Elvis, živ ili ne
Razmišljanja

Elvis, dosta je skrivanja, znamo da si živ!

Kada su 8. siječnja 1935. u gradu Tupelu, državi Mississippi, svjetlo dana ugledale nebesko plave oči Elvisa Aarona Presleya, nitko nije ni slutio da je na svijet upravo došla buduća mega- zvijezda. Budući kralj rock & rolla. Iako se kao datum njegove smrti navodi 16. kolovoz 1977. godine mnogobrojni obožavatelji širom svijeta odbijaju informaciju da ga više nema među nama. Kao dokaz objavljuju njegove navodne slike, vide ga kako nastupa po klubovima, na ljetovanjima na Bermudima čak i u filmskim scenama koje su snimane mnogo godina nakon njegove smrti.

Radi li se o zaluđenosti i fantaziji ili je kralj rock & rolla zaista živ? Ako je živ, pitanje bismo li ga prepoznali kao 83- godišnjaka jer upamćen je kao rasplesan, vedar i pun života, mladi dečko a kasnije i muškarac. Pa onda, Elvis gdje si i zašto se sakrivaš ili još bolje zašto je tako teško prihvatiti da te više nema ovdje među nama?!

Dok Elvis s onoga ili ovoga svijeta smišlja što odgovoriti, da se malo prisjetimo tko je to Elvis. Za početak, nije li fascinantno da čak 7 % Amerikanaca, dakle, njih 20 milijuna čvrsto vjeruje da je Elvis živ. Ne sumnjaju ni najmanje u to i u njihovim glavama Elvis je lažirao svoju smrt jer mu je bilo dosta slave. Istina da je njegov tempo života bio turbulentan. Održao je na stotine koncerata i da bi izdržao takav tempo počeo je koristiti drogu i alkohol. Naravno da su posljedice vrlo brzo došle. Zdravstveni problemi, dijabetes, problemi s jetrom, gastritis a 1977. godine doživljava i srčani udar.

Pošto nije usporio i posvetio se zdravijem načinu života, pao je u duboku komu nakon predoziranja drogom. Liječnici ga nisu uspjeli spasiti i njegovo srce prestalo je kucati. Takav scenario se nikako nije svidio mnoštvu vatrenih obožavatelja, a posebno obožavateljica. Mnogi se kunu da su ga vidjeli na Bermudima kako ljetuje ili u Gracelandu gdje ima kuću. Neki tvrde da je pojavljuje čak i u jednoj sceni filma “Sam u kući”. Da li se radi samo o kopijama Elvisa ili je to zaista on neka svatko vjeruje u svoju verziju priče. Na njegovom posljednjem ispraćaju bilo je 80. 000 ljudi koje ga je ispratilo od Gracelanda do groblja “Forrest Hill Cemetery”. Bez obzira na taj podatak i da je postojao njegov ispraćaj i da postoji njegov grob, mnogima ni to nije dovoljno jak dokaz. Vjeruju da je sve to inscenirano za javnost kako bi kralj rock & rolla mogao živjeti tih i povučen život, daleko od svjetala pozornice i slave koja ga je počela jako opterećivati.

Dok ovo pišem slušam “Heartbreak Hotel” za koji nisam ni znala da je Elvisov prvi službeni pop hit. Izašla je 27. 01. 1956 godine, a 2004. godine ju je časopis Rolling Stone izabrao među 500 najboljih pjesama svih vremena. Osim očitog talenta Elvis je plijenio pažnju i svojim izgledom. Pustio je zaliske i na kosu stavljao ružino ulje i vazelin.

Šarena odjeća iz izloga “Lansky Brothers” mu je posebno zapela za oko, tako da je počeo nositi takav stil na zadnjoj godini srednje škole. Njegov specijalan ples i pokreti kukovima izazvali su histeriju među obožavateljicama, a kod starijih generacija šok i negodovanje. Elvisa to naravno nije spriječilo da dalje nastavi u još jačem ritmu. Najviše je žario i palio od 1960. do 1970. godine. U tom razdoblju je prodao je 52 ploče, a za života ih je prodao 600 milijuna.

Uz pjevačku karijeru glumio je čak u 33 filma. Prvi puta se na platnu pojavio 1956 godine u filmu “Voli me nježno”. Iako filmovi nisu bili velike umjetničke vrijednosti svaka naslovna pjesma bila je hit. Tako da je unatoč upitnoj kvaliteti filmova, od 1956. do 1966 . godine bio na listi najkomercijalnijih američkih glumaca. Znači, gdje Elvis dođe sve se pozlati. Njegova pojava i karizma su magnetične ( još uvijek jesu) i sve čega se on primio u show bizz svijetu. Elvis je srušio sve rekorde. Prodao više od milijardu albuma, više od bilo kojeg drugog glazbenika.

U 20- ak godina rada objavio je 97 ploča a na vrhovima top lista proveo čak 997 tjedana. Osvojio je mnoga priznanja, od kojih 3 Grammyja iz 14 nominacija i Grammy za životno djelo kojeg je osvojio kada mu je bilo 36 godina. Elvis je bio neumoran. Odsvirao je 57 koncerata u Las Vegasu u samo 4 tjedna mjeseca kolovoza 1969. godine. Također je služio u američkoj vojsci bez ikakvih posebnih privilegija. Drugi vojnici su ga cijenili i rekli da je vrlo skroman i da čvrsto stoji s nogama na zemlji. Nikada nije izigravao veliku zvijezdu.

Ljubavni život je jedna sasvim posebna priča. Svojoj supruzi Priscilli nikada nije bio vjeran i varao ju je s više ili manje poznatim djevojkama. Nakon 13 godina braka su se razveli, a iz tog braka imaju kćer Lisu koja se rodila 1968. Od razvoda pa sve do nekoliko mjeseci prije smrti Elvis je živio s misicom Lindom Thompson. Nakon razvoda Elvis se udebljao, zdravlje mu se jako pogoršalo i sve se to odrazilo i na kvalitetu njegovih nastupa.

Na posljednjem je koncertu u Michiganu 1975. godine bio vidno loše i nemotivirano je odradio koncert iako ga je došlo slušati i gledati 62 000 ljudi. Nakon toga nastupi su bili sve gori, a zadnji je bio u Indianapolisu 1977 godine. Koliko god se njegov život činio sjajan i bajan imao je i veliku težinu. Dio djetinjstva proveo je u siromaštvu, a smrt majke ga je posebno pogodila. Bliski njemu, kažu da ga je to utuklo kao ništa do tada jer je bio posebno vezan za majku. Kada je umro pokopan je kraj nje. Imao je samo 42 godine.

Kada se pogledaju svi njegovi uspjesi i što je proživio u te 42 godine proživio je jako mnogo iako bi nam svima bilo draže da je poživio duplo toliko. Obogatio je svijet svojim pjesmama i bezvremenskim hitovima. Pokazao je da možeš svoju originalnost ispoljiti unatoč predrasudama i kritikama. Pokazao je da ako vjeruješ u sebe dovoljno nitko ti ne može srušiti tvoj san. Elvis zasluženo nosi titulu kralja rock & rolla, zaslužio je svaki aplauz, svaku nagradu, svako priznanje. Ništa mu nije palo s neba već je sve to postigao predanim radom i ustrajnošću.

U punom potencijalu je izrazio sve svoje talente i odličan je primjer da bi svi tako trebali. Ne moramo steći slavu Elvisa jer slava i nije bitna, već imati taj Elvisov žar i ustrajnost, nepokolebljivost i kad nitko ne vjeruje u tebe. On je dokazao da takve karakteristike vode k uspjehu i ostvarenju želja. On je svoju želju ostvario i svoju misiju ispunio. Uvijek će biti živ kad slušamo “Suspicious Mind”, “Burning Love”, ” Don’t be Cruel”, “Always on my mind”, “Can’t help falling in love “ itd. jer svaka pjesmu mu je hit…

Njegov život je bio i ostao hit. Elvis i dan danas zarađuje više nego mnogi drugi glazbenici i taj podatak dovoljno govori koliki je njegov utjecaj. Dragi Elvise, gdje god bio, hvala ti na muzici i hvala ti što si se usudio biti svoj i poseban. Živ ili mrtav? Nije ni važno, ne treba nam odgovor jer u srcima i kroz svoje pjesme živjet ćeš vječno. Zauvijek ćeš ostati onaj rasplesani i raspjevani jedan i jedini, neponovljivi Elvis.

Stela Kolar

Komentari

Neki baner