Razmišljanja

Život vs karijera…

Često se sjetim osnovnoškolskih dana i svih onih silnih priča o tome tko što želi postati kad naraste. Naravno, sve smo željele biti pjevačice, manekenke, liječnice, a ni frizerki i učiteljica nije nedostajalo, jer kad te kao pubertetliju s glavom u oblacima pitaju „koju srednju školu ćeš upisati?“, ti odgovaraš spremno, znajući naravno sve ono što je najbolje za tebe.

A, onda brzinom svjetlosti prođe najljepše doba provedeno u školskim klupama i ti opet moraš birati. Sve je opet na tebi. Na meni, na bilo kome od nas kao jedinkama.

Biramo želimo li odmah uskočiti u poslovne obaveze ili ćemo si dati još malo vremena uz sitne doze neozbiljnosti, dok se pripremaš za idućih četrdeset godina rada. Eh, tu sada priča dobiva malo složeniju radnju, jer provesti život na poslu koji ne volimo raditi predstavlja manjak zadovoljstva na većinskom dijelu ljudske svijesti.

Manjak zadovoljstva donosi mnoge druge negativne emocije poput osjećaja beskorisnosti i spoznaje da nismo ispunili sebe. Problemi na poslu vrlo lako utječu i na privatan život, te na mentalno zdravlje čovjeka. Nažalost, još uvijek ne znamo tajnu putovanja kroz vrijeme, pa da stvari ostaju onakvima kakve smo ih sami izgradili. Kako bismo pobliže shvatili što mi u biti jesmo, odlučila sam postaviti jedno vrlo jednostavno pitanje: „Živjeti za posao ili raditi za život?“

Kojoj skupini pripadate? Onoj kojoj posao predstavlja užitak ili pak onoj drugoj koja preko posla dolaze do stvari neophodnih za život, a to je novac?

Mislim da se prije svega moramo dovoljno poznavati, jer poznavanjem sebe i iskrenim razgovorom sa svojom svijesti prihvaćamo i situacije i uvjete, te se učimo nositi s njima. Realna očekivanja mogu donijeti samo bolje rezultate od onih kojima smo se nadali. Svijet neće propasti i vrijeme neće stati ako si priznate da ste pogriješili i nastavite graditi putanju na drugom mjestu.

Moram naglasiti činjenicu da živimo u državi gdje se smatra da si nagrađen ako imaš bilo kakav posao. Fino ti se kaže da šutiš i trpiš i nemaš svoje mišljenje, jer kako bi se netko tko ima stav mogao ubrojati u more ovaca? Ne možeš biti drzak i imati posao, a još pritom željeti više. Ovim vam želim reći da nisam sigurna postoji li kod nas uopće riječ „karijera“. Možda radije da se izrazim da postoje samo oni čiji prsti vire iz tuđih guza i tako stvaraju karijere. Opće je poznato da u ovoj džungli nema zakona, te da možeš uspjeti samo ako to uradiš preko tuđih leđa. Još ako imaš tu nesreću, pa si rođena kao žena, nemoj molim te da razmišljaš puno o karijeri jer se djeca neće roditi sama, ručak se neće skuhati sam i na kraju krajeva, što će jednoj ženi karijera? Da pređeš trideset i ostaneš neudana? Hajde molim te, idi kući i pleti džempere da budeš korisna.

No,da se mi se vratimo među zdrava razmišljanja po kojima živi veliki ostatak svijeta.

Postavite sebi par pitanja i dajte si iskrene odgovore. Ako radite nešto u čemu ne gorite, prestanite. Problemi i nezadovoljstvo se s posla prenosi i na ostale segmente života, najviše na obitelj. Nije sistem kriv, krivi smo mi jer ne smijemo riskirati. Strah od nepoznatog i strah novog početka dovoljno je jak da psihički napravi okove oko misli koje ostaju ustaljene. Ne vjerujemo u svoju vlastitu moć i dopuštamo manipulacijske ovrhe nad sobom tako što spremno zatvaramo oči i ne mijenjamo ništa. Ako se prepoznajete u ovom i jedan ste od onih koji su se naučili slušati samo sebe, vjerojatno ste već u dubokoj povezanosti i ljubavi i s poslom i sa sobom.

Moram naglasiti da je ženama mnogo teže stvarati karijeru, jer prije svega moraju biti majke, žene i držati svoju obitelj iznad svega. No, nije nemoguće. Nemojte svima udovoljavati na svom putu, niti dopustiti da vas definiraju tuđa mišljenja.

Inteligencija i talenat su dobro došli,ali vam oni ne uvjetuju uspjeh, jer prečica do uspjeha ne postoji već se zaslužuje.

U greškama nemojte odustajati od namjera nego nastojte izvući ono najbolje iz sebe i poboljšati svoju verziju stvaranja. Odustati je najlakše, ali ne zaboravite da odustajanjem poklanjate pobjedu onom tko vam je želi oduzeti.

Monika Pavlović

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.