Život

Dama u sklopu budžeta

Kako biti dama bez prebijene pare?

Svi ovdje ionako prodaju praznu slamu ili kako se to već kaže? Prosipaju iz šupljeg u prazno ili šta li već. No takođe ovdje vam svi glume neki nivo. Neku gospodu, neku prefinjenost. Iskreno, meni se od tog svog silnog preseravanja samo ide u wc, ali šta da radim, tako je kako je. No, zašto ne bismo malo začinili stvari? Zašto ne bismo zlim jezicima oko sebe dali povoda za te priče koje već ionako kruže?

Lako je biti dama kad su ti džepovi puni love. Zaista je lako. Ručak kupiš ne spremiš ili još bolje odeš u restoran. Oko veša se ne zamaraš pošto imaš one silne mašine peri + suši pa se to lako riješi a Ionako ne nosiš te krpice više od nekoliko puta.

Lako je imati lijepe  i nježne ruke kad ne ribaš šporet svaki dan, ne opereš tonu suđa i svega ostalog što ti padne pod ruke. Lako je imati lijep ten uza sve te silne tretmane, masaže i sve ostalo. No kako da jedna obična, skromna žena bude dama? Žena koja u svom rasporedu nema ni vremena ni novca za te tretmane, žena kojoj je dan totalke ispunjene kućnim obavezama i tuđim potrebama? Kako da se ona osjeti kao žena?

Evo biću velikodušna pa ću vam pustiti da malo zavirite u moja četiri zida. Prvo mi vjerujte da sam zaista obična, toliko obična da običnija ne mogu biti. Onaj tip žene koju bi stručnjaci svrstali u kategoriju “praktičnih” jer sam, pa zaista takva. Jeftina za održavanje, a efikasna u obavljanju dužnosti. Efikasna i vrlo produktivna. Naravno baš kao i svaka druga praktična žena ja obavim tonu posla u danu. Posla koji vjerovatno ne bi trebalo da obavljaju samo dvije ruke, ali šta je tu je. Ko nas uopšte pita? No bez obzira na to, ja sam iza svega toga ipak samo žena. A svaka žena voli da se osjeća lijepo. Voli da bude dama. Ali kako? Kako da to postigne, gdje da ugura to neko vrijeme za sebe koje je zaista neophodno ako hoćete malo držati do sebe? Iskreno, nemam pojma. Ne znam ni gdje ja ovo svoje nađem, vjerovatno ukradem od sna, ali znate šta? Ne žalim.

Svake sedmice ja biram veče za sebe. Samo za sebe. U ostavi čuvam u zalihama posebnu bocu domaćeg vina koje čuvam kao da je obiteljsko naslijeđe, te kad nastupi to moje veče ja ga izvlačim na površinu i sipam dva prsta u čašu.

Samo dva, jer to je dovoljno. Potrudim se da izobavljam sve što treba do nekih 22h, a i ako nešto ne stignem jednostavno ostavim za sutra. Jednom sedmično mogu sebi i to priuštiti iako svaki put se ugrizem za usnu jer znam koliko ću ujutru psovati zbog dodatnog posla. Punim kadu, do vrha. Upalim dvije tri mirisne svijeće i sipam lijepu pjenušavu kupku u vodu. Imam 10 minuta. Puštam omiljenu pjesmu, uranjam u vodu i puštam svim svojim čulima da odmore. Trudim se isprazniti um i ne mislim ni o čemu. Onda nanosim neke regeneratore, maske i pilinge na kosu i kožu. Tačno mogu da je čujem kako pjeva i zahvaljuje se na ukazanoj pažnji i njezi. Volim lijepo. Lijepo znači čisto, glatko i nježio. Svoje posebne kremice koje čuvam u ormariću koristim kako bih njegovala još uvijek mladu kožu. Mogu Bogu da se zahvalim na dobrim genima što mi nije ostalo stomaka, strija i celulita poslije porođaja mada i da jesu, naučila bih i to da prihvatim kao što sam prihvatila i sve ostalo na sebi što mi se nikada nije sviđalo.

Navlačim svoj kućni ogrtač i odlazim u dnevnu. Usput ubacim još koje drvo u kamin te biram “iduću” knjigu sa police. Zauzimam omiljeno mjesto, ušuškam se u toplo ćebence i prepustim se svojoj knjizi. Dozvolim sebi do 11 ili 12 da čitam i onda odlazim spavati.  Vrijeme koje odvojite za sebe je jako važno. Dobijete neku snagu, kao da se iznutra regenerišete i odmah lakše započinjete novi dan. Ne čini mene to moje veče damom. Ali čini da se osjetim ljepše. To je isto kao ono  kad obučete lijepo donje rublje samo zato što vam popravi raspoloženje. Zašto ne? Za koga da ga čuvate u ormaru? Onda trudim se uvijek biti čista i što ljepše obučena. Istina sadržaj ormara mi urliče za obnovom ali se trudim da iskoristim ono što imam na najbolji moguči način. Vrlo je važno da znate procijeniti šta vam stoji a šta ne, pa se shodno tome i ponašati i oblačiti. Zašto da tamo neko zna da ti već ko zna otkad nisi kupila nijednu novu krpicu? Šta nju briga što si odlučila da novcem kupiš neku sitnicu u kuu umjesto da si je potrošila na sebe? Ne mora. Ti budeš snalažnjiva, pa malo pogledaš šta se nosi I sama sebi prekrojiš neku stvar. obično kad god sam tako pokušala da “iskoristim” neku staru stvar napravila sam nešto što je bilo totalni buuum. Pa bi me svi pitali gdje sam to kupila a se u sebi mislim “eh, da samo znate”. Znaš, ono si što izabereš da budeš. Ako izlaziš na ulicu raščupana i bez imalo šminke pa ti si propao slučaj. Čak i ako ti je kosa masna već 5-i dan snađi se, stavi malo bebi pudera ili je veži u neku sexy punđu i lijepo našminkaj lice. Nema izgovora za nemarnu ženu. Vidiš, sve ovo što ja radim samo su neki mali trikovi da udovoljim sebi koliko toliko. To što nemam novac ne znači da ne mogu da imam sebe. Ne znači da ne mogu biti koliko toliko – dama.

Ipak, damom te ne čini neka novčanica. Damom te čini stav, inteligencija, govor tijela i riječi,te način na koji nosiš ono što si obukla.  Način na koji se krećeš, smiješ ili pak odlaziš u trgovinu. Damom te čine maniri, kultura i prefinjenost. Ipak, sama biraš. Pošto si upravo ono što ti odlučiš da ćeš biti, gledaj da ti taj izbor bude dobar. Ne, ne dobar. Gledaj da bude najbolji.

Aleksandra Bursać

Komentari

Neki baner

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.