Čitajmo zajedno

Luda by Chloe Esposito

U sedam dana Bog je stvorio svijet. U 7 dana Alvina Knightly je od obične izgubljene djevojke postala uzurpatorica sestrinog života, udovica sestrinog muža, majka vlastitog nećaka, bogatašica, ubojica i bankrotirana ovisnica. Kako? E ovo je najluđa priča koju ste ikada čuli…

Ako vam treba knjiga uz koju ćete se smijati, koju nećete od prvog trenutka moći ispustiti iz ruku, gutajući svaki redak i svaku stranicu sve do napetog kraja, koji je zapravo samo početak, ako vam je potrebno malo avanture, strasti i dokaz da ima ljudi s totalno filmskim životima, koje naprosto nikada ne biste željeli živjeti, onda je ovo priča za vas. Jer Alvina Knightly je seksi hodajuća noćna mora koja prkosi gravitaciji i svim zakonima uma i fizike. O moralu nećemo jer… Alvina je amoralna do bola i uživa u tome!

Rođena kao zla blizanka svoje sušte suprotnosti, sestre Elizabeth, koju čitav svoj život krivi za sve svoje nevolje, Alvina je zlo i naopako, a sve joj se dešava slučajno i isprva posve spontano. Čak su i njeni unutarnji organi razmješteni posve naopako… pa joj je srce na desnoj strani grudnog koša! Mala, zajebana ovisnica o društvenim mrežama, koja živi u svinjcu i ustaje iz kreveta tako što zagazi u pizzu koju je pitaj Boga kada ostavila na podu, a na poslu žvaku lijepi za računalo, pa je pet dana kasnije ponovno prožvače da bi ustanovila kako i dalje nema okusa i najzad je nanovo zalijepi na računalo! A na aerodromu krade prtljagu bogate putnice, bez imalo grizodušja…

Alvina je vrag kojeg ćete obožavati!

Iako na prvu nevina, simpatična, posve rastrojena i naivna onako do bola, kroz knjigu se pretvara u prelijepu spletkarošicu. Pozvana u Italiju na odmor, ona napušta svoj kaotični život samo da bi uletjela u nešto još gore! Stiže u dom svoje sestre i njenog božanstvenog muža Abrogia i tu ulazi u svijet bogataša, mafije, intriga i neobuzdanog seksa. Ona uživa u vatrama koje podmeće, što doslovno a što samo metaforički. Nema dlake na jeziku i tijek njenih misli je naprosto fenomenalan, na svaki mogući skandalozni način. Ali u nju se zaljubite. Njom ste oduševljeni. Čak i u trenucima kad uzurpira mjesto svoje netom nesretno preminule sestre blizanke. Čak i kad mrtva hladna spava s njenim mužem, koji tek nakon seksa shvaća da njegove Beth više nema i da se upravo seksao s njenom nesnosnom blizankom. Čak i kad ga ubije kamenom kako bi sakrila svoju tajnu, pa čak i kad naivno zapali sliku vrijednu milijune dollara.

Ona je naprosto potpuno i neupitno LUDA!

Je li za sve njene komplekse, nesigurnost i ljubomoru prema sestri blizanki, kriva njena majka? Majka koja je oduvijek na očigled više voljela Beth. Majka koja je produbljivala jaz između sestara, svojim obožavanjem prema jednoj, a zgražanjem i zanemarivanjem prema drugoj kćeri? Majka koja je bila potpuno “na svoju ruku” pa je od Elizabeth učinila princezu a od Alvine izrod?

Ili je sve to samo plod poremećenog uma s kojim se Alvina bori jednako kao što se bori sa svijetom? Njoj je sve normalno – strano i nepojmljivo. Ona svijet doživljava kao igraonicu koja prema njoj nikada nije bila pravedna, pomalo onako kako daltonisti vide svijet u zelenoj i crvenoj, tako Alvina sve vidi nekako iskrivljeno. Tako reagira, tako osjeća, tako živi.

Ako niste čitali Ludu, ako niste upoznali Alvinu – niste doživjeli ništa! Kao što postoje književni klasici tako postoji i ova knjiga koja niti je krimić, niti je ljubić, niti je išta do sad viđeno! Prvi dio trilogije koja se čita u jednom dahu. Triler, brutalnog crnog humora, natopljen krvlju, strasti, životom na visokoj nozi. Totalni zemljotres.

U svakome od nas živi jedna mala, slatka i pogubljena Alvie. U svakome od nas je i anđeo i vrag. Svi mi imamo svoje demone, svoje strasti i svoju zlobu. Jedina je razlika u tome što znamo te demone obuzdati.

Zbog toga se ne mogu naljutiti na Alvie, jer ona nije kriva što je LUDA!

M. Klasiček

Komentari

Neki baner