Čitajmo zajedno

“Mračniji” by E. L. James

Njegov um je mračan, tjeskoban i pun strahova. Iako na van izgleda kao jaki, samouvjereni, mladi biznismen, milijarder i slobodnjak, u intimi svog uma, Christian Grey je samo dijete…

Dječarac koji nikada nije proživio adolescenciju. Dječarac koji je ostao zarobljen pod prašinom vlastite turobne prošlosti, pod nasiljem kojem ga je podvrgavao svodnik pokojne majke i igrama moći u koje ga je uvukla Elena, prijateljica njegove posvojiteljske majke Grace. Ona je bila Christianovo prvo seksualno iskustvo. Njegova domina, njegova učiteljica, saveznica i najbolja prijateljica. Jedina prijateljica. Ona koja je srušila barijere njegova straha, samo da bi podigla nove, pretvarajući ga u instrument kojim se oslobađala vlastite frustracije i seksualnu igračku.

S Anastasiom, on otkriva sebe, on se suočava sa svojim strahovima, koje Ana, poljubac po poljubac, svađu po svađu, dan po dan ruši, a kad je izgubi, jer Ana više ne može i nije rođena da bi bila njegova seksualna igračka, Christian Grey prvi se put u svom odraslom životu slama.

Christian Grey & Anastasia Steele

Prvi se put zaljubljuje. Prvi put voli. Strastveno, bezgranično i potpuno. Spreman je na sve da vrati Anu i da proba imati s njom pravu vezu. I dok s njom stvari izgledaju lagane, oko njih ruši se svijet, jer Ana ima novi posao i šefa koji je na nju bacio oko. U sjeni noći tu je i Leila, Christianova bivša pokorna, koja je nakon gubitka svog voljenog, potpuno izgubila razum i sada proganja Anu.

Kap koja prelijeva čašu je i Elena, na prvi pogled zabrinuta za Christiana, ali ipak previše napasna u svom proganjanju Ane i tjeranja Christiana da bude onaj tko je bio – slabi, prestrašeni dječak, koji se ne može nositi s emocijama, bliskosti i dodirima.

“Mračniji” nam donosi svijet iz njegova kuta, svijet u kojem on mora sve imati pod apsolutnom kontrolom, da bi zapravo mogao kontrolirati sebe. Dok potiskuje mračnu tajnu svoje prošlosti i bori se s činjenicom da se zaljubio i da je to emocija koju ne može kontrolirati, Christian Grey otvara nam se kao posve drugačiji lik od onog kojeg vidimo, gledajući priču kroz Anine oči. Iako jak, on je zapravo slab. Iako odlučan, on zapravo preispituje svaku riječ i svaki potez. Priča je isprepletena isječcima iz prošlosti te unutarnjim monolozima. I iako naravno prožeta seksom i strašnom požudom koju protagonisti osjećaju jedno prema drugom, Mračniji je zapravo priča o demonima koje ima svaki čovjek.

U svim ostalim dijelovima sage, Ana je ta koja treba slomiti Christiana i njegovu opsesiju kontrolom i moći, dok u ovoj knjizi vidimo koliko je snage Christianu trebalo da slomi Anin prkos, inat i tvrdoglavost, koliko mu je trebalo snage da pobjedi sebe i svoje strahove, svoje utvare i svoju tvrdoglavu narav. Opsjednut željom za pokoravanjem, željom za moći, željom za pobjedom, on shvaća da igrajući tako u ljubavi gubi ono što mu je najvažnije – Ana, ali i njegov duševni mir.

Prvi put pronalazi istinsku sreću, u spoznaji da se može sav dati drugoj osobi i da jedino tako može biti ispunjen i slobodan.

Ružem iscrtane granice na njegovom tijelu, Ana briše poljupcima, a on spoznajom da ne bi mogao živjeti ako joj se nešto dogodi, jednako svjestan da je on sam kriv za sve njene nevolje.

Zapravo čitajući knjigu, shvatila sam da je njihova neutaživa glad za seksom jedino u čemu su oboje jaki i svoji, svi ostali segmenti njihovih života, prepuni su mana, slabosti i brzopletosti. Prepuni su želje da se napravi ispravno, ali i da se ono drugo “dovede u red”.

Tko na kraju slomi koga i kako izgleda svijet u Christianovom umu, morat ćete ipak saznati sami. Jedino što vam mogu reći, jest to da je ova knjiga u odnosu na svoje prethodnice ipak evoluirala i donijela jednu spisateljsku zrelost autorici E. L. James.

Erotski nabijena, pitka ali potpuno drugačija priča, mnoge će jednostavno razoružati, a Christian? Mister Mračniji? Njegov opstanak je u njegovim rukama.

M. Klasiček

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.