Filmomanija

Mirnes Alispahić: The Disaster Artist

Znate za one filmove koji su toliko loši da su jednostavno dobri? Nastali od strane svojih autora kao ozbiljan projekat koji je na kraju postao predmet ismijavanja, ali i dobar izvor smijeha kada ih gledate s rajom uz pokoje pivo i kokice. Većina ovih filmova stekne kultni status, mada ne onaj način kako su to ljudi iza njih zamislili, ali postanu popularni.

I did not hit her, it’s not true! It’s bullshit! I did not hit her! Oh hi, Mark. © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc.

Jedan od tih filmova, poznat i kao “Građanin Kane loših filmova”, slavi i za najbolji najgori film svih vremena… Pogađate o kojem filmu je riječ? Ne, nije Avatar Jamesa Camerona. U pitanju je Soba Tommyja Wiseaua, snimljen 2003. Niste gledali? Toplo preporučujem. Toliku količinu loše glume, jadne produkcije, užasne režije i dijaloga od kojeg vam uši krvare nećete pronaći niti u jednom filmu osim možda u Priči o Rickyju Oh, ali to je već priča za neki drugi put.

Zašto vam preporučujem ovaj film ako je skup ovakvih “kvaliteta”? Jer nećete moći vjerovati svojim očima da je neko to snimio, a istovremeno ćete plakati od smijeha gotovo u svakoj sceni filma (lični favoriti su gotovo sve scene seksa, “Oh, hi Mark” scena s krova i “You’re tearing me apart, Lisa!”).

Film je napisao, producirao (svojim novcem, navodno budžetom od 6 miliona dolara), glumio glavnu ulogu i režirao, Tommy Wiseau, čovjek velike vizije i dobre namjere s 0% talenta za snimanje filmova. Do dana današnjeg, niko ne zna odakle mu novac za snimanje filma, odakle je tačno i koliko ima godina.

S obzirom na kultni status koji je stekao tokom godina i činjenicu da se još uvijek prikazuje u kinima širom svijeta u ponoćnim terminima, te da je o njegovom snimanju napisana knjiga The Disaster Artist: My Life Inside The Room, The Greatest Bad Movie Ever Made, koju je 2013. napisao Greg Sestero, Tommyjev najbolji prijatelj i jedan od glumaca iz filma, bilo je samo pitanje vremena kada će neko snimiti film o filmu.

Filmska ekipa u nevjerici nakon 52. ponavljanja scene © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc.

Tog zadatka se prihvatio James Franco, koji je film producirao i režirao, a utjelovio je i Wiseaua u glavnoj ulozi. Njegov brat, Dave, glumi Sestera. Zašto bi se neko prihvatio tog posla i snimio film o snimanju najgoreg filma svih vremena, vjerovatno se pitate. Osim činjenice da film ima milione obožavatelja svih vremena i potencijalne zarade na njemu, kada pogledate Umjetnika katastrofe, bit će vam jasno zašto.

Franco je savršeno uhvatio silnu želju i emocije uložene u snimanje tog filma. Iako je Tommy bez sumnje, čovjek kojem ne treba dati ni blizu filmske kamere, a po mogućnosti mu oduzeti i ove pametne mobitele da ne bi snimio kakav klip, njegova vizija je bila jasna, a želja ogromna. On je želio postati zvijezda, snimiti film, postati jedan od velikana.

Da, pisao je scenario misleći da je dobar kao Tenesee Williams. Da, glumio je misleći da glumi bolje od Marlona Branda. Da, nazvao je jednog od likova u svom filmu Mark, po Mattu Damonu. Da, njegova mentalna sposobnost, moć rasuđivanja i cijela ličnost se mogu dovesti u pitanje, ali njegovu želju ne možete osporiti. On je imao san i odsanjao ga je. Možda to nije onaj san kojeg je želio, ali je odsanjan.

Na premijeri njihovog čeda © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc.

Franco nam donosi jedan odličan i topao film, mješavinu drame i komedije. Šarmantan na način na koji malo koji film može biti privlačan. Njegova uloga ekscentrika Tommyja je pun pogodak i vjerovatno njegova najbolja uloga od 127 sati, ako ne i bolja. Dokaz tome su silne nominacije i nagrade koje je dobio za nju. Dave također briljira kao Greg Sestero, mada je čitav film lijepo satkana cjelina o neobičnom prijateljstvu i još neobičnijem poduhvatu dva prijatelja.

Od uvodne scene, one iz 1998. kada su se Sestero i Wiseau upoznali na času glume i neobičnog Tommyjevog performansa, do završne scene, one u kinu kada se gomila smije njegovom filmu, a on izlijeće iz kina bijesan i plače zbog toga, Umjetnik katastrofe je sjajan film. Možda ćete zbog njega čak promijeniti i svoje mišljenje o Sobi, kada vidite koliko je toga uloženo u nju, ma koliko to urnebesno smiješno na trenutke izgledalo.

ŽANR: drama/komedija
REŽIJA: James Franco
SCENARIO: Scott Neustadter, Michael H. Weber
ULOGE: Dave Franco, James Franco, Seth Rogen
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 104 minute
OCJENA:

Komentari

Neki baner

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.