Život

Virtuelni svijet vs stvarnost…

Prije par noći zatekoh se u nekakvoj kafani sa društvom iz kvarta. Muzika je bila odlična, neki prastari rock, a mi pripiti i sjajno raspoloženi. Smijali smo se često i pjevali glasno. Momak za gitarom slao nam je pozdrave i zahvaljivao se svako malo u mikrofon.

Kako smo se spontano i neplanirano okupljali jedno po jedno, niko od nas nije bio “sređen” za grad ili “utegnut” za noćni provod.

“Oće to sa godinama, da ti bude svejedno kakav ćeš izaći”, zaključi Mila, koja je kukala što nije stigla da opere kosu, već je samo bijaše na vrh glave zamotuljila u nešto što je podsjećalo na punđu. Pušila je svoje tanke cigarete i đuskala na svaki takt, mašući rukama kad je “pogodi” neka pjesma. Posmatrala sam je tako veselu i razmišljala o tome koliko mi je važna. I ona i Džoni i Lena i Bole. Cijela ekipa iz srednjoškolskih dana, tu iz kvarta u kojem sam odrasla. Ima jedan i jedan grafit koji tome svjedoči.

Nekad prođe po par dana da se ne vidimo ili čujemo, ali kad jedno riješi da je vrijeme za okupljanje ovakve noći su uobičajene.

“Jesi u Bulevaru? Dolazimo ja i Džoni”, zatim pristižemo jedno po jedno bez riječi. Pijemo pivo, ogovaramo lokalne starlete i smijemo se Boletovim glupim forama. Nije on glup nego su mu glupe fore.

Oko nas sijevaju blicevi. Majmunske face iskolačenih očiju, babunskih usta i ukočenih faca. Smaraju se, jedino se malo nasmiješe kad se snima video za instastory.

„Ostarala si Jo“, kažem samoj sebi tražeći labelo kroz džepove torbe.

U rulji ispred nas primjećujem poznatog lika, ali kontam da mi je poznat sa neke društvene mreže.

-Jel’ ovo onaj “Tupko” što ima preko dvije stotine hiljada pratilaca na instagramu?

-“Jeste, pogledaj mukicu kako se smorio, nije trepnuo sigurno sat vremena” – zakikota se Lena.

Posmatrala sam ga još par trenutaka, jer mi je njegovo bezizražajno lice u tom momentu bilo interesantno. Ništa ja tu duhovito nisam mogla da vidim. Nije igrao, nije čak ni pjevušio. Sjedio je mirno u ćošku, zjevnuo par puta i konstantno gledao u telefon. Zar zbilja te velike face sa instagrama kad dođu među nas obične smrtnike nemaju čime da se zabave? Zar ih je tako teško natjerati da se provode uz živu svirku i odlično pivo? On je inače poznat zbog fora koje mahom preuzima sa stranih sajtova i blogova, prevodi uh i potpisuje kao svoje. Meni je bio smiješan jedno vrijeme, dok nisam skontala da od milijardu objava nema jedne jedine svoje rečenice. Tad sam prestala da vjerujem u sve “pisce” koje sam mjerila brojem pratilaca. Posebno, jer mi je skoro izašla nekakva reklama da za šezdeset eura mogu da platim preko dvadeset hiljada pratilaca i da su realni, jer ti lajkuju postove. Skoro je to uradila žena jednog fudbalera i od kad je platila pratioce profil joj se pretvorio u “personal blog”. Kad su je pitali čime se bavi, jednostavno je odgovorila da je žena fudbalera. Ovo je više za rubriku “vjerovali ili ne” ali kunem se da je živa istina.

Zar “Tupko” nema nikakvih tema sa ovom curom pored njega, koja je uzgred lijepa kao anđeo. Nema preko dvadeset primijetih. I ona se smorila, jednom nogom cupka o pod, dok rukom nervozno okreće slamčicu kroz čašu bezbroj puta u krug.

 

Buka sa našeg stola dopirala je do samog kraja prostorije, pa su glave počele da se okreću u našem pravcu. Pjevale su se neke dobro poznate stvari i nismo marili. Izgledalo je da takva mjesta više nisu služila istoj svrsi kao onda dok smo mi bili u ranim dvadesetim. Prođe mi kroz glavu, da bih možda trebala malo da ih ućutkam, pa se samoj ideji zasmijah u facu. Par poznatih blogerki defilovalo je gore dolje svakih pet minuta.

“Koliko pišaju ove dvije”, čujem Džonija, uz čuđenje što idu u paru. “Kako to našteluju fiziloške potrebe svaki čas u isto vrijeme?”

Neke klinke ih posmatraju i jedva čekaju da ih zamole za sliku ili dvije. Gdje je nestao razuman svijet?

Polupijana sam najslađa, jer obično tad imam pitanja za univerzum na koja nikad ne pronađem odgovore, ali se i dalje pitam. Zašto žene provedu po nekoliko sati pripremajući se za izlazak, samo da bi stajale kao voštane lutke i treptale vještačkim trepavicama? Smaraju se, svima je jasno. Sjutra dođu opet, pa u petak i tako svaku noć. Mijenjaju haljine i boje sjenki oko očiju, malo poziraju i to je to?!

Aplikacija koja mi često izlazi u predložene skoro mi je riješila misteriju instagram ljepotica. Možeš samoj sebi da podesiš trbušnjake Bog te mazo! Da produžiš noge, povećaš grudi i potpuno izmijeniš oblik glave i usana. To se naravno sve kupuje, tako instagram mafija zarađuje grdne pare od modela koje cupkaju.

Ovi filteri sa kojima se ja još borim, zrnasti efekti i jadi su davna prošlost isto kao i moje poimanje “normalnih stvari”. Sad je važno da samo ti budeš na slici, a lokacija izgled i društvo oko tebe-sve se da dograditi. Nekad pločice stoje ukrivo u pozadini ili talasi, ali to su sitnice. Zato se one međusobom ne prepoznaju kad se sretnu, iako su najbolje drugarice na instagramu. Virtuelno se vole, podržavaju obasipaju komplimentima i hejtuju dušmane.

Ko živi u iskrivljenoj realnosti? Ja ili oni? Ko propušta poentu i suštinu?

Nemam ja ništa protiv društvenih mreža i ako su sve samo ne društvene. I sama imam naloge, kačim fotografije i pišem. Ali, isto tako ne zaboravljam na stvarni svjet oko mene. Čini mi se da u izlasku ne uzmem telefon u ruke sem da provjerim koliko je sati. Ne jedem za instagram. Ne šminkam se za publiku. Možda griješim?

‘Ko je ovdje lud?

Svako izgleda percipira na način koji mu lično paše. Srećom, okružena sam ljudima koji imaju sličan pogled na svijet pa nisam osuđena na ove druge. Inače bih došla u iskušenje da sama izlazim, popnem se gola na sto i pitam ih jesu li normalni. Šalim se. Ne šalim se. Ovako ih samo ogovaram, kad mi upadnu u oko. Noć se bližila kraju. Obećasmo neke hamburgere za sjutra veče, pa se svako uputi u svom pravcu. Pjevušila sam sama sa sobom dok sam se pela stepenicama do stana i razmišljala o ljetu. Zapravo sam razmišljala o žutim tulipanima i ženi na pijaci koja je obećala da će ih imati u utorak. Radovala sam se tulipanima. I ljetu. I njemu.

Vaša Jo

Jovana Šekularac

Komentari

Neki baner