Usputna misao

Valentinovo – Komercijala ili istinit iskaz ljubavi?

Ah, to Valentinovo. Dan zaljubljenih. Dan od kojeg zaziru sve cvijeće i bombonijere ovoga svijeta. Dan u kojem se mnogi ne osjećaju vrijednima jer on ili ona nemaju bolju polovicu koja će ih  obasipati znakovima pažnje; ili pak oni drugi kojima se diže želudac na samu pomisao otrcane romantike; ili oni koji žive za taj dan i od njega očekuju najviše što se od takvog dana može očekivati. No, bez obzira u koju skupinu pripadali, svi bi se morali složiti u jednoj stvari- Valentinovo ne bi trebao biti tek jedan komercijalizirani datum, već nešto što će zaljubljeni prakticirati cijele godine.

Sasvim je logično da u moru koje-kakvih dana (Dan mreže za ležanje, Dan špageta, Dan zubić vile… Ne karikiram. To uistinu postoji!), postoji i Dan zaljubljenih. I ne možemo reći da je riječ o glupom blagdanu, ipak je riječ o ljubavi. No ono što je za mnoge postalo nepodnošljivo je upravo komercijalna strana ovog blagdana. Pojam „iskakanje iz paštete“, kada je u pitanju Valentinovo, je blag izraz. Mjesec dana prije samog početka blagdana srca doslovce izranjaju na sve strane. Brošure, TV reklame, ljubavni filmovi; police u trgovinama preplavljene su crvenilom, jeftinim ružama i plišanim medvjedićima. Kupidova guzica smiješi nam se iza svakog ugla, pa čak možemo pronaći i stvari poput metle čiji je držak ukrašen srcima. Mnogima se sam Dan zaljubljenih ogadi i prije no što stigne. Ali s druge strane, imamo i one koji su opčinjeni ovim danom i svim blagodatima koje donosi. Da nije tako, sve gore navedeno ne bi nam se guralo pod nos. Zar ne?

Dakle, napokon dolazimo do zaključka da se Valentinovo nametnulo kao praznik koji gura nos u sredinu svakog para. Je li ljubav manja ako se za sam Dan zaljubljenih ne iskažete kao pravi potrošač dubokog džepa? Volite li svoju bolju polovicu manje ako ju na taj dan ne odvedete na neku luksuznu večeru? Morate li uistinu iskazati svoju privrženost podliježući korporativnom miljeu i pritisku mase? Nipošto! Ljubav je sve ono što ostaje preostalih 364 dana u godini. Prava ljubav je sve ono što ostaje jednom kada vam na vrat sjednu rate kredita i režije, kada se (ne dogodilo se nikome) pojavi bolest, kada iza burne svađe još uvijek možete reći: “Volim te”. Prava ljubav nalazi se iza ubranog poljskog cvijeta ili poljupca za laku noć. Prava ljubav nalazi se daleko od polica trgovina i dubine novčanika, te ona ne postoji samo dvadeset i četiri sata u godini.

Jelena Hrvoj

Komentari

Neki baner