja s ukazanjima, jugoslavenska politika svim silama pokušava zataškati događanje, ali ne uspijeva. Ovo svetište postaje poznato širom svijeta kada Jakov Sedlar snima film ‘Gospa’ s Martinom Sheenom u glavnoj ulozi. Ukazanja u Međugorju još uvijek nisu službeno priznata, ali po svemu sudeći, službeni sud Vatikana dolazi jako brzo. Navodno će biti priznato prvih nekoliko ukazanja.

Čuda se događaju posvuda oko nas. U svim religijama i vjerama, i svim dijelovima svijeta. Često jednostavna, a opet neobjašnjiva sa znanstvene strane. I to je ona draž; ta zagonetna tajnovitost na koju jednostavno ne postoji odgovor.

Nikola Vranjković

Komentari

Neki baner