Filmomanija

Mirnes Alispahić: Tatica se vratio za Božić

Kako to obično biva u Hollywoodu, ako se neki film pokaže kao uspješan, ne gine mu nastavak. Još ako nastavak možete pretvoriti u božićnu porodičnu komediju, sreći studijskih glavonja nema kraja jer onda svi hrle u kina da gledaju zgode simpatičnih junaka. Tatica se vratio za Božić tipičan je primjer toga, kao i Božić kod zloćestih mama. Ruku na srce, Tatica se vratio je i prije koketirao sa žanrom porodične komedije, uprkos nekoliko šala koje su bile na granici. Ipak se radnja ticala borbe klasičnog očuha wannabe tate Willa Ferrella i super tate, onog pomalo nemarnog, ali ga djeca vole, Marka Wahlberga.

Wahlberg i Ferrell dočekuju očeve

Ako ste gledali prvi dio, onda znate da su njihovi likovi konačno izgladili svoje odnose, shvativši da obojica vole djecu i da je moguć suživot tate i očuha u obliku veze zvane “su-tate”. Zanimljivo, zar ne? Međutim, ovdje ta njihova veza biva stavljena na kušnju dolaskom tate Wahlbergovog lika, kojeg glumi legendarni Mel Gibson u ulozi krojenom za njega. Naravno, tu je i Jon Lithgow u ulozi Ferrellovog oca.

Kako se to može i očekivati u ovakvom filmu, u prvom planu je odnos dva sina i dva oca. Ferrell i Lithgow imaju previše blizak odnos, gdje Ferrell još uvijek nije odrastao i ponaša se kao sedmogodišnjak dok Wahlberg i Gibson imaju odnos udaljenog oca i sina, koji se ipak vole i pokušavaju se zbližiti za taj Božić. Ti odnosi i jesu glavni krivci za smijeh u ovom filmu.

Ponašanje Ferrella kada saznaje da mu se otac razveo i upoznavanje s maminim novim dečkom? Nema cijene. Kao da gledate malo dijete u tijelu odraslog muškarca. Otkrivanje tajni iz njegove mladosti? Kao one da je piškio u krevet do kasnih godina ili da je otac s njim obavio “pčela i cvijet” razgovor tj. onaj o seksu, tek kada je otišao na fakultet, neprocjenjivo.

Pomalo čudan odnos Ferrellovog i Lithgowog lika

Njihove prepirke i međusobni odnosi jesu glavni izvorj komedije ovdje i to scenaristi koriste, ali tu je također i njihov odnos sa djecom, odnos između Willove i Markove supruge kao i dječje zaljubljenosti. Iskreno, neobično je vidjeti ovakav film iz pera Seana Andersa i Johna Morrisa koji su zanat brusili na romantičnim komedijama i onima začinjenim pretjeranim seksualnim šalama. Njihov humor se mogao vidjeti i u prvom dijelu i takav humor ne leži svakome.

Ako ćemo tako govoriti niti Will Ferrell ne leži svakome. On glumi uvijek iste likove, ili je djetinjasti smotanko kao što je ovdje ili je umišljeni smotanko kao recimo u Voditelj uzvraća udarac i to je to. Ferrell ma svoju vrstu humora koja ne prolazi kod svakoga, ali ko ga voli, svidjet će mu se i ovaj film.

Sinovi i očevi na okupu

Wahlberg i on su prije Tatice glumili i u Murjacima s klupe, filmu s istom formulom. Dva totalno različita tipa koja na kraju počnu sarađivati i tu je njihova hemija bila vidljiva. S Taticama samo nastavljaju svoju saradnju i održavaju hemiju. Mark inače ima smisao za humor. Ostatak ekipe se također snašao. Gibson je uvijek imao tu komičarsku notu, a uloga Wahlbergovog oca savršena je za njega. O Lithgowu ne treba posebno pričati. Čovjek je svoj komičarski talenat izbrusio u Trećoj stijeni od Sunca i Kako sam upoznao vašu majku.

Film kao film je zabavan s tim da bih izvodio trenutak kada odu u kino da gledaju film s Liamom Neesonom u kojem on glumi tatu koji… Zašto vam ovo govorim? Pogledajte. Gledljiv i sa manjom djecom jer su oni i roditelji bili ciljna publika. Meni lično, prva polovina škripi kad je humor u pitanju tek poneki osmijeh na neku situaciju, kao što je dolazak njihovih očeva i Gibsonove reakcije na određene stvari dok se stvari poboljšavaju kako film odmiče. Vjerujem da je Andersu i Morrisu ovo bilo minsko polje. Napisati film bez previše onog svog seksualnog humora, a opet ostati dosljedni sebi. Za opustiti se, ko voli Ferrella i njegov humor ili rad Andersa i Morrisa, onaj pomalo djetinjasti humor.

ŽANR: komedija
REŽIJA: Sean Anders
SCENARIO: Sean Anders, John Morris
ULOGE: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Linda Cardellini, John Cena, John Lithgow. Mel Gibson
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 100 minuta
OCJENA:

Mirnes Alispahić

Komentari

Neki baner