Filmomanija

Mirnes Alispahić: Thor Ragnarok

Kada je u pitanju Marvelov filmski univerzum, kako oni vole nazvati filmove o svojim superherojima izašlim pod njihovim logom od Iron Mana 2008. pa na ovamo (trenutno ih je 17), Thor je bio lik koji je imao krizu identiteta. Što u vizuelnom, što u karakternom tonu i prva dva redatelja, Kenneth Branagh i Alan Taylor su pokušavali pronaći ono nešto što će Thora uspjeti podići do nivoa Iron Mana ili Kapetana Amerike, ali im to nije baš najbolje polazilo za rukom.

Branagh, koji je od početka bio čudan izbor za redatelja Thora s obzirom na njegovu šekspirovsku pozadinu, odradio je solidan posao uprkos blagom kiču u prikazu Asgarda. Da, znam. Grad bogova, raskoš, zlato i sve to, ali kod njega je sve to bilo previše dramatično. Osjetila se tu i njegova sklonost Šekspiru u radnji, bilo je i doze humora, ali opet, Thor nije imao ono nešto što su imali drugi.

Hemsworth i Hiddlestone kao Thor i Loki

Taylorov Thor je možda i najslabija karika u trilogiji i najviše opstaje zbog hemije i harizme Chrisa Hemswortha i Toma Hiddlestonea. Mada, nisu to loši filmovi. Zabavni su i to je to. Ne odskaču previše. S druge strane, Thor u Osvetnicima je posve druga priča, baš kao i Loki. Tu dolaze do izražaja i posve su drugačiji negoli u solo filmovima o bogu groma.

Taika Waititi, blesavi redatelj s Novog Zelanda, bio je pun pogodak kada je izabran za novog redatelja Thora. On je uspio napraviti veoma uspješnu kombinaciju i izvući najbolje iz ovog superheroja. Osjetila je to kritika i publika proglasivši ovo najboljim filmom u trilogiji. I potpuno su u pravu. Ovo jeste najbolji Thor u trilogiji.

Cate Blanchett kao Hela, uloga u kojoj očigledno uživa

Priča kao priča, jednostavna je. Odin je odsutan, Asgardom vlada Loki, koji je gle čuda ipak živ, Thor pokušava spriječiti Ragnarok, kojeg stalno sanja. I taman kada pomisliš da je sve u redu, ne lezi vraže. Dolazi nova opasnost u vidu Hele, Odinove prvorođene, Thorove sestre za koju nije ni znao. Asgard pada, a Thor završava na planeti Sakaar, skupa s Lokijem gdje postaje borac u areni. Da stvar bude još blesavija, tu ga dočeka Hulk, velika zelena neman kojoj jedino Thor može parirati snagom. I tako, Thor istovremeno pokušava pobjeći s planete Sakaar i otići u Asgard kako bi ga oslobodio svoje zle sestre, čija moć raste iz dana u dan.

Da je ovo posve drugačiji Thor, jasno je od samog početka i scene dijaloga između Thora i Surtura, vatrenog demona. Pa onda scena u kojoj Anthony Hopkins, čovjek koji je glumio Hanibala Lectera i brojne druge hladnokrvne likove, pokaže sav svoj komičarski talenat u jednoj sceni i doslovno sruši svu onu Odinovu ozbiljnost koju je gradio u prethodna dva filma, ali se vrati dirljivom scenom na liticama Norveške.

Generalno, cijeli film je zabavan i više naginje na humor, negoli na ozbiljnost. Svi se zabavljaju, čak i Blanchett, kojoj ova uloga glavne negativke odlično leži nakon uloge Galadriel, vilenjačke kraljice. Mada, ipak pričamo o filmu u kojem su glavni junaci likovi iz stripa pa je sama ozbiljnost tu upitna u svakom slučaju. Waititi je zaista odradio sjajan posao odigravši na kartu humora, kojeg ima posvuda. U dijalozima, likovima i scenama. Likovi poput Korga, kojeg tumači sam Waititi ili Grandmaster, kojeg glumi Jeff Goldblum, su više nego dobrodošli. Čak i Hela, glavni negativac ima svojih komičnih trenutaka.

Waititi je stvorio i vizuelno impresivan film. Njegov Asgard je i dalje raskošan, mada ne onako iskričavo kičav kao kod Branaghe niti mračan kao kod Taylora. Sakaara je baš onakav svijet kakav i treba da bude, a silni humor balansira s nekoliko ozbiljnijih scena i likova, kao i tragičnom scenom Odinovog kraja.

Završni okršaj protiv Hele

Da, neko će mu zamjeriti neiskorištenost određenih likova. Možda i previše njih pa se film nije mogao posvetiti razvoju drugih, glavnih i većih likova, ali ovo je film o superheroju iz stripa i ne treba biti previše kritičan prema ovakvim filmovima. Da se trudi biti ozbiljan pa da ne uspije u tome, onda bi to bilo posve drugačije, ali ovdje to nije slučaj. Taika je uspostavio odličan balans i napravio sjajnu formulu za daljeg Thora, ako ih bude i pruža odličnu zabavu u svojih 130 minuta trajanja.

ŽANR: fantastika/avantura/akcija
REŽIJA: Taika Waititi
SCENARIO: Eric Pearson, Craig Kyle, Christopher Yost
ULOGE: Chris HemsworthTom Hiddleston, Cate Blanchett, Idris Elba,  Jeff Goldblum, Tessa Thompson, Karl Urban, Mark Ruffalo, Anthony Hopkins
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 130 minuta
OCJENA:

Mirnes Alispahić

Komentari

Neki baner