Osvrt na društvo

Influencerica ili drama queen?

Ovih dana Influenceri ponovno pune novinske stupce. Mnogi od njih bez ikakvog znanja i vještina, zbog plaćenih reklama na Facebooku i Instagramu imaju tisuće followera i zbog toga misle da mogu baš sve. No mogu li? 

Najnoviji slučaj koji je podijelio javnost i podigao puno prašine, radeći svojim akterima dodatnu reklamu, zbog koje mnogi realno postavljaju pitanje, je li sve ovo unaprijed dogovoreno, onaj je o britanskoj vlogerici Elle Darby, koja je planirajući odmor s dečkom, od hotela “Charleville Lodge”, smještenog u Dublinu, očekivala besplatni smještaj, u zamjenu za reklamu na svojim društvenim mrežama. Uobičajena praksa zar ne? Za običnog čovjeka ne, ali influenceri su sasvim druga priča. No ono čemu se nije nadala bila je odbijenica hotela, javno objavljena na njihovom webu u kojem su je zbog njene ponude ismijali. Sami imaju duplo više followera od nje, pa im nije bilo jasno što bi ona to njima mogla ponuditi a da to i sami nemaju?

Postavili su pitanje i njoj i ostalim blogerima, tko će platiti ljude koji održavaju sobe, struju, hranu i ostale troškove?

Influencerica se našla uvrijeđena i hotelskog managera prozvala malim i jadnim čovjekom koji ju je razotkrio. No, iako ona glumi žrtvu, jer ovakve usluge su postale normalne, a on je zaista napravio degutantan potez razotkrivši je javno i podvrgnuvši je ruglu, postavljam pitanje, do koje mjere influenceri smiju ići i gdje iskorištavanje zamjenjuje mjesto reklami?

Kada si svjetski poznat kao Kim Kardashian, normalno je da ćeš dobivati mnoštvo besplatnih proizvoda, smještaj u hotelima, sponzorske haljine, parfeme i naravno novac. To jednostavno ide zajedno. Ide zajedno i suradnja medija i tvrtki, jer medij će se svojski potruditi da ispromovira brend koji plaća reklamu. Ali influenceri, oni su postali siva zona. Osobe koje gledaju kako da apsolutno ništa ne plate i u svemu uživaju džabe. Promoviraju kulturu, budi lijep i popularan i ništa drugo ne trebaš u životu raditi.

No… kakvu to poruku šalje tinejdžerima? Kakvo to postajemo društvo? I tko će nahraniti apetite tolikih influencera koji niču kao gljive poslije kiše?

Jesu li u spomenutom hotelu u pravu kada su zapravo stavili točku na i takvog iskorištavanja? I je li došlo vrijeme da dobro promislimo hoćemo li svoj brend staviti u ruke neke male s Instagrama s par tisuća followera? Iskreno, ja ne bih. Ono što gradim godinama staviti u ruke nekoga za koga nemam uopće ideju što bi mogao reći i napraviti a ima takav auditorij?

Najsmješniji su mi od svih tih blogera, vlogeri. Rijetki među njima se zaista trude napraviti dobar video, većina uzme smartphone i nasnimava se i čubi i mazucka i to servira kao reklamu svojim fanovima. Pravi blogeri, pisci, glazbenici, voditelji su svijet za sebe, ali rijetko koji od njih će za sebe reći da je influencer. Oni zapravo imaju stvarna zanimanja, zbog kojih su i postali poznati.

Žao mi je ako moje mišljenje vrijeđa sve one koji misle da ne radeći ništa mogu ovako živjeti. Očito je da mnogi ipak dijele moje mišljenje i da je većini dosta plaćati hirove, privilegirane manjine.

Tržište je preko noći postalo prezasićeno wannabe influencerima i tvrtkama je dosta. Bilo je pitanje vremena kad će se početi podvlačiti crta, a sad kad je jedan hotel javno progovorio, vjerujte, krenut će i ostali.

Posve je moguće da je vrijeme influencera uskoro iza nas.

P.S. Mega popularne Spice Girls, probile su se pjesmom Wannabe, još dok sam bila školarka. Ismijale su tad cijelu jednu društvenu “kliku” u pokušaju. Možda bi mnogi mogli preslušati taj sad već stari hit i ponešto iz njega naučiti.

Svaka slučajnost s likovima na koje vas možda podsjeti ovaj tekst, posve je namjerna. 😉

M.Klasiček

Komentari

Neki baner