Život

Kristalne lubanje- misterij ili želja za pozornošću?

Misterij kristalnih lubanja zasigurno je jedan od najvećih misterija našeg doba. Na svijetu navodno postoji 13 kristalnih lubanja, njihova procijenjena starost je pozamašnih 12 000 godina, a NASA tvrdi kako je do sada pronađeno tek 8. Koja je njihova svrha? Kako su nastale? Koje im je izvorno porijeklo? Na ta pitanja do danas nije pronađen ni jedan odgovor, a prava istina krije se tek iza pukih nagađanja i raznih vjerovanja.

Ili?

Jedna od teorija govori nam kako su kristalne lubanje donesene na Zemlju iz svemira. Ista teorija govori nam o njihovoj višoj i mističnoj ulozi u kojoj one sadrže neko nama nepoznato znanje i ključ ka apsolutnoj sreći, miru i ljubavi. Kristalna lubanja tretirana je kao Božanstvo, te su joj pripisivana razna mistična svojstva.

Jedna od lubanja pronađena je 1927. godine, a pronašao ju je istraživač Mike Mitchell-Hedges u gradu drevnih Maja (Lubaantum). Činjenica da je lubanja napravljena od jednog jedinstvenog komada kvarca, a tehnologija potrebna za njezinu izradu seže daleko od tehnologije koja je postojala za vrijeme Maja. Prema teoriji tog drevnog naroda, lubanje su donesene na svijet kako bi spriječile kraj svijeta koji je pak bio zakazan za 21.12.2012. godine. Jesu li lubanje doprinijele našem daljnjem opstanku ili cijela teorija pada u vodu? Na vama je da odlučite.

Druge teorije ipak govore kako je lako moguće da su lubanje nastale u nešto modernije doba, te se cijeli mit vezan uz ove mistične predmete ustvari gradi upravo na tome-mitu. No vratimo se mi na 1927. godinu i gospodina Hedgesa.

Priča o pronalasku kristalne lubanje ustvari nije ispričana od strane stvarnog Indiana Jonesa, već je potekla od njegove posvojene kćeri Anne, koja je te godine zajedno s ocem pošla na ekspediciju, ili kako je kasnije otkriveno, haračenje po spomenutom graju drevnih Maja. Upravo Anna tvrdi kako je ona zaslužna za pronalazak lubanje, a sve se dogodilo kada su je vodiči uputili da se uspne na vrh hrama (koji su ranije minirali) jer će s vrha imati najbolji pogled. Tada mlada Anna učinila je upravo to i ispod ruševina ugledala kako se nešto svjetluca.

Godinama kasnije, nakon smrti njezinog oca Mikea Mitchella-Hedgesa, Anna je odlučila podijeliti priču o mističnoj lubanju sa svijetom. Alea Iacta Est (kocka je bačena). I uistinu, kocka je bila bačena. Mase ljudi zaintrigirano su slušale Anninu priču o nezaboravnim avanturama i nevjerojatnim sposobnostima kristalne lubanje. Samo jedna od njezinih tvrdnja bila je da je sama lubanja sposobna predvidjeti velike katastrofe. No, ne dovoljno precizno kako bi se iste te katastrofe i spriječile.

Nakon Annine smrti, lubanja je podvrgnuta raznim testiranjima i na veliko razočaranje svih koji su vjerovali u njezine mistične moći-potvrđeno je da je riječ tek o vješto izrađenom ukrasu. Štoviše, uz daljnja istraživanja dokazano je da porijeklo lubanje nije povezano s onim drevnih Maja, već ima neke od karakteristika koje govore da je proizvedena upravo u Europi, te da je za njezinu izradu korištena modernija tehnologija.

Prema najnovijim istraživanjima i detaljnijim istraživanjem samog rada Mikea Mitchella-Hedgesa, otkriveno je da Anna, njegova posvojena kći, nije bila prisutna na ekspediciji o kojoj je godinama kasnije toliko javno govorila. Dokazano je i kako je Hedges najpoznatiju kristalnu lubanju kupio, a ne pronašao u Lubaantumu.

Radi li se naposljetku o tek vješto odigranoj priči i želji za pozornošću ili je posrijedi stvaran misterij koji se razvio oko mita kristalnih lubanja? Neka znanstvenik ili vjernik u vama prosudi.

Jelena Hrvoj

 

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.