Filmomanija

Mirnes Alispahić: Ubistvo u Orient Expressu

Kada kažete filmski Hercule Poirot, jedno vam ime izlijeće pred očima. David Suchet. Britanski glumac je belgijskog ciničnog i ekscentričnog detektiva, koji je išao svima na živce, pa i njegovoj kretorki Agathi Christie, glumio od 1989. do 2013. Mada nije jedini koji ga je otjelotvorio, već je samo jedan od preko 20 glumaca što su ga glumili u raznim adaptacijama, definitivno je najprepoznatljiviji.

Najnoviji Poirot je još jedan Britanac, Kenneth Branagh, koji je ujedno i redatelj nove adaptacije Ubistva u Orient Expressu. S obzirom da se radi o klasičnoj whodunnit priči u maniri Clueda, postavlja se pitanje zašto? Šta je to Branagh unio novo u ovu adaptaciju da već nije urađeno osim nevjerovatno smiješnih brkova koji su… Pa, više priliče nekom teksaškom naftnom tajkunu s početka dvadesetog stoljeća negoli ekscentričnom detektivu iz Belgije. Pogledajte samo poster i sve će vam biti jasno.

Hipsterski Hercule Poirot

Priča je poznata svima. Ako niste čitali knjigu, onda ste gledali neku od prethodnih adaptacija, a i ako niste ni čitali ni gledali, pročitajte naslov. Ubistvo u Orient Expressu. Vjerovatno najveći spoiler svih vremena, ali sad šalu na stranu. Nakon rješavanja besmislenog slučaja u Jerusalemu, Poirot se igrom slučaja uspjeva ukrcati na prepun voz koji ide do Pariza, tada popularni Orient Express. Negdje u Slavoniji (da, dobro ste pročitali, Slavoniji), između Vinkovca i Broda, voz staje u snježnom nametu, a da stvar bude zanimljivija, jedan od putnika je ubijen. Naravno, Poirot je tu da otkrije ko je ubica. Da li je to neko od putnika ili je već pobjegao iz voza?

Ovo je trebala biti psihološka studija likova, igra mačke i miša u kojoj Poirot pokušava prodrijeti u umove drugih putnika u potrazi za ubicom. Mali prostor, zastoj na planini (da, dobro ste pročitali, planina usred Slavonije), napetost. Šta vam više treba da napravite sjajan triler koji će vas zakucati za sjedište? Kennethu očigledno treba nešto više jer ono što je on dostavio kao krajnji proizvod, samo je blijeda slika i ponekad više djeluje na epizodu Scoobyja Dooa negoli na ozbiljan projekat.

Dame i gospodo, Slavonija

Branagh kao redatelj nema nekog pretjeranog uspjeha. Najpoznatiji je po svojim adaptacijama Shakespearea, ali i sasvim solidno urađenom Frankensteinu i Thoru i ne radi to pretjerano često. Šta ga je ponukalo da uradi ovaj film zaista ne znam. I zašto baš na ovaj način? Čudni uglovi snimanja, pretjeran akcenat na Poirotovoj ekscentričnosti kojeg Branagh glumi skoro kao dr. Arlissa Lovelessa iz Divljeg, divljeg Zapada, potpuno zanemarivanje sporednih likova i nedostatak napetosti samo su neke od stvari koje grde ovaj film i daju dojam da je ovo više bio neki njegov eksperiment ili neki pokušaj nečega, a da ni on sam nije bio siguran čega.

Cijela ekipa Clueda na okupu. Ubica je gđica Tončić svijećnjakom.

Doduše, moram priznati da film ima duh filmova iz starine i ponekad stilski djeluje kao da je iščupan iz tih vremena. Vjerujem da je Branagh ciljao na to, ali se negdje usput pogubio. I ta silna plejada glumaca koju vidite na posteru. Čemu? Kada ne koristite niti jednog od njih? Odradili su oni svoj dio posla veoma dobro i tu nema dileme, ali niti jedan od njih nije više od statiste. Jedva da ih se sjećate. O samoj istrazi ubistva, neću ni da pričam. Ovo je trebao, jednostavno je trebao biti napet triler, a ne epizoda Scoobyja Dooa.

Loša je i upotreba kompjuterskih efekata, koji naprosto bodu u oči. O planinama i visokim mostovima usred Slavonije neću ni da pričam. Onaj krajolik više odgovara Alpama ili Karpatima, a ne Slavoniji, ali to ništa ne čudi. Kao da Amerikanci znaju gdje je Slavonija, kamoli kako izgleda.

Generalno, scenaristički je prilično traljavo urađen, ali valjda je to tako kod Michaela Greena. Na jedan dobar scenario izbaci tri osrednja, da ne kažem loša. Prvo, Poirot jedva uđe u voz i to umjesto drugog putnika jer je pretrpan voz, a onda ruska princeza bira kupe u nizu praznih kupea? Drugo, one planine što već spomenuh i treće, za jedan prepun voz nema baš puno putnika.

Opet, na kraju, kad se sve sabere i oduzme, zašto? Kome je trebao ovaj film? OK, dobro je zaradio i time sebi obezbjedio nastavak na kojem se već počelo raditi. Smrt na Nilu. Pretpostavljate, desilo se ubistvo na Nilu. Branagh će ponovo ući u cipelice Belgijanca i nabaciti one smiješne brkove, a sjest će i iza kamere. Za nadati se da će ispraviti greške koje je načinio u ovom filmu pa ćemo možda dobiti i solidan triler. Ovako, samo jedan generična adaptacija klasika detektivske literature bez ikakvih ambicija.

ŽANR: krimi/drama
REŽIJA: Kenneth Branagh
SCENARIO: Michael Green prema istoimenom romanu Agathe Christie
ULOGE: Kenneth Branagh,Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Josh Gad, Derek Jacobi, Leslie Odom Jr., Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 108 minuta
OCJENA:

Mirnes Alispahić

Komentari

Neki baner