Život

Ljubav je sloboda

Koliko ima istine u ovome: ” Ako nekoga voliš, pusti ga da ode. Ako se vrati tvoj je zauvijek, a ako se ne vrati, nikada i nije bio tvoj.”  Dok će svatko na ove riječi imati neke svoje stavove i mišljenja jedno je sigurno. Ljubav je sloboda. Ljubav je moćna sila svemira koja oslobađa od svih okova, o kojem god ropstvu da se radi.

Neki nisu doživjeli i ne vide ljubav na taj način. Kada govorimo o  ljubavnim odnosima neki misle da je svojatanje partnera kao njihovog  vlasništva iskaz velike ljubavi. Neki misle i ako će biti čim  ljubomorniji da će tako pokazati koliko nekoga vole. Neki će tu nevidljivu omču “moja si ili ničija /moj si ili ničiji ” staviti oko vrata onome koga vole i misliti kako je to velika i prava ljubav. No je li to ljubav? Je li ljubav nekoga zatvarati u kavez i vezivati ga lancima svoje posesivnosti, ljubomore i nesigurnosti?  Odgovor je jasan. Ne, to nije ljubav i to nema veze s ljubavlju.

To ima veze s nekim nižim strastima. Opsjednutost, očaranost, zaljubljenost i divljenje su stanja koja nemaju veze s ljubavlju a često ih se stavlja u istu ladicu. Svima dobro znan “Hvalospjev  ljubavi” vjerojatno je najbolje opisao što ljubav jeste. U ovim riječima krije se toliko istine i zato ih vrijedi ponavljati kao kada  učimo neko novo gradivo. “Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se, nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo, ne raduje se nepravdi a raduje se istini. Sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi…”

Tako ljubav izgleda. Ona prava i čista. U ljubavi nema grčevitog  držanja i ovisnosti o nekome. Kada bi se jednom riječju trebala opisati ljubav, sloboda bi bila ta idealna riječ. To naravno ne znači tolerirati da te netko slobodno ne poštuje, slobodno je  nevjeran, slobodno neodgovoran itd. Sloboda znači izgraditi sebe dovoljno da ti nitko ne treba na onaj način kao što ovisniku treba droga. Ništa na ovome svijetu ne bi nikome trebalo “trebati”  tako.  Kada postoji takvo “trebanje” postoji i robijanje tome ili toj gorućoj želji.

Osloboditi se tih lanaca je pravi način za spoznati pravu ljubav. Ljubav nije trebanje. Ljubav je, želim te, ali te ne trebam. Volim te, ali slobodan si. Ljubav je, znam da mi možeš slomiti srce, ali svejedno ti ga dajem na dlanu jer bolje da riskiram nego da se nikada ne usudim voljeti. Ljubav je voljeti nekoga toliko da ako vas život rastavi ili te on ili ona ostavi možeš smoći snage i reći: “Želim ti svu sreću ovog svijeta i puštam te…”.

Ljubav je ne imati snage poželjeti onome koga voliš išta drugo osim onoga najboljega za nju ili njega. Tamo gdje ljubav ne vlada kreću prljave igrice, osvete, uvrede… Tamo gdje ljubav caruje i povrijeđeni ponos se nekako stiša jer ljubav je jača od njega.

Voljeti nekoga a biti slobodan je ljubav kojoj svatko teži. Odnosu u kome postoji zdrava povezanost a opet ne svezanost. Biti povezan s nekim ili biti svezan za nekoga dva su potpuno različita pojma. Kada smo povezani s nekim, možemo zajedno i letjeti. Kada smo svezani, krila su nam svezana i nitko nije sposoban za let. A  život je let, bez leta nema ni života tek život napola proživljen.

Zato trebamo dozvoliti onome koga volimo da leti. Pustiti ga da bude slobodan. Ne stavljati mu omče oko vrata niti kaveze u koje ćemo ga spremiti samo za sebe. Omče i kavezi ne postoje u ljubavi, nego u svemu onome što samo možda na trenutak sliči na nju, no samo je njena loša kopija.

Vraćam se na misao s početka “Ako nekoga voliš, pusti ga da ode. Ako se vrati, tvoj je zauvijek, ako se ne vrati, nikada i nije bio tvoj.”  Ljubav se po ovome najbolje prepoznaje. Zato u ljubavi nema straha. Ne možeš nikoga izgubiti. Može tek iz tvog života otići netko tko ti  ljubav nije znao dati. Može tek otići netko tko je na moment izgledao kao prava ljubav, ali nije to bio ni približno.

Prave ljubavi ostaju i nebo im je granica. S pravim ljubavima slobodno letiš, a u tom tvom letu ti se pridruže. Zbog takve ljubavi vrijedi  proći i sve ono što ljubav nije. Upravo sve to što ljubav nije još  jasnije pokazuje što ljubav jeste. Ljubav je slobodan let i nitko ti ne treba za njega, ali kada ti se netko poseban pridruži u tom letu i letite tako slobodni zajedno, onda možeš znati da vas ne vezuje samo sloboda već i prava ljubav koja jedino u potpunoj slobodi može trajati  zauvijek.

Stela Kolar

Komentari

Neki baner