Iz njegovog kuta

Stanovništvo zemlje Teretanije dio I

Ah, teretana. Popularno okupljalište mladih i svih onih koji se tako osjećaju. Vonj testosterona, znoja i prljavih čarapa se otjelotvorio u vidu zelenog oblaka što lebdi iznad glava prisutnih. Moderno je to pojilo za trendsetere, hipstere, bodibildere, instagram fejkere i druge vrste živuljki. I baš kao na pojilu, vlada spokoj i harmonija. Mjesto je to gdje ćete vidjeti masnog bildera, čije je vrijeme odavno prošlo i tankonogog hipstera s bradom drvosječe koji ni šibicu nije u stanju pripaliti da se ne prehladi, kako koegzistiraju u skladu s prirodom. Poput lava i antilope.

Kako bi se što bolje upoznali sa ekosistemom teretane, red je da upoznamo neke od vrsta koje obitavaju tu i dolaze na pojilo u, manje-više, redovnim terminima. Pa krenimo redom.

1. Morževi

Rijetka vrsta koju ne viđate baš često. Već spomenuti ranije kao masni bilderi zbog naslaga sala kojima su obložena njihova masivna teleta. Nekada su žarili i palili teretanom, dizali „sto dvadeset kila na benču, ocam“, bili zloćesti momci. Sada je od svega ostala samo opuštena sisa i konstitucija bilijarske kugle. Možete ih prepoznati po gumenim papučama u kojima dođu u teretanu (jer obično žive blizu), šorcu kojeg nose oko kuće, izblijedjeloj tribal tetovaži negdje na nadlaktici ili potkoljenici ili pak tetovaži imena supruge ispisanog kurzivom. Sada su porodični ljudi, dođu na pojilo i zauzmu benč klupu kako bi osjetili ukus stare slave, a umjesto rukavica koriste dvije spužve za suđe. Zadrže se i do sat vremena da bi uradili do tri serije na benču. Ostatak vremena uglavnom hodaju po teretani i pričaju sa starom rajom, ako ih ima u blizini.

 2. Hipsteri

Dan Blizerian wannabe drvosječe. Prepoznat ćete ih po fensi šmensi frizuricama koje ostaju netaknute i nakon žestokog treninga i bradama kanadskog drvosječe. Nažalost, brada je samo lažna i uz nju ne dolazi i snaga gorespomenutog drvosječe. Obično dolaze pojedinačno, rade na jednoj do dvije sprave. Benč klupa im je nepoznanica jer je koriste samo da bi sjeli i radili vježbe za biceps. Prema šipci i tegovima ne okreću glavu da im ne bi iskočila hernija u preponama. Oni su tu samo radi žena i rijetko kad se druže s drugima, osim ako ne dođu u paru. Često ih možete uhvatiti i kako se slikaju za Instagram, da li na traci za trčanje ili u ogledalu s nekom zajebanom facom. Nekada čak na društvene mreže stavljaju i fotku displeja trake kako bi se pohvalili količinom kalorija koju su potrošili ili minutama koje su proveli trčeći u prazno kao mali zamorci u krugu.

3. Tankonošci

Vrlo česta pojava u teretani i predstavljaju hibridnu vrstu koja može nositi odlike svih drugih vrsta. Prepoznaju se po tankim nogama, od tuda i naziv ove vrste. Rasprostranjeni su kao avlijaneri ilitiga psi lutalice. Osim što imaju tanke noge, jer su im sprave za noge nepoznanica, a čučanj koriste samo prilikom velike nužde, prepoznat ćete ih i po nesrazmjerno velikom gornjem dijelu tijela koji je obično besprijekorno izvajan. Nemojte se smesti, desi se da i poneki prethodno opisani morž zaluta u tankonošce što rezultira veoma smiješnim prizorom koji liči na krompir naboden na dvije čačkalice.

Također, vrlo često tankonošci, osim tih motki za grah, nemaju ni pretjerano razvijene gluteuse, pa skliznu s bilo koje podloge vrlo lako. Umjesto šorca, obično su u helankama i onim čudnim trenerkama što im guzica pada do koljena.

4. Samotnjaci

Psycho killer, quest-ce que c’est, pjevali su Talking Heads naslućujući pojavu ove vrste. Endemski slučajevi poput čovječije ribice. Prepoznat ćete ih kao osamljene likove, koji obavezno imaju duksericu s kapuljačom preko glave, slušalice u ušima i izgubljeni pogled. Vonjaju kao čopor puma u tjeranju nakon orgija u brdima Arizone jer se znoje kao da ih polijevate kantama znoja. Izgledaju kao da se pripremaju za Olimpijadu, masovnu pucnjavu u nekom poznatom okupljalištu mladih ili kao neko kome je samo nedostajalo roditeljske pažnje.

Obično ih svi izbjegavaju jer se boje da ne ostanu bez glave, ali onda dođete u situaciju da sjedite na klupi, radite ramena i priđe vam taj potencijalni ubica, a onda progovori piskutavim glasom da vas pita kada ćete završiti s klupom, shvatite da je razlog njegovog odvajanja manjak testosterona i nedostatak ljudske interakcije u djetinjstvu pa ga odlučite izvesti na pivo poslije.

5. Kljusine

Ah, kljusine. Lavovi teretane. Kraljevi tog steroidima natopljenog terena. Šepure se pojilom kao suvereni alfa mužjaci kakvi i jesu. Ruke kao debla, isklesane čeljusti, noge kojima mogu panj izvaliti jednim udarcem. Obično su ćelavi jer testosteron frca iz njih. Puni su raznih priča kojima smaraju sve oko sebe, ali ih klinci zadivljeno slušaju jer žele da budu poput njih kad porastu. Imaju neki svoj interni humor i glasni su poput stada slonova u paničnom stampedu dok pričaju viceve tako glupe da anđeo umre svaki put kada ispričaju jedan.

Njihovi boravci na pojilu traju i do dva, pa čak i tri sata od čega se svega sat svodi na vježbanje. Ostatak se svodi na pričanje i zauzimanje sprava „jer im se može“. Puni su životnih filozofija kako loviti žene, a pri tome ostati u uspješnom braku i na svaku ženu koja prođe na čas aerobika gledaju kao na ranjenu gazelu.

6. Herbalajfovci

Kultisti koje možete vrlo lako prepoznati. Sporadična pojava, suhonjave i žilave građe koja nosi majice na kojima piše naziv njihove sekte. Piju šejkove od soje iz prepoznatljivih bočica. Obično zauzimaju dragocjeni prostor ostalim vrstama radeći kojekakva beskorisna istezanja, neke yoga poze ili pak trče na traci po sat vremena. Ponekad se okupljaju i u čopore, što zna biti opasno jer vrebaju one najslabije i vrbuju ih u svoje redove pričom o masnoj zaradi uz gubitak kilograma. Topiš salo i zarađuješ na prodaji šejkova od soje, posao iz snova. Kada su u čoporima, onda rade vježbe čoporativno, slikaju se za instagram i djeluju izvještačeno sretno i mršavo. Ostatak teretane ih gleda ispod oka i jedva čeka da odu, ali ih puštaju na miru jer na tom svetom zemljištu, sve vrste obitavaju u miru.

Na svakom drugom mjestu, pripadnici ovih vrsta bi se pogurkali, možda čak i potukli ili bi barem neko ostao bez love za užinu, ali ne i u teretani. Na tom pojilu, sve vrste su dobrodošle jer tu vlada mir. Ne zalaze samo mužjaci na ova mjesta, ima tu i ženki, ali o njima već drugi put. I ovako sam ispustio neke manje vrste poput smarača ili cmizdravaca mada i oni imaju svoje mjesto u tom delikatnom ekosistemu i nepravedno sam ih izostavio. Ispravit ću se sljedeći put. Obećavam. Sad odoh da se zagrijem. Dok je pojilo još prazno. Do sljedećeg čitanja.

Mirnes Alispahić

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.