Razmišljanja

Život često nije fer…

Koliko puta ste u svom okruženju ili čak od samih sebe čuli rečenicu  “život stvarno nije fer?“ Ja sam je izrekla malih milijun puta. Čula sam je milijarde puta. Opravdala sam je lažnim izgovorima skoro uvijek dok nisam shvatila igru koja nam je podarena.

Svaka osoba na svijetu rođena je s dodijeljenim kartama koje igraju igru zvanu „život“. Na početku igre rijetko tko zna pravila, no ona se nastavlja samo onima koji ih jako dobro nauče.

Ili barem onima koji uvide da pravila i nema. Život je natjecanje, koliko god mi to nijekali. Kažem natjecanje, jer ipak uvijek nastojimo biti ljepši, pametniji, zgodniji od nekog drugog. Na problem nailazimo kad shvatimo da zapravo nismo realni ni iskreni, te nam je srž izgrađena od očekivanja. Kad se očekivanja ne ispune krivimo stvarnost, krivimo život, sve od Adama i Eve pa do kraja postanka. Surova istina jest zapravo ona da stvarnost i zbilju ne zanimaju naša očekivanja i da neće preokrenuti tok svog događanja jer nam ne djeluje ispravno. To su samo naša vlastita razmišljanja o pravilnom i pravednom poretku stvari, što ne mora značiti da smo u pravu.

Kao i ostatak populacije i ja sam često tražila krivicu u životu, u dubokim sudbinskim odgovorima koji su bili zapisani i nemjerljivo moćni. Uz jaku empatiju proždirali su me i osobni problemi kojima nisam znala rješenje. Kako se pomiriti sa smrću oca kad je najviše trebao uživati? Kako se pomiriti s činjenicom da su mi stvari izmakle kontroli iako sam čvrsto vjerovala da konce držim zategnute pod prstima? Zašto sam izgubila ljubav koja me činila sretnom? Što sam baš ja morala iskusiti takvu bol pored svih onih koji čine javno zlo? Umorna od pitanja i  zahvaljujući svom poslu, počela sam drugačije gledati na stvari i ljude oko nas.

Upoznala sam ljude koji nisu postavljali pitanja, a dali su najviše odgovora.

Naučili su me vrijednim lekcijama koje neću zaboraviti dok god zamah mog tijela bude kročio naprijed.  Najljepši savjet čula sam od djevojčice koja mi je na određeno vrijeme bila pacijent. Greškom liječnika sa svojih devet godina ostala bez obje noge. U razgovoru s njom kojeg sam prenijela kao igru,rekla  mi je u jednom trenutku: „Ja nisam tužna. Iako nemam noge, dišem, a to je najljepši poklon kojeg sam dobila.“ Tako malena, nije svjesna kakav je dar ona dala meni. Nije znala da sam ja zapravo njen pacijent i da me liječi kompromisno svojom voljom.

Drugi primjer koji vam želim ispričati jest gospođa koja mi je uz kavu prepričala sudbinu svog sina zbog ustanovljene cerebralne paralize tek poslije poroda. Također, jedna od priča koja me trznula iz kolijevke sažaljenja, jer je upravo zbog straha i ratnih godina otišla da se porodi u najsigurniju privatnu kliniku, no znate, djetetu se zaboravio uključiti kisik i kao posljedica nastala je cerebralna paraliza. Ironija, zar ne?

Još uvijek mislite da samo prema vama život nije fer?

Nažalost, mali je broj onih koji shvate i svjesni su da nas ponekad i loše stvari usmjere na one najbolje koje će se dogoditi tek poslije izvjesnog vremena očaja i tuge.  Što bi se dogodilo kad bi svi bili idealni? Kad bi ljubav svima značila sreću? Kad bi imali idealne odnose na poslu bez ogovaranja i nepravde? Što ako bi svaka obitelj odavala savršenu sliku idealnosti? Svijest takvih ljudi prodire do dubina vlastitog uma toliko duboko da shvate i prihvate činjenicu da nam ne mora biti sve servirano i dodijeljeno samo zato što misle da su to zaslužili. Idealan i savršen svijet je želja svih nas, a zapravo ne znamo kako bi on uopće funkcionirao.

Zbog nepotizma i nepravde koja se uvukla u sve sfere Zemlje i čovječnosti posebno je teško ostati pri ciljevima i ne dati ruku razočarenju kako bi te što prije povuklo na dno. No, neka vam odustajanje nikad ne bude opcija. U svakom trenutku imate moć kontrolirati vlastite misli, a tim i posljedice koje one donose. Kao i dobre, tako i one loše.

Ne dajte reći da život nije fer. On je baš onakav kakav treba biti. Put koji vam je ucrtan, samo je vaš. Učinite ga nemjerljivo moćnim.

Monika Pavlović

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.