Život

Izgubljeni u Bermudskom trouglu

Prvo što poludi u Bermudskom  trouglu su kompasi. Zato je lako izgubiti se. Dovoljno je da ne pratiš mapu ili trag. Ili da pratiš kompas koji ne radi.  Isto je i sa ljubavlju. U jednom trenutku more je mirno, a nebo vedro, u sledećem: magnetna igla u srcu podivlja. Sve što usledi može da se opiše kao fantastično.

Isidora je uživala u večeri na popularnom kruzeru. Bio je drugi dan kako su isplovili iz bostonske luke, a trideset osmi kako je bila na studentskoj razmeni. U stvari, nije to bila razmena. To je više  bilo bežanje nakon raskida. Na kraj sveta. Posle sedam godina veze Marko ju je ostavio i to je bilo to.

Kad te ostavi onaj kog voliš, sa srcem u parčićima i rasparanom dušom – želiš samo da nestaneš s lica zemlje.

Isidora nije ni slutila koliko je blizu nestanka. Novine su posle pisale o tome kao o šestočasovnom kvaru kruzera sa 3500 putnika. Brod se nasukao na grebenu Bermudskog trougla, stajao tu šest sati i onda mu je plima pomogla da se oslobodi.

„Svi putnici i članovi posade su bezbedni i niko nije povređen”, pisalo je u zvaničnom saopštenju kompanije.

Ali nije sve što je zvanično uvek i istinito.

Isidora nikom neće ispričati šta joj se desilo u tih šest sati. Brod je počeo da se trese i to je trajalo možda tridesetak sekundi, a onda je naglo prestalo. Zvanično, izašla je na palubu sa ostalom posadom i smirivala putnike. Kad je sve bilo gotovo, vratila se u svoju kabinu.

Poslednje što je videla pre nego što je utonula u san bio je kalendar na zidu i datum. 15. maj 2015.godine.

*

Probudilo ju je ludačko lupanje na vratima.

– Wake up! Wake up, Isidora!

Skočila je iz kreveta i shvatila da je zaspala obučena. Ko li lupa ovako manijakalno?

Kad je otvorila vrata, srce joj je stalo. Marko je stajao usplahiren ispred nje.

– Come on, Isidora!

Bio je čudno obučen, kao američki vojnik iz predratnih filmova. Kosa mu je bila kratka, lice zgrčeno, a pogled odlučan. Pre nego što je uspela da dođe sebi, vukao niz hodnik. Prsti su im se upleli baš kad su prolazili pored velikog zidnog kalendara. Zaboravila je koliko obožava njegove ruke. To sećanje zamaglilo joj je datum. 4. mart 1918. godine.

Istrčali su na palubu i tek tada je shvatila da nije na svom kruzeru. Da nema nijednog poznatog lica. Sa svih strana okruživali su ih natpisi „military“.

– Šta kog…?! – promrmljala je.

Marko kao da nije razumeo.

Odjednom je čula zaglušujući zvuk sirene. Vojnici su se razjurili kao mravi po palubi. Na trenutak ruke im se bolno raspletoše. Prsti su je pekli od te nove praznine. U ušima joj je zujalo.

– Marko! Marko!

Potražila je njegove oči. Umesto toga ugledala je ogromnu tablu. Pisalo je „Cyclop“. Zavrtelo joj se u glavi.

– Marko! Marko!

Probudio јu je sopstveni vrisak.

Novine su pisale o tome danima. Kruzer sa 3500 ljudi se zaglavio na grebenu Bermudskog trougla. Pomahnitali brodski instrumenti. Spekulisalo se o vanzemaljcima, o  neobičnim uticajima iz morskih dubina. „Svi putnici i članovi posade su bezbedni i niko nije povređen”, pisalo je u zvaničnom saopštenju kompanije.

Isidora nikom nije smela da kaže za svoju rupu u vremenu.

– Pobegneš od bivšeg na drugi kraj sveta i ljubav te stigne u prošlom vremenu. Koliko ludo treba da budeš zaljubljen za tako nešto? – mislila je dok je pretraživala na Internetu sve što su ikad napisali o Bermudskom trouglu.

Tu je bila i priča o američkom vojnom brodu „Kiklop“. Nestao 4. marta 1918. godine sa posadom od 306 ljudi. Nikad nije pronađen.

Kažu da u Bermudskom  trouglu prvo polude kompasi.  Postoje hemijska objašnjenja, postoje morske struje koje te nose ili uragani koji te usisavaju. Postoje veliki talasi koji te poklope. Svejedno je da l’ si avion, brod ili zaljubljena žena.

Njen kompas bi podivljao kad god bi pomislila na Marka.

– Bilo namerne ili slučajne, ljudske greške sa katastrofalnim ishodom nisu nimalo retke i Bermudski trougao nije nikakav izuzetak. – čitala je na Vikipediji.

– Isto kao i u ljubavi. – zaključila je i zaklopila laptop. – Zvanično, svi putnici i članovi posade su bezbedni i niko nije povređen. Nezvanično: neke ljude jednostavno izgubiš. I za to ne postoji naučno objašnjenje.

Srbijanka Stanković

Komentari

Neki baner