Život

Stonehenge, misterija ili prevara?

Kad sam prvi put odgledala seriju „Outlander“, blago je reći da sam ostala oduševljena. Cijela ta ljubavna saga, isprepletena između vijekova, započinje kamenjem koje „pjeva“ i koje je na tačno određeni datum, preciznije u virjeme nadjužeg dana u godini, u stvari portal kroz koji samo odabrani mogu da prođu. Kao i svaki maštaroš, imam neodoljivu želju da jednom i sama vidim to kamenje koje su, navodno, druidi koristili za obrede i magiju. Međutim, dok se ne steknu uslovi za takvo putovanje, zanimalo me šta je u stvari Stonehenge i da li zaista ima magije u kamenu. Zvuči obično jel da?

Međutim, čuda ne bi bila čuda da su baš tako obična. Postoji preko 1000 kamenih krugova, ali najpoznatiji je Stonehenge koji se nalazi u Engleskoj, i predstavlja građevinu iz neolita i bronzanog doba. Da budem preciznija, gradio se od 3000-1600.god p.n.e. Samo značenje riječi jeste „viseće kamenje“. Zašto je nekom palo na pamet da složi kamene stubove u krug? Teorije kažu da je to bilo mjesto za žrtvovanje, neko kaže da je bilo mjesto magije, neko kaže da je to spomenik nekom bogu, a postoje i teorije da je služio kao opservatorija iako se položaj kamenja ne poklapa sa položajem zvijezda i nebeskih tijela.

Dijelovi Stonehenga mogu se pronaći danas u okolnim naseljima jer su stanovnici ovo kamenje koristili za izgradnju kuća, popločavanje puteva a i nevaspitani turisti su ovaj spomenik raznijeli svuda po svijetu u svojim džepovima, pa današnji Stonhenge ne liči na onaj koji je prvobitno izgrađen. Arheolozi su pokušali da naprave rekonstrukciju, pa su utvrdili da su kameni blokovi bili poređani u dva prstena od kojih je spoljni prsten bio savršen krug. Kamenje je teško od 4t do 50t, a unutrašnji prsten je bio sagrađen od tzv „plavog kamena“ koji se nalazi u kamenolomu u Velsu, na 300km od Stonehenga. Na osnovu eksperimenata, utvrđeno je da je bilo potrebno oko 600 ljudi da se jedan veliki kameni blok dopremi sa te razdaljine. Zvuči zaista misteriozno ako se uzme u obzir da u vrijeme izgradnje Stonehenga nije postojao ni točak, a ne dizalica. Možda ih je čuveni čarobnjak Merlin magijom tu postavio? Hmmm, može da bude, a i ne mora.

Naime, arheolozi su pronašli još nešto zanimljivo u okolini kamenja. Iskopani su ostaci ljudskih kostiju, koji su bili kremirani. Da li je moguće da je Stonehenge bio korišćen kao krematorijum? Možda. Ta teorija se nije dugo održala, nakon otkrića tunela ispod kamenja koji su stari gotovo koliko i sam spomenik, i za koje arheolozi tvrde da su prokopani primitivnim alatom, možda rogom jelena. Češkam se po glavi i zamišljam nezamislivo.

Kao što rekoh, postoji još bar 1000 kamenih krugova iz ovog doba i još uvijek se ne zna koja je njihova svrha. U Škotskoj jedan od najpoznatijih je Callanish, i dok je Stonehenge vezan za sunce, ovaj kameni krug kažu, ima veze sa Mjesecom. Lokalna legenda kaže da su nekad tu živjeli divovi koji su odbili da se preobrate u hrišćanstvo, pa su za kaznu pretvoreni u kamen, ali pošto znamo da je kamenje postavljeno tu još prije nove ere, ta teorija se nije „primila“.

U Švedskoj se nalazi Aleovo kamenje, sastavljeno od 59 kamenih gromada teških blizu 2t, postavljenih u obliku broda dužine 67 m. Pitam se da li je to Floki gradio svetilišta za svoje bogove?

Nego, vratimo se Stonhengu i poslednjem najnovijem otkriću. Ako kucnete po kamenu čućete zvuk i odjek iz njegove dubine. Da li je to Stonehenge bio možda komunikacijsko sredstvo? I ako jeste, sa kim?

Osim misterije, postoji i teorija zavjere, naravno. Jedan ruski portal je objavio 108 fotografija koje su snimljene ’50-ih godina prošlog vijeka na kojim se vidi gradnja Stonehenga od strane Britanaca, sa sve modernim dizalicama i kranovima, uz tvrdnju da kameni spomenik nije star 3000 godina već svega 60ak. Navodno je lokacija bila ograđena bodljikovam žicom, i na fotografijama se vide rupe koje su iskopane za postavljanje „drevnog“ kamenja. Poznato je da su Britanci ponosni na svoju istoriju, ali sumnjam da je neko od njih bio toliko kreativan da smisli Stonehenge, tako da ova teorija nije ni dobila mnogo pažnje u javnosti, uprkos fotografijama.

Čuda ostaju čuda, i neka od njih i ne treba objašnjavati. Fascinantno je zaista kako čovjek teži da svemu da neko objašnjenje i značenje, umjesto da se samo prepusti i uživa u prizorima, jer ne moramo baš sve da znamo. Možda su divovi napravili Stonehenge, možda vanzemaljci, možda su čarobnjaci, ali ko god da je, uradio je dobar posao. Dovoljno dobar da se već vijekovima svi pitaju kako i zašto. Ja se ne pitam. Ja prosto vjerujem u čuda.

Selma Šljuka

Komentari

Neki baner