Filmomanija

Mirnes Alispahić: Sluškinjina priča

Pojam distopijskih društava, onakvih kakva su nam predstavljana u romanima poput 1984 Georgea Orwella, Vrli novi svijet Aldousa Huxleyja ili Sluškinjina priča kanadske autorice Margareth Atwood, nažalost postaju sve više stvarnost, a ne daleka i tmurna budućnost izašla iz mašte nekog pisca. Samim tim adaptacija sumornog romana Sluškinjina priča dobija na značaju u ovom našem 21. stoljeću koje ne sluti na dobro.

Svijet u kojem nepodobni vise na vješalima

Sam roman izašao je 1985. i osvojio je brojne nagrade. Atwoodova je rekla da je bila pod velikim utjecajem Orwellove 1984 dok ga je pisala pa stoga ne čudi tmurna atmosfera koja je vrlo vjerno prenesena i na male ekrane. Valja napomenuti i da su u Kanadi do 1945. do 1988. postojali domovi koje su vodile religiozne grupe, U tim domovima su se prisilno smještale trudnice od 15-19 godina, koje nisu bile udate, da bi im se djeca oduzela poslije poroda radi usvajanja. Ti domovi su bili finansirani od strane države. Još jedan od utjecaja na pisanje Atwoodove.

Inače, roman je već jednom ekranizovan na filmskom platnu 1990, ali televizija kao medij daje puno više mogućnosti za pričanje priče, posebno jedne ovakve težine. Vidjevši potencijal u priči te mogućnost pariranja drugim velikim medijskim kućama, Hulu je uložio popriličnu količinu novca u produkciju Sluškinjine priče zaduživši Brucea Millera kao glavnog čovjeka iza projekta. Sama Atwoodova je konsultant što samo govori o tome koliko su željeli imati što vjerniju adaptaciju, a drugu sezonu će pisati lično i razvijati priču s obzirom da prva sezona Sluškinjine priče obuhvata roman koji ima otvoren kraj.

Već nakon pola sata prve epizode, od ukupno deset koliko ih ima u prvoj sezoni, osjetit ćete knedlu u grlu i nelagodu koja će postajati sve jača dok serija odmiče. I mada je okarakterisana kao dramska, serija je čisti horor, ali onaj pravi, istinski. Horor o čudovištima u ljudskom obliku. Kako drugačije opisati društvo u kojem žene nemaju nikakva prava? Ne smiju čitati, raditi ili posjedovati novac. Podijeljene su u kaste i shodno tome nose i odgovarajuće boje.

Obuka Sluškinja i doktrina kojom im se ispire mozak

U ovom društvu žene nisu ništa više do predmeta, poput ukrasa i određene su samo svojim tijelom. Sluškinje su jedine koje su plodne i u mogućnosti da rode dijete jer je većina stanovništa postalo sterilno. Naravno, u društvu poput Gileada, muškarci nisu ti koji su sterilni i sva se krivica svaljuje na žene iako je istina posve drugačija. Ali, to je muški svijet, šovinistički pa takva priča ne čudi. Izgrađen na pogrešnoj ideologiji, puritanskom tumačenju Biblije i Starog zavjeta, Gilead vraća ostatke Amerike u svijet Nove Engleske iz 17. stoljeća, u doba progona vještica i drugih suludih ideja.

Lažan je to svijet, koliko i ideali na kojima je izgrađen. Društvo je trulo do srži i obrušava se samo u sebe. Muškarci, koji toliko propovjedaju o vjeri i njenim principima, potajno koriste sluškinje za brojne seksualne perverzije koje njihove puritanske žene odbijaju ili pak koriste usluge jezebelki. Supruge gutaju knedle dok im muževi ritualno siluju sluškinje pred očima, ali trpe jer nemaju drugog izbora. To je život koji su odabrali.

Priprema za Ceremoniju

Sluškinje su hodajuće materice, a Fredova (Elisabeth Moss) jedna je od njih. Prava imena ne smiju koristiti, već samo ta koja označavaju pripadnost kući i zapovjedniku. Čim rode dijete, ako ga uopće rode živo i zdravo, idu u drugu kuću i dobijaju novi identitet. Fredova, nekada poznata kao June, trudi se ne zaboraviti sebe, svog supruga i kćerku za koje ne zna gdje su. Njen život je ispričan u flashbackovima i obično se povlače paralele između prošlih i sadašnjih događaja dodatno pojačavajući kontrast između starog društva, koje je smatrano bolesnim u očima novih, i onog novog, stvorenog bolesnim umovima željnima vlasti. Na taj način nas serija polako uvlači u radnju, postepeno nam otkrivajući detalje svijeta i njegove povijesti.

Radnja je spora, gotovo nepostojeća i mnogima se neće svidjeti, ali ovdje i nije akcenat na njoj nego na prikazu društva i kritici istog, odnosima u njemu, lažnim idealima i fanaticima najgore vrste, onim religijskim, kakvi se pojave s vremena na vrijeme, o previranjima unutar likova. Kad malo bolje razmislite, svijet nije daleko od ovoga koji možete vidjeti u ovoj seriji.

Elisabeth Moss, kao Fredova naprosto briljira u svojoj ulozi. Žena jednostavno priča svojim lice, ali ni ostali ne zaostaju za njom, Joseph Fiennes, Yvonne Strahovski i drugi. Zaista sjajna glumačka postava.

Elisabeth Moss kao Fredova/June briljira

Vizuelno, serija je doista impresivna i savršeno odražava atmosferu tog svijeta i društva. Valja naglasiti silni simbolizam i upotrebu istog u naglašavanju određenih scena, likova i njihovih odnosa. Naprosto obožavam takve stvari.

Par zamjerki bi se moglo uputiti na pisanje, kao da se scenaristi nisu usaglasili oko određenih stvari pa kad naiđete na njih baš zasmetaju jer su veoma neobična i neuvjerljiva rješenja. Likovi su opet priča za sebe i gotovo da nema promašaja kada su oni u pitanju. Svaki od njih ima dovoljno mesa na kostima, skupa sa svim manama i vrlinama. Svi su ljudi, ma koliko se činili nehumanima. Možda najbolji primjer za to je lik tetke Lydije, koju tumači Ann Dowd. Žena koja je toliko ogrezla u toj suludoj ideologiji, okrutna je prema svojim štićenicama, a opet ih voli kao da su njena djeca, posebno Janine.

Drugi lik koji bih izdvojio jeste onaj koji tumači Yvone Strahinski, suprugu zapovjednika Waterforda. Ženu koja je učestvovala u kreiranju društva, koje ju je samo stavilo u ćošak i učinilo gotovo neprimjetnom u moru drugih supruga iako je prije Gileada bila veoma glasan zagovornik određenih stvari, što su ih iskoristili u svom novom društvu.

Mada će vam poslije gledanja svake epizode ostati gorak ukus u ustima, nećete se moći odvojiti od ove serije, možda i najbolje prošle godine. U aprilu nam stiže nova sezona, neka nova lica i nova priča. Dokle će nas sve odvesti i hoće li ostati na razini kvalitete prve sezone, ostaje da se vidi. Nadu mi ulijeva veće uključenje autorice romana, a vjerujem da će se i Hulu potruditi da im serija ostane za zavidnom nivou sada kada su pokazali da mogu i znaju napraviti dobru seriju koja ima donosi lovu.

ŽANR: drama
ULOGE: Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski, Max Minghella, Joseph Fiennes, Samira Wiley, Ann Dowd, O-T Fagbenle
ZEMLJA: SAD
OCJENA:

Komentari

Neki baner

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.