Život

Svako zna put do kreveta, samo rijetki do srca

Znaš, svako može biti prosječan. Gotovo sve prosječne cure imaju zategnutu guzu u farmericama dva broja manjim i imaju fenomenalne grudi u push up brushalterima. Da, imaju sve to, al’ ne postoji push up za dušu. Prosječne cure su današnje klinke koje su mi ubile romansu.

One su te koje svoju dušu hrane izlascima u klubove i markiranom garderobom iz kliše butika. One su tako lako napravile put do svog uzglavlja. Ne, da se razumijemo, nemam ja ništa protiv prosječnih cura. One imaju svoje svjetove, svoje šminkeraje, make up salone, ali malo koja od njih ima tonirane mišiće, ličnu biblioteku. Ili možda pak životnu priču osim one: „Ostavio me, ubiću se, mrzim ga, idem da se napijem…“.

Ma da, i ja sam možda nekad mislila da je to najstrašnije što može da mi se desi, ali onda te život sunovrati i pokaže zube, zagrize te ko jabuku i ostavi te tako načetu. Ostavi te da istruneš ili da se zaliječiš. Na tebi je. Raskid se preživi, a život?

Gotovo svi prosječni muškarci imaju dobro auto, dva telefona od kojih jedan mora biti AJphone, obavezno dobru čuku na ruci koju su uzeli garant kod šanera ispod ruke ne znajući da im je možda isti uvalio kinesku original kopiju. Takvi prosječni dječaci su mi ubili romasu. Oni duboko vjeruju da su prosječne curice ideal, jer one se znaju provoditi, one se znaju opijati, one nose kratko i slatko, one se ne stide i ne crvene na komplimente, one ne čitaju „Igru prestola“ i ne gledaju „Prohujalo s vihorom“. One su prohujale kroz iznajmljene stanove.

Takvi prosječni sklopovi ličnosti se pronalaze za istim kafanskim stolovima, i onda takvi tipovi odnekud nađu put do mene. Porede me s makaronama sa sirom (da, ozbiljna sam) i egzotičnim začinima s 24Kitchen kanala, pričaju kojekakve besmislice, pozivaju se sami na prenoćište, bježe neočekivano u 23 sata kao po komandi, popravljaju cijevi za vodu u 1h po ponoći…

Ne znam, zaista, da li je to prosječnost danas? Da li zaista postoje muškarci koji gledaju ženu u oči, znaju da zavedu, pomute um, onako bukvalno da padneš na to isto dupe kad te poljube? Da li zaista postoje još negdje žene koje znaju šta hoće, koje muškarčev intelekt ne mjere u centimetrima, koje nečim drugim hrane dušu, a da to nisu Grand hitovi koji čine vrhunac njihove poezije?

Ima tako muškaraca koji su snažni na riječima i oni su mi ubili romantiku. Virtuelno snažni. I tu mislim na ove binarne muškarce društvenih mreža. Znaš, oni pričaju, dijele komplimente, udvaraju se, obećavaju, pričaju kako su po svemu drugačiji od ostalih. Oni su džentlmeni kakve majka nije vaspitala. Logično da nije. Majka ne vaspitava da se ženi udvaraš na čatu ili kroz otškrinuti prozor svog novog benzinca dok si u prolazu. Ti muškarci, digitalno krojeni, smatraju da je zanimljivo slati poruke i stikere, nagovarati Nju da izađu i upoznaju se. A Ona, logično, odbija sve to, jer Ona nije od te sorte.

Ona je, druže, neko oko koga mora da se potrudi i ko ne pada na izlizane digitalne fore koje je On pokupio od nekog drugog digitalnog “džentlmena”. I posle dva dana skidanja prašine s neba, odustane, jer vidi, nije ova gore prosječna curica koja će vjerovati i koja će potrčati da ga upozna. Prestane joj pisati i pređe na neku lakše osvojivu digitalnu “damu”.

Dobro, možemo zaključiti, ne znam da se zabavljam, možda čak nisam u trendu, nisam prosječna. Pa kako onda nailazim na prosječne tipove? Ili oni nailaze na mene? Meni je vrhunac šopinga kupovina pet knjiga, gomila voća i povrća, neke dobre patike, trenerka i jakna. Na žalost nokte ne uspjevam da održim od gomile suđa koju svaki dan operem posle spremanja klope. Nemoguće je. Ne izlazim više po klubovima jer su odavno izgubili smisao. Odavno to nije provod. Ali zato idem na promocije knjiga, idem u pozorište, na trčanje.

Možda je prosječnost u trendu, ali ja nisam. Nikad nisam ni bila. Ta prosječnost kojoj danas svi teže je ubila ljubav, i mi, koji još uvijek vjerujemo u nju je održavamo kao bolesnika na aparatima. Molim prosječne ljude da se vrate u svoje ljušture, da možda pročitaju nekoliko knjiga, a da to nije Pedeset nijansi sranja. Vratite mi ljubav, vratite prave muškarce. One koji znaju da grle, koji ne ljube nego dah oduzimaju. Kojima muvanje klinki i opijanje u klubovima nije prioritet, koji ne pate od materijalnih stvari. Ili možda ja treba da naučim da budem prosječna? Neću! Odbijam.

Znam da ima tako nekih muškaraca koji zapravo smatraju da se žena gleda u oči dok govori. Oni znaju da se ženi otvaraju vrata i da joj se donosi cvijeće. I ne, ne mislim na ruže. Nije to sramota “džentlmeni”. Ti muškarci znaju da žena nije samo sex, već ljubav, da se žena ne j**** nego voli, da žena nije stvar već srce, da ženu ne treba da rasplačeš da bi bio muško nego da je nasmiješ. Jer žena, druže, pamti onog koji je nasmijao. Za ljubav ti ne treba auto, telefon, ni digitalni profil. Malo mašte, puno ljubavi i najviše smijeha. I naravno, moraš biti lud da uradiš i neočekivano za nju. Znam, ima muškaraca koji to znaju. Muškaraca, ne dječaka. S velikim M! (da, baš na to mislim)

Svako može biti prosječan, svako može šetati maletzera, ispucati 150 slika u tri minuta, kupiti najskuplju haljinu na rate za Novu godinu. Svako može imati mečkicu i dizati iz bendža, ali rijetki umiju grliti. Svaki prosječan muškarac može naći put do ženskog kreveta, ali samo posebni mogu do srca. Ja ću svoje ipak da sačuvam od prosječnosti. Možda će moj seksualni život da bude zapostavljen, ali intelektualni neće. Možda će mi krevet neko vrijeme biti prazan, ali znam da srce sigurno neće. Jer vjerujem da postoje i ljudi koji nisu prosječni. U šta ti vjeruješ?

Selma Šljuka

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.